Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:15 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inecati de tehnica radarului

ro

18 Sep, 2008 00:00 1645 Marime text
1221678072.jpg

Ploile care s-au napustit, in urma cu doua nopti, in zona comunei Mihai Viteazu nu au fost prognozate, desi radarul ar fi trebuit sa faca acest lucru * Institutiile cu atributii de prevenire a dezastrelor se disculpa, fiecare, pentru ce s-a intamplat

Inundatia de la inceputul acestei saptamani, din judetul Constanta, aproape ca a luat autoritatile prin surprindere. Potopul, nebanuit si neprevazut, s-a abatut asupra mai multor sate. Stiinta si tehnica s-au dovedit neputincioase in confruntarea cu precipitatiile, avertizarile meteo fiind transmise cu doar cinci minute inainte de potop. In numai doua ore, in Sinoe au fost inundate mai multe case, anexe gospodaresti si drumuri pietruite. Conform informatiilor de la Directia Apelor Dobrogea-Litoral, cantitatea de litri pe metru patrat a atins cota de 119 in localitatea Sinoe, din comuna Mihai Viteazu, iar in Ceamurlia, judetul Tulcea, s-au inregistrat chiar 126 de litri pe metru patrat. Cantitatile sunt mai mult decat insemnate. Cu alte cuvinte, a fost o "rupere de nori", cum se spune in termeni populari. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dobrogea" a estimat, pe baza datelor trimise de Primaria Mihai Viteazu, ca 17 locuinte au fost afectate partial in satul Sinoe, 40 de gradini au fost inundate, mai multe sectoare de drum pietruit, care insumeaza patru kilometri, au fost distruse si peste 80 de pasari si animale au fost date disparute. Mai mult, au fost compromise 20 de hectare de rapita, au cazut doua podete, iar un tractor a fost luat de apa.

Masurile luate

Potrivit reprezentantilor Directiei Apelor Dobrogea Litoral, institutia a realizat lucrari de regularizare si decolmatare pe paraul Saruri, de pe raza localitatilor Mihai Viteazu si Sinoe. "Pentru apararea impotriva inundatiilor a localitatilor Mihai Viteazu si Sinoe, traversate de paraul Saruri, au fost regularizate si decolmatate doua tronsoane de albie ale paraului mentionat, cu o lungime de 1,6 kilometri. Aceste lucrari si-au dovedit utilitatea in fenomenul de inundatii inregistrat in noaptea de 15 spre 16.09.2008. In cazul in care aceste lucrari nu ar fi fost realizate, aproximativ 50 de case din localitatile Mihai Viteazu si Sinoe ar fi putut fi inundate", sustin reprezentantii DADL, prin intermediul unui comunicat de presa.

Avertizarile

Purtatorul de cuvant al DADL, Catalin Anton, a precizat ca institutia a anuntat comunitatile locale, dar si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Practic, avertizarea meteorologica de la Centrul Regional Dobrogea a fost transmisa catre Prefectura la ora 22.30. ISU a trimis prima avertizare in acelasi moment cu Centrul Meteorologic, iar ulterior, primariilor din judet, afectate de codul de inundatii. Au urmat alte trei avertizari primite de la Centrul Meteorologic, pe parcursul noptii, la 23.55, 1.55 si 3.40. Reprezentantii Institutului National de Meteorologie, Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INMHGA) sustin ca, desi s-a trimis o avertizare de cod galben pentru judetele din lantul carpatic, mai exact pentru Carpatii Orientali, Meridionali si nordul celor Occidentali, ploaia torentiala ce s-a abatut in centrul Dobrogei nu putea fi vazuta decat prin radar. Ploaia torentiala a durat trei ore, iar media precipitatiilor a fost de 118 l/mp. Avertizarea de cod galben a fost data din 15.09, incepand cu ora 14.00, pana ieri, la ora 16.00, si nu s-a prelungit. La randul lor, reprezentantii Prefecturii au precizat ca prima avertizare meteorologica de la Centrul de Meteorologie Dobrogea a sosit la sediul institutiei la 22.30, urmata imediat de alta, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Prefectura sustine ca institutia din urma a transmis, conform procedurilor legale, avertizarea primita primariilor din judet afectate de codul galben. Au urmat apoi, pe toata durata noptii de luni spre marti, alte trei avertizari care anuntau fenomenele meteorologice, la 23.55, 1.55 si 3.40.

Avertizati in ultimul moment

Curios este faptul ca, la pompieri, codul galben a ajuns doar cu cinci minute inainte de inceperea ploii. Conform reprezentantilor ISU Dobrogea, in noaptea de 15 spre 16 septembrie, la ora 3.40, o avertizare cod galben pentru precipitatii a fost transmisa catre inspectorat din partea Agentiei Nationale de Meteorologie. Codul era valabil pentru intervalul 3.45 - 5.00. Asadar, pompierii au avut la dispozitie nu mai mult de cinci minute inainte de declansarea potopului. In mod absurd, insa, nu este prima oara cand avertizarea vine asa de tarziu. Ba chiar mai mult, se pare ca sunt si situatii in care avertizarea ajunge la pompieri dupa ce trece potopul. In speta de fata, din fericire, ploaia a incetat in jurul orei 4.30. Si, totusi, a fost suficient. Intr-o asemenea situatie, este inevitabila intrebarea "ce s-ar fi intamplat daca ploaia ar fi durat mai mult, tot cu 119 litri pe metru patrat?". Si mai pregnanta, insa, este intrebarea "ce s-a intamplat cu senzorii de la Medgidia, care ar fi trebuit sa prevada o asemenea situatie cu mult inainte de a se produce?".

Radarul "vede" pe termen scurt

Radarul de la Medgidia a fost inaugurat in urma cu sase ani, iar complexul face parte din Sistemul International Meteorologic Integrat. Intregul proiect a presupus o investitie de 33 de milioane de dolari, dar fara folos. Anuntat cu mare pompa la vremea lui, radarul se presupunea ca va putea prognoza, cu 24 si pana la 72 de ore, inundatii, precipitatii insemnate cantitativ, dar si alte fenomene meteo alarmante. De netagaduit, astfel de informatii in timp util ar fi fost de folos in cazul inundatiilor de la Sinoe. Insa lucrurile nu stau asa. Potrivit inginerului Petre Burghelea, radarul a functionat foarte bine in noaptea respectiva, insa datele pe care le transmite sunt in timp real. Cu alte cuvinte, poate prevede evenimente meteorologice doar de scurta durata, fiind vorba despre nowcasting.

Inundatii ad-hoc

In acest sens, avertizarile cu doar cinci minute inainte sunt destul de frecvente. Maria Tomescu, inlocuitorul sefului Serviciului de Prognoza, a precizat ca avertizarea trebuie data numai in momentul in care meteorologul este absolut sigur de informatiile pe care le are. "Nu putem sa dam avertizari cu o ora sau doua inainte, radarul transmite informatii in timp real", a declarat aceasta. In aceasta lumina, vremea, in general, si inundatiile, in particular, par sa fie mai imprevizibile decat incendiile, in ciuda stiintei si a tehnicii. De altfel, exista si la ISU Dobrogea o consola pentru a citi datele venite de la radar. Problema este insa ca, potrivit colonelului Neculai Coman, inspector-sef al ISU, nu exista o persoana pregatita pentru a interpreta datele transmise de consola. In aceste conditii, oamenilor nu le ramane decat sa spere ca in Dobrogea nu va ploua cum a plouat in Moldova, in ciuda radarului de la Medgidia.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor} {autor} Manuela MOLDOVEANU{/autor} {autor} Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii