Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În timp ce Consiliul Judeţean reziliază Primăria a încheiat contract privind serviciul de salvamar cu asociaţia fondată de Gheorghe Oancea în care membru era chiar Radu Mazăre (document)

ro

30 Jun, 2017 00:00 5598 Marime text
Primăria Constanţa a atribuit contractul de prestări servicii privind serviciul de salvare acvatică-salvamar şi de prim ajutor pe plajele din Constanţa şi staţiunea Mamaia în sezonul estival 2017 Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România (ANSPSR), fondată de Gheorghe Oancea, un fost apropiat al fostei administraţii. Achiziţia anunţată de municipalitate în luna mai a acestui an a fost atribuită la începutul lunii iunie, iar contractul a fost semnat pe 8.06.2017.
 
Chiar dacă în anunţul achiziţiei Primăria preciza că valoarea estimată a contractului este de 2.250.000 de lei fără TVA, valoarea finală a contractului, potrivit documentului afişat pe site-ul municipalităţii, este de 2.246.629 de lei fără TVA, în conformitate cu oferta financiară depusă de Asociaţia Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România. În acelaşi contract, se precizează că decontările se vor face până la concurenţa sumei alocate de la bugetul de stat, respectiv 1.500.000 de lei, conform Legii 6/2017, a bugetului de stat pe anul în curs. Pentru diferenţa până la valoarea maximă prevăzută în contract, beneficiarul se obliga să iniţieze demersurile necesare către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în vederea suplimentarii fondurilor necesare până la acoperirea integrală a valorii contractului. Plăţile prevăzute se efectuează către prestator în termen de maximum zece zile de la virarea acestora în contul beneficiarului, deschis la Trezoreria municipiului Constanţa. Plata contravalorii serviciilor prestate se efectuează bilunar, în baza procesului-verbal de recepţie a situaţiei de plată şi a facturilor emise de prestator.

Obiectul contractului 

Obiectul contractului vizează eficientizarea activităţii şi necesitatea intervenţiei pentru situaţii de urgenţă în extrasezon şi asigurarea serviciului de salvare acvatică-salvamar şi de prim ajutor pe plajele din Constanţa şi staţiunea Mamaia în sezonul estival 2017, pe o perioadă de un an, cu următoarea structură:
a) sezon de vârf (iunie, iulie, august) în staţiunea Mamaia - 19 posturi salvamar x 3 persoane = 57 de persoane (salvatori) - 2 sectoare x 2 persoane, 2 şefi sector, 2 ajutoare şefi sector, 5 puncte prim ajutor x 2 persoane = 10 persoane (personal medical), 5 puncte prim ajutor x 1 persoane = 5 persoane (personal paza). În total, 76 de persoane.

În Constanţa - 10 posturi salvamar x 3 persoane = 30 de persoane (salvatori) - 1 sector x 2 persoane = 2 persoane - 1 şef sector - 1 ajutor şef sector 2 puncte prim ajutor x 2 persoane = 4 persoane (personal medical) 2 puncte prim ajutor x 1 persoană = 2 persoane (personal pază). Total = 38 de persoane; 1 coordonator puncte de prim ajutor, 1 coordonator principal şi 1 coordonator adjunct. În total, 117 persoane.

b) sezon cu afluenţă redusă de turişti (lunile mai şi septembrie) - pentru staţiunea Mamaia - 19 posturi salvamar x 2 persoane = 38 de persoane (salvatori) - 2 sectoare x 2 persoane = 4 persoane - 2 şefi sector - 2 ajutoare şefi sector - 2 puncte prim ajutor x 2 persoane = 4 persoane (personal medical) - 2 puncte prim ajutor x 1 persoană (personal pază). În total, 48 persoane.

În municipiul Constanţa - 10 posturi salvamar x 2 persoane = 20 de persoane (salvatori) - 2 sectoare x 2 persoane = 4 persoane - 2 şefi sector - 2 ajutoare şefi sector 2 puncte prim ajutor x 2 persoane = 4 persoane (personal medical) 2 puncte prim ajutor x 1 persoană (personal pază). În total, 28 de persoane. Acestora li se adaugă şi un coordonator puncte de prim ajutor, un coordonator principal şi un coordonator adjunct. În total, serviciul trebuie să dispună de 79 de persoane.

c) În extrasezon (lunile octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie), serviciul va funcţiona cu un număr de zece persoane pe post de salvatori pentru situaţiile de urgenţă; prestatorul va asigura un număr de dispecerat pentru situaţiile de urgenţă; activitatea se va desfăşura pe apele teritoriale ale municipiului Constanţa (Marea Neagră, plajele aferente staţiunii Mamaia şi oraşul Constanţa, lacul Tăbăcărie şi lacul Siutghiol). 

Unde vor fi amplasate posturile de prim ajutor   

Potrivit caietului de sarcini, prestatorul se obligă să asigure programul de lucru al posturilor de salvare şi al ambarcaţiunilor în sezonul estival, zilnic, între orele 8.30 şi 19.30. Locaţiile privind funcţionarea posturilor de salvare acvatică şi a punctelor de prim ajutor sunt următoarele: pentru Constanţa (inclusiv plaja Modern) vor funcţiona două puncte de prim ajutor, unul în bază şi unul într-un cort de prim ajutor; pentru staţiunea Mamaia: în zona sud de la Pescărie la Cazino Mamaia vor funcţiona trei puncte prim ajutor, două în corturi şi unul în bază; în zona nord de la hotel Albatros, la plaja Fratelli, vor funcţiona două puncte de prim ajutor, unul în cort şi unul în bază.

Vă reamintim că, astăzi, Consiliul Judeţean va rezilia contractului de comodat nr. 14983/3.08.2008, încheiat între Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, cu privire la acordarea în folosinţă gratuită a unor bunuri, în scopul sprijinirii activităţii serviciului public de salvamar. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Claudiu Palaz, care ne-a declarat că rezilierea survine ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale de către asociaţia fondată de Gheorghe Oancea şi a neregulilor depistate în punctele de salvamar.
 

„Controalele în teren au demonstrat că bunurile Consiliului Judeţean date în comodat acestei asociaţii în 2008 nu sunt repartizate echitabil în toate punctele de salvamar de pe litoral. Mai mult, în urma unor reclamaţii, a reieşit că Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România folosea în scopuri comerciale bunurile Consiliului. CJC achiziţionase ski-jet-uri, caiace, bărci si costume de scafandru, pe care această asociaţie le utiliza după bunul plac“, a adăugat Claudiu Palaz. 

Despre Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România   

Asociaţia a fost fondată de defunctul Gheorghe Oancea, cel care a fost şi primul preşedinte al acesteia. Reamintim că aleşii locali au decis, printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa din martie 2013, că activitatea desfăşurată de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România are caracter social umanitar. Asociaţia are o şcoală de scafandri şi salvamari situată pe malul lacului din parcul Tăbăcărie. De menţionat că ANSPSR a ajuns în posesia terenului pe care a fost ridicată şcoala prin intermediul unui contract de asociere încheiat cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa.
 
Terenul, situat în centrul Constanţei, are aproximativ 2.000 de metri. Interesant este termenul de asociere dintre RAEDPP şi asociaţia defunctului Gheorghe Oancea, termen stabilit pentru o perioadă de 25 de ani. Nu trebuie omis faptul că Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost membru al acestei asociaţii.
În 2014, şi Guvernul Ponta a adoptat o hotărâre privind recunoaşterea Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România ca fiind de utilitate publică.
 
În 2013, Gheorghe Oancea, prosper om de afaceri, preşedinte al asociaţiei, apropiat al lui Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu, a decedat, la vârsta de 63 de ani. Gheorghe Oancea a făcut carieră în lumea afacerilor locale, într-o discreţie totală. Oancea a administrat businessuri precum On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark şi Five-Holding. Pe cea din urmă societate funcţionează magazinul Brick. Five-Holding este proprietarul magazinului Brick, dar şi asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Potrivit Registrului Comerţului, societatea Five-Holding mai este implicată şi în Mobitom, Mira Impex SRL, Italnegro şi Plonge Prest. 

În prezent, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, potrivit Registrului Asociaţiilor şi ONG-urilor, are un consiliu director format din Gabriel BălanGabriel Culea, Dragoş Adrian Râpă şi moştenitorii omului de afaceri, respectiv Ionuţ Oancea şi Alexandru Oancea. Menţionăm că, din partea Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, contractul a fost semnat de directorul tehnic al Asociaţiei, Gabriel Culea.
 

În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza contractul încheiat de Primăria Constanţa cu Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, fondată de Gheorghe Oancea.
 
Citeşte şi: 
 
Consiliul Judeţean Constanţa reziliază contractul cu asociaţia fondată de Gheorghe Oancea privind serviciul de salvamar (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii