Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:32 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ingineria juridică" a lui Mazăre Chiru acuză „maşinăria" care a distrus strada Traian (galerie foto)

ro

17 Mar, 2012 02:45 4814 Marime text
01_Chiru_Chiru.jpgChristian Gigi Chiru a susţinut, vineri, pe strada Traian, în zona blocurilor A5 şi A6, o conferinţă de presă în care a vorbit despre „ce ascunde afacerea strada Traian". Chiru s-a referit, mai exact, la ceea ce el a numit „ingineria juridică" prin care 4,5 hectare de teren din patrimoniul Constanţei ar fi ajuns la apropiaţi ai primarului Radu Mazăre.

Potrivit spuselor lui Gigi Chiru, povestea începe în 2001, atunci când un anume Cecil Poppa a solicitat Primăriei Constanţa retrocedarea unui teren în suprafaţă de un hectar, în Anadalchioi. Din 2001 până în 2004, acesta nu a primit niciun răspuns din partea municipalităţii, susţine Chiru. „Între timp, proprietarul moare. Văduva acestuia e convinsă de SC Holland Development Group SA să cesioneze drepturile succesorale. În felul acesta, Primăria, prin dispoziţia semnată de actualul primar, respinge prima solicitare, făcută în 2001 de Cecil Poppa, şi, în baza unei expertize, acceptă în cele din urmă să retrocedeze în compensare firmei SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA, societate care preluase drepturile litigioase de la SC Holland SA", a declarat Chiru. El a atras însă atenţia asupra faptului că prin Dispoziţia nr. 3086 din 23 noiembrie 2004 administraţia locală „retrocedează, după un şir de cedări de drepturi succesorale, societăţii SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA o suprafaţă de teren de 4,5 hectare în locul unui hectar". Mai mult, susţine Gigi Chiru, municipalitatea retrocedează acest teren, „pe malul Portului, la «fabulosul» preţ de şase euro pe metrul pătrat. Deci de vreo o mie de ori mai ieftin decât preţul pieţei".

„Firmele şi persoanele apropiate primarului"

chiru_chiru_2.jpgPovestea terenului din zona străzii Traian merge mai departe, căci, potrivit explicaţiilor lui Chiru, autointitulat primarul constănţenilor, „Compania de Servicii şi Consultanţă înţelege să vândă mai târziu către Harborside Imobiliara, investitorul de azi, 1,5 hectare, pe care încasează dublul preţului pentru această suprafaţă". Chiru a subliniat că din acţionariatul Compania de Servicii şi Consultanţă face parte, ca persoană juridică, Willridge Consulting Limited, un offshore din Cipru, dar şi că administratorul Companiei de Servicii este Valentin Gheorghe Ionescu, coinculpatul primarului Mazăre în celebrul dosar al retrocedărilor, retrocedări în urma cărora statul ar fi fost păgubit, susţine DNA, cu 114 milioane de euro.

Din acest punct de vedere, Gigi Chiru a precizat: „În Compania de Servicii şi Consultanţă sunt firmele şi persoanele apropiate primarului". El a anunţat, de asemenea, că intenţionează să înceapă „un serial cu poveştile oraşului, pentru că există nişte poveşti ale Constanţei pe care nimeni nu vrea să le spună", lăsând de înţeles că evenimentul de vineri, de pe strada Traian, a fost episodul pilot.

„Dragoste maximă" şi „inginerie juridică"

Chiru a criticat dur faptul că Primăria „a retrocedat terenul, dintr-o dragoste maximă pentru oraşul Constanţa, unei societăţi comerciale cu acţionariat în Cipru". „Probabil că şi Harborside Imobiliara şi Harborside Hotel au nişte acţionari despre care află doar primarul şi viceprimarul, atunci când deschid cutiile poştale, pentru că nu i-a văzut şi nu-i va vedea nimeni niciodată", a adăugat Gigi Chiru.

În opinia liderului democrat-liberal, „acest teren se plimbă printr-o inginerie juridică şi se întoarce la apropiaţi şi firme care aparţin echipei Strutinsky - Constantinescu - Mazăre". „În spatele acestor investitori se află reprezentanţii noştri, prin însuşi edilul, preşedintele CJC şi echipa lor", a conchis Chiru, referitor la detaliile „afacerii" străzii Traian.

„O escrocherie"

Nu în ultimul rând, el a tras un semnal de alarmă în privinţa pericolului pe care încă îl constituie strada Traian pentru locuitorii din zonă: „În concluzie, dacă nu se schimbă ceva la nivelul administraţiei locale, această groapă nu va fi umplută mai repede de zece, cincisprezece ani". „Mall-ul de pe strada Traian este o escrocherie. S-a dorit ca unii să se îmbogăţească. Până nu vine cineva să-i oblige (n.r. pe investitori) să aducă banii ca să astupe groapa, problema nu se va rezolva".

Retrocedarea lui Cecil, la Grizzly

Cum s-a plimbat terenul pe care urmează (?!) să ia naştere faimosul mall? Prin Dispoziţia 3086 din 23 noiembrie 2004, primarul Radu Ştefan Mazăre atribuie în compensaţie anumite terenuri, în baza legii 10/2001. Cecil Poppa notificase administraţia locală prin actul cu nr. 61 din 14 mai 2001, privind restituirea în natură a un hectar situat în suburbia Anadalchioi, lot 291/929. În aprilie 2004, Orenia Poppa, prin mandatar Virgil Dumitrescu, semnează contractul de cesiune de drepturi litigioase pe care le-a dobândit de la defunctul soţ, nr. 1353, cu SC Holland Development Group SA. În luna octombrie a lui 2004, Holland vinde la rândul său drepturile litigioase către SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA, care formulează către Primăria Constanţa cererea nr. 141196/17/11/2004. Ca un făcut, în noiembrie, Mazăre emite dispoziţia de primar prin care atribuie în compensare societăţii Compania de Servicii şi Consultanţă SA şapte terenuri, însumând 45.583,53 mp, în valoare totală de 346.572 mp. Printre cele şapte terenuri se aflau şi patru loturi situate în perimetrul Poarta 3-4: lot 1 - 6.425 mp (6 euro/mp = 38.550 euro), lotul 2 - 1.575 mp (32,10 euro/mp = 50.558 euro), lotul 3 - 8.000 mp (6 euro/mp = 48.000 euro) şi lotul 4 - 28.025 mp (6 euro/mp = 168.312 euro). În mai 2005, Compania de Servicii şi Consultanţă SA vinde către Harborside Imobiliara, beneficiarul de azi al proiectului, lotul 3, în suprafaţă de 8.000 mp, pentru 250.000 de euro plus TVA (contractul nr. 560 din 4 mai 2005).

Holland - CSC - Harborside

În luna noiembrie a aceluiaşi an, beneficiarul retrocedării administraţiei Mazăre, prin actul cu numărul 1847, solicită dezmembrarea lotului 4, respectiv o parcela de 28.052 mp. Împuternicită să reprezinte SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA a fost Mihaela-Elvira Chiriac (Gherasim după căsătorie), pe care o găsim în mai multe afaceri cu „spate", cum ar fi KLD Services SRL, în care este asociata lui Sorin-Gabriel Strutinsky, partenerul de afaceri al lui Radu-Ştefan Mazăre.

În a 13-a zi a lui ianuarie 2006, SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA vinde către Harborside Hotel lotul 1 (6.425 mp), pentru 212.000 de euro plus TVA. În aceeaşi zi, societatea „scapă" şi de lotul 2, pentru 52.000 euro plus TVA, cumpărător fiind aceeaşi societate Harborside Hotel.

Istoria şi încrengăturile actorilor din această poveste sunt foarte interesante. Să începem cu primul cumpărător de drepturi succesorale. SC Holland Development Group SA a fost înfiinţată în 2001, în Bucureşti. A fost radiată, iar acum Registrul Comerţului spune că are sediul în Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu nr. 264 (Complex Sportiv Badea Cârţan). Asociaţi sunt: Flash Trading House, Flash Enterprises, Millenium Global Development, Crina Simona Sandu şi Bogdan Gabriel Sandu. Cel din urmă este inculpat în dosarul retrocedărilor la capitolul „cumpărători de drepturi succesorale", pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Administratorul Holland Development Group este Sorina Gina Hortolomei Moscu, despre care se spune că ar fi verişoara primarului Mazăre.

Pentru o înţelegere a fenomenului, trebuie să deschidem o paranteză şi să ne amintim de un alt mall, City Park, şi de povestea lui.

Remember City Park Mall

Prin notificarea nr. 105830, depusă pe 7 august 2001 la Primăria Constanţa, de către o societate de avocatură, în numele Ştefaniei Gardef-Dragne, Eleonorei-Lavinia Gardef, Corneliei Gardef şi al lui Adrian Sorin Mugur Cănănău, se solicită restituirea în natură a unui teren de 100.000 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei. Cererea nu a primit niciun răspuns până în 2003, când, în septembrie, edilul Radu Mazăre, prin dispoziţia de primar 2444, a acceptat atribuirea de măsuri compensatorii pentru doar 10.000 mp. Cu „doar" 90.000 mp mai puţin decât obiectul revendicării. Articolul 1 al dispoziţiei de primar spune că se „respinge cererea de restituire în natură a imobilului situat în parcul Tăbăcărie (...), formulată prin notificarea 1886/6.08.2001, parţial deoarece o parte din teren aparţine domeniului public. Art. 2 - se stabileşte ca valoarea echivalentă şi parţială a imobilului imposibil de restituit şi cuvenită notificatorilor este în sumă de 94.020.134.941 de lei, reprezentând echivalentul a 2.782.237 USD (1USD = 33.793 lei), în limita căreia se vor acorda măsuri reparatorii. Moştenitorii de drept ai lui Stoian Gardef au primit, cu titlu de compensaţie, 19 terenuri, însumând 39.481 mp, în intravilanul Constanţei. Însă chiar înainte de a se pune în practică măsurile reparatorii (noiembrie 2003), beneficiarii de drept ai retrocedării au cesionat drepturile litigioase, prin contractul 3337/17.09.2003, firmei Holland Development Group SA din Bucureşti. Au primit în schimbul „tranzacţiei" două miliarde de lei. Au pierdut astfel toate drepturile care decurgeau din notificarea restituirii terenului. La rândul său, societatea comercială bucureşteană a cesionat o parte dintre drepturi lui Daniel Ene (contract 1069/13.09.2003). Iar drepturile litigioase practic nu existau. La fix două luni din ziua în care Ene se înţelegea cu Holland, primarul Radu Mazăre semna o nouă dispoziţie, cu numărul 3135, care decide ca Daniel Ene să primească, în compensare pentru dreptul cesionat de SC Holland Development Group SA, 18 terenuri în Constanţa şi Mamaia. Întreaga poveste a notificărilor şi dispoziţiilor s-a continuat prin dispoziţia 2992/29.10.2003, prin care SC Holland Development Group SA a primit 28.635,11 mp, în valoare de 1.995.288,15 USD, în Parcul Tăbăcărie, şi încă 23.820,6 mp, în compensare. Şi aşa, închidem paranteza, uitându-ne cu ochii minţii la mall-ul construit pe terenul retrocedat din Parcul Tăbăcăriei.

30 de milioane fără bilanţ

Revenim la povestea terenului de pe strada Traian şi ajungem la cel de-al doilea cumpărător de drepturi litigioase, SC Compania de Servicii şi Consultanţă. Societatea înfiinţată în 2003 are sediul în Bucureşti, iar ca asociaţi Willridge Consulting Limited Cipru şi pe Valentin Gheorghe Ionescu, cel care şi administrează afacerea. Societatea cipriotă mai deţine părţi sociale şi în Expo Fair&Trade SA, dar şi în SC Varianta SRL, afacere administrată de Valentin, fratele vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Darie. Să nu mai spunem că în declaraţia de avere a viceprimarului Decebal Făgădău, în dreptul angajatorilor soţiei sale, Monica Gaitanidis-Făgădău, apare şi SC CSC SA Bucureşti. Să fie oare vorba despre Compania de Servicii şi Consultanţă?!

Şi uite cum, încet, am ajuns şi la beneficiarul final al retrocedării, dar şi al proiectului care a „răpus" strada Traian, SC Harborside Imobiliara. Acţionari sunt Master Job Limited (Cipru), Romanian Real Estate Partners BV (Olanda) şi Quixotic Trading LTD (Cipru), iar administratori Peter Oesterle, Birgit Noggler şi Andrew Clive Stear. În 2010, Harborside Imobiliara a fuzionat prin absorbţie cu Harborside Hotel şi, aşa, cumpărătorii terenurilor retrocedate s-au contopit.

Master Job Limited, asociatul persoană juridică din Harborside Imobiliara mai deţine acţiuni în SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, societate controlată de Valentin Gheorghe Ionescu. Acelaşi din SC Compania de Servicii şi Consultanţă, Grizlly, fost coleg de Institut de Marină cu primarul Radu Mazăre şi cu Nicuşor Daniel Constantinescu. Cei trei sunt şi colegi de inculpare în dosarul retrocedărilor, aşa cum au fost camarazi în redacţia cotidianului Contrast, sub „bagheta" regretatului Mihail Cârciog.

Harborside Imobiliara este beneficiarul unui proiect grandios, lăudat de primarul Radu Mazăre, o societate fără bilanţ depus pe 2008, 2009 ori 2010, dar cu un proiect de reabilitare a malurilor în valoare de 30 de milioane de euro (zice edilul Constanţei). Noi întrebăm atât: de unde bani?

Menţionăm că i-am solicitat şi primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, un punct de vedere referitor la criticile şi acuzaţiile pe care i le aduce Gigi Chiru, dar până la închiderea ediţiei acesta nu a răspuns.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii