Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:02 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Îmbogățire fără justă cauză“ Cristian Moldovanu, fostul director al Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu, a pierdut procesul cu instituția. Cât are de achitat

ro

31 May, 2021 00:00 4321 Marime text
  • Dosarul are indicativul 19813/212/2015 și a fost închis recent de Curtea de Apel Constanța.
  • Instanța a respins recursul declarat de fostul director al aeroportului și, totodată, fost purtător de cuvânt al CJC, în mandatul lui Nicușor Constantinescu.
  • În proces, judecătorii l-au obligat pe acesta la plata sumei de 17.790 către aeroport, dar și la plata cheltuielilor de judecată efectuate de SN Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, în sumă de 960 de lei.
Magistrații constănțeni au pus punct procesului în care Cristian Moldovanu, fostul purtător de cuvânt al Consiliului Județean Constanța în timpul mandatului fostului președinte CJC Nicușor Constantinescu, a fost acuzat de „îmbogățire fără justă cauză“.
 
Acuzele îi fuseseră aduse de Societatea Națională Aerportul Internațional Mihail Kogălniceanu și au legătură cu perioada în care Moldovanu s-a aflat la conducerea instituției.
 
Recent, Curtea de Apel Constanța a decis, în dosarul 19813/212/2015, să respingă ca nefondat recursul declarat de Cristian Moldovanu împotriva deciziei prin care fusese obligat la plata sumei de 17.790 de lei, reprezentând valoarea netă a indemnizaţiei de membru executiv al Consiliului de Administrație al aeroportului, în perioada iunie-octombrie 2013.
 
Cazul se află pe rolurile instanțelor din Constanța din anul 2015, însă fusese suspendat la începutul anului 2019.
 
Recent, Curtea de Apel Constanța a repus cauza pe rol și a hotărât respingerea recursului declarat de Moldovanu ca nefondat.
 
Recursul fusese declarat de Cristian Carsium Moldovanu împotriva Hotărârii nr. 13637/2016 a Judecătoriei Constanța, document prin care instanța a admis în parte acțiunea principală și l-a obligat pe acesta la plata sumei de 17.790 către aeroport, dar și la plata cheltuielilor de judecată efectuate de SN Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, în sumă de 960 de lei.
 
Prin decizia de acum a Curții de Apel Constanța a fost reconfirmată hotărârea Judecătoriei Constanța.
 

Indemnizații, indemnizații

 
Aminim, litigiul dintre fostul purtător de cuvânt al CJC, fost director al SN Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu şi instituţia pe care a condus-o a debutat în instanţă în 2015.

 
La momentul respectiv, reprezentanţii aeroportului s-au adresat iniţial Judecătoriei Constanţa pentru ca aceasta să-l oblige pe Modovanu să dea înapoi banii pe care i-a încasat în calitate de membru al Consiliului de Administraţie pentru perioada în care această funcţie s-a suprapus cu cea de director general.
Potrivit Hotărârii nr. 13637/2016, citată pe Jurindex, Cristian Moldovanu s-a apărat spunând că, din contră, aeroportul era cel care îi datora de fapt bani, întrucât, în perioada cu pricina, nu ar fi încasat indemnizaţia de director general la care era îndreptăţit.
 
Suma cerută iniţial de Aeroportul Mihail Kogălniceanu era de 25.213 lei, reprezentând indemnizaţia de membru executiv al CA în perioada iunie-octombrie 2013. De partea celalaltă, suma solicitată în replică de Moldovanu de la aeroport era de 30.824 de lei net, „echivalentul unui cuantum de 42.881 de lei brut“ – reprezentând indemnizaţia pentru funcţia de director general în aceeaşi perioadă, conform www.rolii.ro.
 
În continuare, fostul purtător de cuvânt al CJC a arătat în proces că, în intervalul iunie – octombrie 2013, a încasat din partea societăţii 3.550 de lei net (sumă egală cu indemnizaţia de membru CA), iar în octombrie 2013, la propunerea directorului economic, a primit 22.341 de lei net.
 
Aceşti bani reprezentau „o regularizare a venitului mediu lunar la un nivel cel puţin echivalent cu vechiul salariu al directorului general, urmând ca regularizarea să se facă după semnarea contractului“, potrivit www.rolii.ro.

 
Ulterior, în decembrie 2013, prin hotărârea Consiliului de Administraţie al SN Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, s-a aporbat o remuneraţie netă a directorului general (Cristian Moldovanu) în sumă de 12.500 de lei, cu încadrarea în creditele bugetare aprobate, au arătat părțile.
 
Pe parcursul desfăşurării procesului, reprezentanţii aeroportului au adus dovezi potrivit cărora fostul purtător de cuvânt al CJC ar fi primit în iunie-octombrie 2013 suma de 17.790 de lei net (indemnizaţie membru CA), în octombrie 2013 acesta ar fi primit 22.337 de lei net (remuneraţie director general - regularizare), în noiembrie 2013 – 4.049 de lei (pentru funcţia de director general), iar din decembrie 2013 ar fi primit 12.500 lei net (indemnizaţie director general).
 
În urma analizării tuturor dovezilor în cauză, magistraţii Judecătoriei Constanţa au stabilit că nu se poate reţine că Moldovanu ar fi exercitat funcţia fără a primi o remuneraţie corepsunzătoare, în contextul în care într-o notă depusă la dosar şi semnată chiar de el (în noiembrie 2013) i-a fost aprobată retroactiv o indemnizaţie egală cu a fostului director.
 
Mai mult, potrivit instanţei, „nu s-a făcut dovada niciunei împrejurări care să justifice dreptul pârâtului-reclamant (nr., Cristian Moldovanu) de a primi o indemnizaţie lunară mai mare de 5.772 de lei, indemnizaţie care era la acelaşi nivel ca cea încasată de persoana care a deţinut anterior funcţia de director general, până la momentul la care CA al SN Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu a hotărât stabilirea acesteia la valoarea de 12.500 de lei lunar net“.
 
Astfel, judecătorii au respins pretenţiile ridicate în proces de Moldovanu şi le-au admis pe cele ale aeroportului, iar fostul purtător de cuvânt al CJC a fost obligat la plata sumei de 17.790 de lei, reprezentând valoarea netă a indemnizaţiei de membru executiv al CA în perioada iunie-octombrie 2013.
 
Cazul a ajuns însă la Curtea de Apel, hotărârea fiind atacată de Cristian Moldovanu, dar judecătorii au respins recursul declarat în cauză.
 
Decizia Curții de Apel este definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Moldovanu, fostul director al Aeroportului „Mihail Kogălniceanu“, obligat în primă instanţă să plătească instituţiei o mică avere

Subalternii lui Nicusor au spor „de penibil"
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii