În premieră națională Bătălia la admiterea în facultăți se dă cu „transpirația” de la Bacalaureat. Olimpicii admiși anticipat, pe baza notelor la anumite materii din liceu
În premieră națională: Bătălia la admiterea în facultăți se dă cu „transpirația” de la Bacalaureat.
10 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4425
Marime text
Calendarul examenelor naționale 2020 a fost stabilit și, așa după cum afirma ministrul Educației, Monica Anisie, într-o intervenție televizată, admiterile în facultăți, în contextul pandemiei, au fost, teoretic, programate după cea de-a doua sesiune specială a Bacalaureatului, pentru a oferi șanse egale tuturor candidaților.
Universitatea „Ovidius” din Constanța pune la dispoziție pentru anul universitar 2020-2021, la cele 16 facultăți și 42 de domenii de licență, un număr de 1.350 de locuri bugetate, calendarul general de admitere fiind modificat în cadrul recentei ședințe a Senatului.
Sesiunea iulie 2020 este programată în intervalul 6 – 25 iulie, când vor avea loc înscrierea, susținerea probelor de concurs și înmatriculare pentru toate domeniile de studii de la toate formele de învățământ (IF, ID și IFR), în funcție de calendarul fiecărei facultăți, cu posibilitatea adaptării calendarului în funcție de solicitările fiecărei facultăți adresate Comisiei centrale de admitere.
Facultatea de medicină și Facultatea de medicină dentară au prevăzut ca interval de admitere 6 iulie – 8 august.
Concursul de admitere la Medicină este programat într-o duminică, pe 26 iulie, iar pentru Asistență medicală generală, respectiv Balneofizio-kinetoterapie și recuperare, pe 29 iulie 2020.
Sesiunea septembrie 2020 este prevăzută a se desfășura între 5 și 15 septembrie.
La Politehnică: trei probe și trei sesiuni
Cea mai veche școală de ingineri din România, înființată în anul 1818, Universitatea Politehnica București (UPB) are la cele 15 facultăți, respectiv 85 de programe de studii un număr de 5.000 de locuri pentru anul viitor.
Conducerea UPB a reconfigurat admiterea din mers, așa încât recent a dat publicității un regulament care cuprinde nu mai puțin de 53 de pagini.
În anul 2020, ținând cont de situația specifică generată de pandemia de coronavirus, de măsurile de distanțare socială și de incertitudinile (la data elaborării acestui document) privind calendarul și modalitatea de finalizare a studiilor pentru absolvenții de liceu în anul 2020, admiterea în UPB se face printr-un concurs de dosare bazat pe trei probe (P1, P2 și P3) și desfășurat în trei sesiuni, fiecare din acestea conținând trei faze: Sesiunea I – Admitere anticipată (cu fazele Înscriere, Pre-admitere, Validare pre-admiși și înmatriculare admiși anticipat), Sesiunea II – Admitere și, acolo unde este cazul, Sesiunea III – Admitere.
Admiterea anticipată a debutat la 1 iunie cu înscrierea pe platforma admitere.pub.ro și se va încheia pe 15 iulie cu validarea și înmatricularea. La această primă sesiune participă candidații care au rezultate deosebite în cadrul olimpiadelor și concursurilor de profil desfășurate pe parcursul liceului (aceștia beneficiază de dreptul de a se înscrie, la cerere, fără susținerea concursului de admitere). Candidații eligibili vor fi declarați pre-admiși (fără concurs) și li se va garanta locul dacă promovează examenul de Bacalaureat și parcurg cu succes Faza III - Validare pre-admiși și înmatriculare admiși anticipat.
Probele de concurs, în Sesiunea I, două dintre acestea (P1 și respectiv P2) se bazează pe mediile obținute de candidat, în timpul liceului, la disciplinele selectate. În Sesiunea I, Proba P3 se bazează pe mediile generale obținute de candidat în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, precum și pe o serie de activități suplimentare pe care acesta le-a desfășurat în anii de liceu.
Facultatea de automatică și calculatoare participă doar la această primă sesiune.
Cea de-a doua sesiune este prevăzută între 5 și 29 iulie și este adresată candidaților care au absolvit liceul și au promovat Examenul național de Bacalaureat. Evaluarea performanțelor candidaților înscriși la această sesiune și ierarhizarea în vederea admiterii se face exclusiv pe baza rezultatelor obținute la Bacalaureat. Dar și în această etapă, la calculul mediei de admitere în unele facultăți se punctează participările la concursuri internaționale, naționale, județene, locale, dovedite cu diplome.
În ceea ce privește probele de concurs la sesiunea a II-a, toate se bazează pe rezultatele obținute de candidat la examenul național de Bacalaureat. Astfel, două din acestea (P1 și respectiv P2) iau în considerare notele obținute de candidat, la disciplinele selectate (conform unei anexe) la examenul de Bacalaureat, în timp ce pentru Proba P3 se utilizează media generala de Bacalaureat.
După finalizarea înmatriculării din Sesiunea II, Comisia centrală și Comisiile locale de admitere stabilesc eventualele locuri vacante pentru fiecare dintre facultăți. Pentru ocuparea acestora, prin decizia Consiliului de Administrație al UPB, se poate organiza Sesiunea III – Admitere-completare. Structura, calendarul și organizarea acestei noi sesiuni, în condițiile specifice din vara anului 2020, vor fi publicate, în timp util, în această secțiune și la fiecare facultate implicată.
Dat fiind contextul pandemic imprevizibil, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București încă nu a stabilit calendarul admiterii.
„Concursul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă pentru anul universitar 2020–2021 pe domenii de studii va avea loc în ziua de ______________ pentru toate facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” București.
Înscrierile se vor face în perioada ___________________2020”. Cert este că se va întâmpla online, la adresa web www.adm.umfcd.ro.
Citește și:
În acest week-end Facultatea de Matematică-Informatică organizează a XIII-a ediție a concursului ESTIC
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii