Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

InaltPreaInvinuitul Teodosie

ro

27 Aug, 2009 02:26 6129 Marime text
deschidere.jpgArhiepiscopul este urmărit penal alături de consilierul său personal, Bogdan Chiriluţă, şi Cosmin Emil Brăescu, şeful Biroului de Catehizare

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală în dosarul în care ÎPS Teodosie este anchetat pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual. Informaţia a fost confirmată de procurorul-şef al Parchetului General, Ramona Bulcu. Pe de altă parte, avocatul Înalt Preasfinţiei sale, Dan Frangeti, s-a arătat surprins de o asemenea veste. „Nu ştiam că s-a început urmărirea penală, eu sunt în concediu", s-a scuzat apărătorul. Întrebat dacă a fost contactat de ÎPS Teodosie, avocatul a precizat: „Nu cred că ştie, căci m-ar fi sunat să-mi spună, până la acest moment". Conform reprezentantului legal al arhiereului, pasul legal următor este ca Arhiepiscopul Tomisului să fie citat la Parchetul General, pentru a i se pune în vedere că faţă de el s-a început urmărirea penală. Potrivit Codului de Procedură Penală, la acest moment procedural, ÎPS Teodosie ar fi depăşit calitatea de făptuitor pe care o avea în dosar, ajungând la cea de învinuit. Dacă înaltului ierarh nu i se va da decizia de scoatere de sub urmărire penală, riscă să fie trimis în judecată şi să primească o condamnare de la 3 la 12 ani pentru luare de mită. Ceea ce ar însemna o premieră, de această dată negativă, pentru Biserica Ortodoxă. Alături de Arhiepiscopul Tomisului, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru complicitate la luare de mită pentru preotul Bogdan Chiriluţă, consilier personal al înaltului ierarh, şi pentru fals intelectual în cazul lui Emil Brăescu, inspector al Biroului de Catehizare al Arhiepiscopiei Tomisului, potrivit Parchetului. Conform procurorilor din Constanţa, Arhiepiscopul Tomisului ar fi intermediat înscrierea unui jurnalist pe bază de documente false, antedatate la Facultatea de Teologie, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului universitar. Pentru făptuirea acestui lucru, înalta faţă bisericească ar fi fost ajutată de părintele Emil Cosmin Brăescu, şi în schimbul acestui serviciu trebuia să se plătească suma de 3.000 euro, din care au fost oferiţi doar 850 euro.

Filmul regizat degeaba

La aproape patru luni de când a fost declanşat scandalul ce-l avea în centrul său pe Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, iată că reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au organizat o primă conferinţă de presă unde să prezinte rezultatele anchetei proprii privind acest caz. Înaltul ierarh nu a fost prezent, evenimentul fiind moderat de dr. Alin Constantin Boc, noul reprezentant al instituţiei în relaţiile cu presa şi cons. ing. Lucia Theodorescu, consilier onorific media al Arhiepiscopiei Tomisului. Filmul „Demistificarea Mistificării", o peliculă de 50 de minute care vrea să anuleze acuzaţiile de luare de mită şi complicitate la fals intelectual ce i se aduc lui ÎPS Teodosie, a făcut subiectul principal al conferinţei. „Am căutat să zdrobim acuzaţiile. Filmul reporterilor de la cotidianul România Liberă a fost apreciat ca o dorinţă de denigrare a Bisericii Ortodoxe şi în mod special a Înalt Preasfinţiei Sale Teodosie", a declarat Theodorescu. Coincidenţa a făcut ca, de fapt, acuzaţiile consilierului onorific media al Arhiepiscopiei şi ale celorlalţi reprezentaţi ai instituţiei, care au fost aduse reporterilor, să fie anulate de decizia Parchetului Înaltei Curţi. Pelicula, care a fost lansată iniţial la OTV, pentru că se dorea să se vadă ce impact va avea asupra telespectatorilor, reprezintă un comentariu la investigaţia video realizată de doi jurnalişti incognito. Imaginile prezentate în filmul „Demistificarea Mistificării" sunt cele filmate în timpul anchetei jurnalistice, iar cons. ing. Lucia Theodorescu nu face altceva decât să comenteze declaraţiile ziariştilor, încercând să discrediteze investigaţia cotidianului. „Totul s-a făcut în limite legale. Ce era incriminant?", spune ea, făcând referire la momentul în care Înalt Preasfinţia Sa îi zice presupusului om de afaceri care vrea să devină preot: „(...) Să văd cum să facem, să nu te expun nici pe tine, nici pe mine".

ips_teodosie.jpgSpovedanie în sufragerie

Potrivit acesteia, înaltul ierarh ar fi vrut să-l ajute pe jurnalistul incognito, aşa cum ar fi făcut-o cu oricine, mai ales că demersurile se realizau în timpul postului mare dinaintea Sfintelor Paşti. Şi, de asemenea, presupusul om de afaceri, ce-şi dorea cu orice preţ să devină preot, nu ar apărea în înregistrarea video dând bani Înalt Preasfinţiei Sale. Singurul moment în care se dau şi se primesc bani este acela în care Bogdan Chiriluţă, consilier personal al înaltului ierarh, şi reporterul se întâlnesc într-o benzinărie, iar reprezentantul Arhiepiscopiei ia bani pentru o presupusă donaţie, care ar fi însemnat de fapt un cadou care să-l determine pe ÎPS să-l hirotonisească preot. Numai că Lucia Theodorescu a analizat şi comentat doar imaginile unui film incomplet, de zece minute. Sunt însă informaţii că pelicula întreagă, realizată de-a lungul investigaţiei, durează mult mai mult şi este depusă ca probă la Parchet. În cadrul conferinţei a plouat cu acuzaţii la adresa reporterilor de la România Liberă şi, în fapt, a cotidianului în sine, chiar şi în absenţa vreunui reprezentant al publicaţiei amintite. În pelicula „Demistificarea Mistificării", cei doi reporteri sunt făcuţi „pigmei", iar în timpul conferinţei au fost catalogaţi ca fiind „ticăloşi" de către directorul revistei „Axa", Mugur Vasiliu. De asemenea, aceştia au mai fost acuzaţi că ar fi avut nesăbuinţa de a-l filma pe ÎPS Teodosie la spovedanie. O spovedanie care, potrivit Luciei Theodorescu, s-a desfăşurat în sufrageria ierarhului, şi era normal să aibă loc în afara Bisericii.

Din cartea recordurilor, urmărit penal

Dat fiind faptul că s-a susţinut că investigaţia ce a declanşat scandalul legat de ÎPS Teodosie a fost una comandată, cons. ing. Theodorescu a fost întrebată dacă ştie cine se află în spatele anchetei. Şi a dat un răspuns evaziv, deşi la începutul conferinţei asigurase că nu există altcineva, în afară de ea, care să cunoască mai bine cazul, nici în Arhiepiscopia Tomisului, printre avocaţi sau Parchetul General. „Este o mână profesionistă şi nu consider că România Liberă este îndeajuns de profesionistă pentru a face un astfel de montaj" a fost unul dintre răspunsurile acesteia. În ceea ce priveşte motivul pentru care ar fi fost ales tocmai înaltul ierarh de la Constanţa, spre a-i fi aduse astfel de acuzaţii, ea a declarat că numărul mare de mănăstiri, biserici, schituri, pe care Înalt Preasfinţia Sa le-a ridicat în Dobrogea, care s-ar putea înscrie în cartea recordurilor, ar fi ceea ce a deranjat într-atât de tare pe cineva rău-voitor.

Poziţia oficială a Arhiepiscopiei

Contactat telefonic, dr. Alin Boc, reprezentant în relaţia cu presa al instituţiei, a declarat că, dacă se adevereşte că informaţia este corectă, privind începerea urmăririi penale a înaltei feţe bisericeşti, Arhiepiscopia va da un punct de vedere oficial astăzi.

{mos_ri:ips teodosie}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Rugaminte 27 Aug, 2009 22:47 Domnilor procuroride la D N A va rugam faceti dreptate arestati-l pe acest infractor Macedon Petrescu alias Teodosie,scapati Constanta de el daca Patriarhia n-o face.Va imploram ajutati-ne!!!!!!!
  • S O S 27 Aug, 2009 22:07 DE CE PATRIARHUL NU-L SUSPENDA PE ACEST EPISCOP CORUPT CITA VREME E URMARIT PENAL?PREOTUL DE LA COTU VAII DUPA CE A SAVARSIT FAPTE DE FRAUDA A FOST DAT AFARA DIN PREOTIE----TEODOSIE DE CE NU PATESTE LA FEL?
  • S O S 27 Aug, 2009 21:43 TEODOSIE TREBUIE DAT AFARA DIN CLER !!!!!!!!!! DE CE RITZI CIND A INCEPUT CERCETAREA PENALA SI-A DAT DEMISIA DE MINISTRU? PATRIARHUL OARE ESTE SI EL MINJIT SAU VREA SA COMPROMITA BOR IN FATA LUMII. INCOTRO BISERICA ORTODOXA????
  • S O S 27 Aug, 2009 21:07 TREBUIE SA DEA SOCOTEALA DACA A LUAT SPAGA.TEODOSIE TREBUIE RETRAS .S-A INTIMPLAT SI IN GRECIA IAR EPISCOPUL A FOST DEMIS. DACA ESTE EPISCOP NU E MAI PRESUS DE LEGE.TREBUIE DEMIS.
  • S O S 27 Aug, 2009 21:02 OARE DECANII NU POT DA SOCOTEALA IN FATA LEGII? A LUAT SPAGA SA PLATEASCA, PATRIARHIA TREBUIE SA-L RETRAGA CACI NU MAI ARE CREDIBILITATE LA CONSTANTA.
  • adevaratzii crestini constanteni 27 Aug, 2009 17:48 NOI, TURMA CARE-O PASTORITI, VA URAM PLINI DE EMOTIE : INTRU MULTI ANI SA NE TRAITI ! PARINTE TEODOSIE
  • X 27 Aug, 2009 15:47 S.C. Biserica S.R.L. ar trebui sa te dea afara bai excrocule, mi-e chiar nu-mi pasa ce se intampla cu asa zis biserica, sunt niste excroci care si-au uitat menirea.
  • tdc 27 Aug, 2009 13:19 daca este in urmarire penala trebuie schimbat din functie imediat.
  • atentie 27 Aug, 2009 09:20 Patriarhia oare nu vede,nu aude,ce se intimpla de ce nu-l suspenda?Este urmarit penal.
  • dany 27 Aug, 2009 00:29 te-a vazut dumnezeu teodosie...si nici masonii nu te mai pot tine...asa ca fugi la manastire in munti sa-ti indrepti greselile fata de dumnezeu...nu noi te judecam acum el te judeca..asa ca stii ce ai de facut sa fii iertat!
  • karadeniz 26 Aug, 2009 23:48 Biserica Ortodoxa Romana, cel mai probabil si celelalte culte religioase, dupa 1990 si-au cam uitat menirea si au cazut in patima economiei de piata. Au uitat perceptul biblic " Sa nu-ti faci tie chip cioplit". In vremurile astea tulburi si grele biserica ar fi trebuit sa fie un umar de sprijin pentru acest popor saracit si debusolat. Biserica a ales in schimb sa se sprijine pe sine. Procesul lui Teodosie este doar un inceput din lungul drum spre purificarea clerului roman si intoarcerea la menirea sacra a bisericii.