Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:14 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată cine sunt! Trei judecători pentru Dosarul Retrocedărilor din Constanţa! Unul conduce Structura de Securitate din Curtea Supremă

ro

20 Aug, 2018 00:00 4152 Marime text
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a stabilit completul de judecată care va analiza contestaţiile formulate în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa. În cauză, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a primit în primă instanţă cea mai mare pedeapsă: patru ani de închisoare cu suspendare.
 
În dosar, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care ar fi fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa), conform DNA.
 
Revenind, primul termen în apelul cauzei a fost stabilit pentru data de 11 octombrie, cauza fiind repartizată, spre soluţionare, la acest moment, următorilor magistraţi: Ioana BogdanIoana Alina Ilie şi Ionuţ Mihai Matei, cel din urmă fiind şeful Structurii de Securitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.
 
În prezent, magistratul Ionuţ Mihai Matei judecă dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost deferit Justiţiei alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky, de fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan. De asemenea, în prezenta cauză, au fost trimise în judecată şi alte persoane, printre care se află şi cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa!
 
Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate din cadrul ÎCCJ, a făcut parte, pentru puţin timp, din completul de judecată învestit cu soluţionarea dosarului în care Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului, a fost condamnat, la Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani de închisoare.
 
Valentin Răducu Preda a luat patru ani de închisoare, pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, cinci ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, în formă continuată, trei ani pentru favorizarea infractorului. Instanţa a contopit pedepsele închisorii, astfel că lui Valentin Răducu Preda i s-a aplicat pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume cinci ani de închisoare, la care s-a adăugat sporul de un an de închisoare, urmând ca, în final, să execute pedeapsa rezultantă de şase ani de închisoare.
 
În luna mai 2015, Ioana Bogdan şi Ioana Alina Ilie au decis ca Radu Mazăre omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky să rămână în arest. Judecătoarele au admis contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie formulată împotriva deciziei prin care lui Mazăre şi Strutinsky li s-a înlocuit măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
 
Ioana Bogdan a judecat, aproape de începutul anului 2015, dosarul cunoscut sub denumirea „Mita de la Primărie“, unde Constantin Babuş, director în cadrul Primăriei municipiului Constanţa (la data trimiterii în judecată), Ionel Pilat, director adjunct în cadrul Primăriei Constanţa (la data trimiterii în judecată), şi Marius Tărcatu, director la SC Edilservis SRL (la data trimiterii în judecată), au fost judecaţi pentru fapte de corupţie.

 
În aprilie 2017, judecătoarea Ioana Alina Ilie a judecat contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Constanţa formulată împotriva deciziei prin intermediul căreia lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, i-a fost revocat controlul judiciar. Magistratul a admis atunci contestaţia DNA, menţinându-l pe Teodosie sub control judiciar.
 
Recent, judecătoarea Ioana Alina Ilie a făcut parte din completul care a respins ca nefondată contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa privind durata procesului penal cu referire la dosarul lui Marius Militaru, şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii