Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În faţa cui s-a explicat edilul de la Constanţa. Şi de ce Anchetatorii lui Mazăre

ro

24 Feb, 2013 23:05 7183 Marime text
DESCHIDERE_Radu_Mazare_036.jpgGheorghe Onea şi Doru Florin Ţuluş, Vasile Ioniţă, dar mai ales Daniel Marius Morar sunt doar câteva dintre numele care par că nu-i dau pace primarului Radu Ştefan Mazăre, pentru că aparţin procurorilor care, de-a lungul timpului, au găsit motive să-l cheme la Parchet, pentru explicaţii. Aflat într-o funcţie-cheie, dar urmărit de un aşa-numit „ghinion" al dosarelor şi plângerilor penale, edilul din Constanţa a fost nevoit, de asemenea, să le dea explicaţii şi investigatorilor din oraşul pe care îl cârmuieşte, ceea ce a făcut ca numărul persoanelor în faţa cărora Mazăre a dat socoteală să sporească. ZIUA de Constanţa vă prezintă o listă a procurorilor care l-au anchetat pe Radu Mazăre de-a lungul timpului. Facem menţiunea că, dat fiind caracterul secret al anchetelor şi faptul că audierea persoanelor la Parchet nu este publică, există posibilitatea ca lista să nu fie una completă, cu atât mai mult cu cât lucrurile sunt în continuă mişcare, iar noi nume pot apărea în orice moment.

procurori_daniel_morar.jpgÎn ceea ce îi priveşte pe „anchetatorii lui Mazăre", mai trebuie menţionat că, deşi chemat la diferitele unităţi de parchet în repetate rânduri, mai ales în ultimii ani, doar o mică parte din dosarele penale care îl vizau pe primar au ajuns efectiv în instanţă şi s-au transformat în procese penale, în timp ce restul fie încă nu au fost soluţionate, fie au fost închise cu rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale, celebrul NUP, constatându-se că faptele reclamate de diverse persoane împotriva primarului nu există. Totodată, pentru o corectă informare, este de precizat că, la momentul de faţă, primarul Radu Mazăre are calitatea de inculpat exclusiv în celebrul caz al retrocedărilor Constanţei, singurul dosar penal care a ajuns în instanţă. Aşa cum s-a arătat anterior, restul fie încă se află în faza de anchetă, fie au fost deja soluţionate, procurorii concluzionând că faptele reclamate de diverse persoane împotriva primarului din Constanţa nu se probează. Revenind la numele enumerate mai sus, respectiv Gheorghe Onea, Doru Florin Ţuluş, Vasile Ioniţă, dar mai ales Daniel Marius Morar, este de spus că ei sunt doar unii dintre anchetatorii care au considerat că se impune audierea edilului Constanţei în diferite cazuri. Sunt nume cunoscute constănţenilor graţie primarului, care, nu o dată, s-a plâns de tratamentul pe care îl considera injust, abuziv al „procurorilor lui Băsescu". În ceea ce îl priveşte pe Daniel Marius Morar, este de precizat că, începând cu anul 2005, acesta a fost citat de mai multe ori la instanţele bucureştene, ca urmare a plângerilor penale şi a proceselor intentate de primarul din Constanţa. Acestor sonore nume bucureştene li se adaugă însă şi procurori constănţeni, cel mai adesea ai Parchetului Curţii de Apel, care, de asemenea, l-au solicitat pe primar pentru explicaţii.

„Retrocedările" - cu Onea şi Ţuluş

procurori_doru_tulus.jpgDar să o luăm cu începutul. Două dintre numele care par că nu-i dau pace primarului sunt, aşa cum spuneam, Gheorghe Onea şi Doru Florin Ţuluş. Ambii procurori ai fostului Parchet Naţional Anticorupţie, transformat în Direcţia Naţională Anticorupţie, magistraţii Onea şi Ţuluş sunt două nume constante în discursul primarului Radu Mazăre când vine vorba despre abuzurile pe care le reclamă din partea anchetatorilor. Aspect care, de altfel, este lesne de înţeles, având în vedere că, din 2005, aceştia s-au ocupat de instrumentarea celebrului dosar al retrocedărilor terenurilor din Constanţa şi Mamaia, singurul caz care a ajuns vreodată în instanţă. În prezent, procesul se desfăşoară (mai degrabă anevoios, ar spune unii) la Curtea de Apel Bucureşti, unde au fost trimise în judecată în total peste 30 de persoane, printre care şi primarul Radu Ştefan Mazăre. Iar dacă tot vorbim despre procurori anticorupţie, este de menţionat şi numele lui Daniel Marius Morar, fost procuror şef al DNA, în viziunea primarului Mazăre - cel care coordona atacul concentrat împotriva sa, fireşte, la ordinele superiorilor. Deşi este încă neclar dacă Mazăre a avut vreo înfăţişare cu fostul şef al Anticorupţiei sau dacă a dat vreo explicaţie în scris în prezenţa acestuia, este de spus că, începând cu anul 2005, Morar s-a confruntat cu o avalanşă de plângeri şi procese intentate de edilul din Constanţa.

Cazul procurorului Ioniţă

Şi rămânând în aceeaşi sferă, un alt nume menţionat adesea de primarul Constanţei este cel al lui Vasile Ioniţă, de asemenea procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare. Anchetatorul Vasile Ioniţă a ajuns în atenţia primarului Constanţei în timp ce primul investiga un posibil caz de luare de mită pe care îl acuza Dumitru Burcin. Mai exact, Burcin s-a dus la DNA susţinând că nimeni altul decât Constantin Babuş, director în Primăria condusă de Radu Mazăre, i-ar fi cerut şpagă pentru a-l lăsa să participe la o licitaţie pentru un teren. Cazul a fost preluat de Vasile Ioniţă, care, potrivit susţinerilor mai vechi ale primarului Radu Mazăre, ar fi încercat să obţină de la Babuş informaţii despre presupuse ilegalităţi comise de primar. Edilul şi Babuş s-au plâns de Ioniţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar se pare că fără succes.

Procurorii constănţeni

Aşa cum menţionam anterior, Mazăre a fost însă chemat la Parchet şi de către procurorii constănţeni. Printre aceştia se numără anchetatorul Traian Poenaru, din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, care l-a citat pe Mazăre în octombrie 2007, pentru lămuriri legate de un teren din zona Zorile, după cum explica primarul la vremea respectivă. Cazul nu s-a concretizat în instanţă, iar Traian Poenaru s-a pensionat între timp, devenit avocat al Baroului Constanţa. Tot parchetele constănţene au fost cele unde primarul Mazăre a fost nevoit să dea explicaţii legate de de însemnul zvasticii, pe care l-a purtat la o defilare de modă în vara anului 2009. Printre procurorii care l-au anchetat referitor la acest subiect, date fiind plimbările repetate ale dosarului între diferitele unităţi de parchet, se numără şi magistratul Vasile Drăghici, de la Parchetul Curţii de Apel. Totuşi, nici acest caz nu a ajuns vreodată în instanţă, ci a fost închis şi redeschis de mai multe ori, până ce magistraţii au hotărât închiderea lui definitivă, considerând că fapta primarului nu este de natură penală. Unul dintre cele mai sonore şi mai recente dosare penale de care se leagă numele edilului Radu Mazăre este cel al referendumului de vara trecută, cazul fiind instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Totodată, aşa cum menţionam la începutul materialului, lista anchetatorilor lui Mazăre nu este şi nu poate fi una completă, date fiind rigorile şi caracterul secret al anchetelor penale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii