Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Impozitele și taxele locale de la Constanța, modificate de Făgădău Cât vom scoate din buzunar pentru biruri în 2016 (documente)

ro

19 Dec, 2015 00:00 4990 Marime text
Vineri, aleșii locali s-au reunit într-o nouă  ședință de Consiliu Local Municipal. Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre care au fost  suspuse votului plenului  au fost cele privind bugetul  provizoriu pe anul viitor și cel privind cuantumul taxelor pe care constănțenii le vor avea de plătit.
 
"Cel mai important este proiectul referitor la politica de taxe şi impozite locale pe anul viitor. Serviciul Public de Impozite şi Taxe a colectat 104% faţă de ceea ce prognozasem şi le mulţumesc constănţenilor care s-au dovedit a fi nişte cetăţeni corecţi şi conştiincioşi. Gradul de încasare astăzi e de peste 98%, dar mai este până la finele anului. Pentru a păstra acelaşi ritm de încasare, am propus ca anumite taxe să fie diminuate, în timp ce impozitele pe proprietate generate de noul Cod Fiscal, totalul datorat către Municipiu va fi dacă nu la un nivel mai scăzut, cel puţin la acelaşi nivel", a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău.  

"Taxa de salubritate, de habitat, care, până în acest moment, se plătea diferenţiat, în funcţie de venituri, va fi unitară - 3 lei pentru toată lumea", a afirmat Făgădău. Practic, taxa de salubritate - sub noua sa denumire - este taxa de habitat, redusă așadar la nivelul de 36 de lei pe an de persoană.
 
"Legat de activitatea agenţilor economici din port, am propus eliminarea taxei de linişte pentru aceştia. Toţi cei care lucrează în port, fie că au sediul social, fie că au punct de lucru acolo, vor fi scutiţi, pentru că existau anumite litigii legate de impunerea acestei taxe, ei deja plătesc servicii de paza prin contractul pe care îl au cu Administraţia Porturilor Maritime" a ţinut să adauge Făgădău. 

De asemenea, taxa de linişte pentru cei care desfăşoară activităţi economice în municipiul Constanţa a fost redusă de la 1.100, respectiv 1.400 de lei (în funcţie de tipul de activitate). De asemenea, cei care plăteau 11 lei vor plăti 10 lei. "Intenţia mea e ca pe viitor taxele să fie rotunde", a mai spus viceprimarul cu atribuții de primar.

Nu trebuie omis faptul că săptămâna aceasta, dar și cu alte ocazii, Decebal Făgădău a purtat discuții cu operatorii economici și cu reprezentanți ai societății civile, pentru a vedea care sunt propunerile  lor legate de această  dimensiune a dărilor.
"Legat de discuţiile avute cu agenţii economici din Mamaia şi Satul de Vacanţă, am propus două măsuri: eliminarea taxei de spaţii verzi şi, în ceea ce priveşte taxa de promovare, după o analiză încasări - cheltuieli, am sugerat eliminarea acestei taxe pentru persoanele fizice, reducerea la jumătate a taxelor de promovare plătite de agenţii economici şi pentru cei care au terenuri de sport în staţiunea Mamaia, tocmai pentru a-i încuraja să le ţină ca terenuri cu destinaţie sportivă în continuare, am introdus o taxă de 50 de lei, taxă care, până anul acesta, era de 4.000 de lei, ca un semnal de încurajare a activităţilor sportive, şi, de asemenea, ca o intenţie fermă de păstrare a destinaţiilor terenurilor sportive", a mai spus Făgădău.


Făgădău a declarat că propunerile sunt unele sustenabile și că așteaptă din partea fiecărui ales local propuneri privind  gestionarea banului public. "Am vrut ca toţi constănţenii să fie convinşi că, şi dacă reducem aceste taxe, avem în continuare un buget solid. În interiorul acestui buget provizoriu am propus câteva proiecte destul de importante, pe diferite capitole: dacă pe educaţie am propus o creştere a sumelor alocate pentru burse şi, probabil, din ianuarie, vom creşte sumele alocate şcolilor pentru cheltuielile materiale, am hotărât şi reducerea abonamentelor RATC cu 50%, lucru ce va trebui materializat printr-o hotărâre distinctă a tuturor celor care lucrează in educaţie, atât cadre didactice, cât şi personal auxiliar", a precizat vineri Făgădău.
 
Aşa cum a exemplificat Decebal Făgădău, în anul 2016, pentru un apartament cu două camere, de 50 de metri pătraţi, amplasat într-un bloc construit între 1977/1984, constănţeanul va avea de plătit aproximativ 145 de lei. Pentru zona B - 116 lei, zona C - 111 lei, iar cei din zona D - 106 lei. Practic, spune acesta, nivelul va rămâne la fel ca în 2015.
 
Odata cu noul proiect de buget  au fost aprobate următoarele modificări:
1. Eliminarea taxei pentru spaţii verzi;
2. Eliminarea taxei pentru creşterea gradului de linişte pentru sediile/punctele de lucru ale contribuabililor situate în incinta Port Constanţa;
3. Stabilirea cuantumului taxei de salubrizare la 3 lei/lună/persoană, unitar pentru toţi locuitorii municipiului Constanţa, indiferent de nivelul venitului net lunar pe membru de familie. Prin adoptarea acestei măsuri, un număr aproximativ de 215.229 de constănţeni vor plăti mai puţin;
4. Modificarea încadrărilor privind taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în municipiul Constanţa, precum şi a cuantumului acestora. Prin aceste modificări, se va resimţi o diminuare a obligaţiilor de plată pentru un număr de 2.185 de puncte de lucru deţinute de operatori economici;
5. Eliminarea taxei pentru promovarea turismului în staţiunea Mamaia în cazul persoanelor fizice şi juridice care deţin spaţii cu destinaţia de locuinţă, iar pentru restul categoriilor de operatori economici se diminuează cu 50%.
6. Introducerea unei noi categorii, respectiv cea de terenuri destinate activităţilor sportive, al cărei cuantum va fi în anul 2016 de 50 lei/an, comparativ cu anul 2015, când acestea erau încadrate la activităţi de agrement pentru care se achita o taxă de 4.000 de lei/an.
 
În urma modificărilor sus-menţionate cu privire la cuantumul impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2016, SPIT Constanţa estimează încasări în cuantum de aproximativ 182.00.000 de lei, cu 1.350.000 de lei mai mult decât anul 2015, preconizându-se o creştere cu 0,75%, se arată îuntr-un comunicat al SPIT emis vineri.
  
"De asemenea, în bugetul pentru politici sociale, am propus înlocuirea pachetelor cu alimente cu tichete valorice. Aştept bugetul final, astfel încât să putem calcula valoarea şi numărul de tichete. Vreau să le dau asigurări constănţenilor că va fi mai bine, nu va fi mai rău, aceste tichete le vom distribui acasă, astfel încât să evitam cozile, disconfortul" a mai exemplificat primarul cu atribuţii de primar al Constanței.
 
Printre investiţii, s-au aprobat, pe lângă cofinanţarea proiectului Sălii Polivalente, alte proiecte importante: reabilitarea Podului de la Butelii (Pasajul Cumpenei), "care va fi transformat într-un pasaj modern, mai avem în proiect asfaltarea a 21 de străzi care, în momentul de faţă, nu există, şi vorbesc despre străzi din cartierele Compozitorilor, Baba Novac, Palazu Mare, Veteranilor şi, de asemenea, despre strada Odessa, din spatele complexului Dedeman" a preczat fagadau. "Ştiu că solicitări sunt mult mai multe, dar am propus un proiect etapizat, prin care în toate cartierele noi să reducem numărul de kilometri efectuaţi prin caldarâm, a adaugat acesta.
 
"De asemenea, mult-promisele locuri de joacă se vor face din primăvara anului viitor. Vorbim de 54 de locuri de joacă, unele existente, altele noi.
 
Legea obligă primarul să trimită o scrisoare către constănţeni, dar voi înlocui mesajul personal către aceştia cu un raport de activitate pe anul 2015 şi, de asemenea, le voi transmite tot ceea ce este cuprins în proiectul de buget pe anul viitor, astfel încât fiecare cetăţean să ştie ce să întâmplă  cu banii pe care îi plăteşte. Ţin foarte mult la transparenţă şi la comunicare.
 
În domeniul sănătăţii, pe lângă ceea ce finanţăm în mod obişnuit, avem suma de 2 milioane de lei, din care vom face o investiţie într-o reţea de sănătate mobilă pentru şcolari, întrucât cabinetele medicale şcolare sunt subdimensionate. Pentru a asigura o calitate crescută a actului medical în şcoli, propunem un proiect prin care să achiziţionăm cabinete medicale mobile pe trei specializări: oftalmologie, stomatologie şi medicină generală. Sper ca această procedură să fie finalizată până la încheierea mandatului acestui Consiliu Local.
În proiectul de buget de anul viitor, pe lângă Zilele Oraşului, Ziua Copilului, pregătim mai multe proiecte care să scoată oamenii din case, să îi aducă în centrul oraşului", a precizat Decebal Făgădău.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dan 19 Dec, 2015 12:56 Bun, dar cu sportul ce facem ? Rugbyul constantean revine sau nu ? Farul este o echipa de traditie si ati lasat-o sa moara - nu ar trebui sa faceti tot ce se poate pentru a o readuce acolo unde ii este locul, adica in fruntea rugbyului romanesc ? Ca sa nu mai mentionez baschetul, handbalul si voleiul (ambele la fete), chiar si fotbalul... hai ca acum se poate, aproape am scapat de echipele de familie ale lui Constantinesc/Mazare si Strutul...