Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:47 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu comisar șef Carmen Șerbănescu, șeful Biroului Siguranță Școlară Constanța. Cum ne apără Poliția Siguranță Școlară copiii?

ro

25 Sep, 2020 00:00 6851 Marime text
  • Poliția Siguranță Școlară și-a început activitatea în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române la data de 14 septembrie 2020.
  • Potrivit comisarului șef Carmen Șerbănescu, șeful Biroului Siguranță Școlară Constanța, una dintre prioritățile zero ale Biroului este reprezentată de prevenirea bullying-ului.
  • Polițiștii de la Siguranță Școlară sunt prezenți zilnic în unitățile de învățământ.
Începerea anului școlar 2020-2021 a venit cu multe schimbări pentru elevi, liceeni și nu numai. Dincolo de măsurile anti-coronavirus și noua paradigmă educațională în care se află acum școlarii, în contextul epidemiei de Coronavirus, un aspect foarte important este legat de înființarea Poliței Siguranță Școlară.
Care sunt atribuțiile Poliției Siguranță Școlară, cum pot interveni cadrele din această structură într-un eventual caz de bullying sesizat, dar și care sunt forțele de la Constanța alocate acestui compartiment.
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care comisarul șef Carmen Șerbănescu, șeful Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța a răspuns pe larg, în cadrului unui interviu acordat ZIUA de Constanța.
Astfel, potrivit comisarului șef, polițiștii de la Siguranță Școlară sunt zilnic prezenți în unitățile de învățământ, iar una dintre prioritățile zero ale Biroului este reprezentată de prevenirea bullying-ului.
Totodată, principalele obiective ale Biroului Siguranță Școlară sunt creșterea gradului de siguranță a elevilor, cadrelor didactice din școli și în perimetrul adiacent acestora, dar și prevenirea faptelor antisociale de orice natură.
1. Care sunt atribuţiile Poliţiei Siguranţă Şcolară? Cu ce se ocupă aceasta efectiv?
Atribuțiile Biroului Siguranță Școlară sunt: implementarea şi desfăşurarea activităţilor specifice în cadrul programelor, proiectelor, campaniilor de prevenire în domeniul siguranţei şcolare, colaborarea cu celelalte formaţiuni operative pentru realizarea unui schimb eficient de informaţii, în baza cărora sunt organizate acţiuni pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor, studenţilor şi a personalului didactic în incinta şi zonele adiacente unităţilor de învăţământ şi a campusurilor preuniversitare/universitare.
Totodată, polițiștii, prin prezenţa activă în teren, colaborează şi relaţionează permanent cu conducerile unităţilor de învăţământ, precum și cu reprezentanții asociațiilor de studenţi din campusurile preuniversitare/universitare, identifică şi consiliază elevii/studenţii care fac parte din categoriile cu risc criminogen, desfăşoară activități comune cu reprezentanţii celorlalte instituţii sau structuri ale poliţiei pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.
La nivelul Biroului Siguranță Școlară se organizează acţiuni pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor, studenţilor şi a personalului didactic, în incinta şi zonele adiacente unităţilor de învăţământ şi a campusurilor preuniversitare/universitare.
2. Care sunt forțele alocate structurii Siguranţă Şcolară pentru judeţul Constanţa, dacă ne puteţi împărtăşi această informație?
Biroul Siguranță Școlară are în componența sa cinci ofițeri și un agent, aceștia fiind sprijiniți în toate activitățile lor de polițiștii de proximitate și de siguranță publică.
Polițiștii încadrați sunt cadre cu experiență și de excepție din punct de vedere profesional din structurile I.P.J. Constanța și din alte unități ale IGPR. În același timp, polițiștii sunt sprijiniți în activitățile lor de lucrători de la nivelul tuturor structurilor şi subunităţilor de poliţie, derulând acțiuni în parteneriat cu jandarmi ai I.J.J. Constanța, G.M.J. Constanța, lucrărori ai Poliției Locale, A.N.I.T.P., A.N.A. etc.
Astfel, în funcție de competențe, se  va acționa în parteneriat cu toate structurile M.A.I. din județul Constanța, precum și cu autorități publice locale și instituții non-guvernamentale.
3. Cum funcţionează efectiv Poliţia Siguranţă Şcolară? Sunt echipaje alocate fiecărei unităţi de  învăţământ în parte, cu prezenţă permenantă în cadrul unităţii, ori sunt echipaje ce au mai multe unităţi de învăţământ în perimetrul stabilit şi se deplasează între acestea?
Zilnic, polițiștii responsabili în zonele de competență sunt prezenți în unitățile de învățământ sau în perimetrul adiacent al acestora (fiind constituiți în patrule mixte sau independente).

Având în vedere zonele aglomerate, respectiv la intrarea și ieșirea elevilor în/din unitățile de învățământ, se acordă o atenție deosebită situațiilor în care părinții vor dori să aștepte elevii preșcolari în afara perimetrului școlilor.
De altfel, se va realiza prezenţa permanentă a echipajelor de poliţie rutieră, în aria adiacentă unităţilor de învăţământ, pentru asigurarea fluenţei şi a siguranţei rutiere. De asemenea, în parteneriat cu DSP Constanța, se va acționa pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 în școli.
4. Care este direcţia de acţiune a Poliției Siguranţa Şcolară în legătură cu episoadele de bullying din şcoli?
Una dintre cele mai importante priorități ale Biroului Siguranță Școlară este prevenirea bullying-ului.
Astfel, se vor desfășura activități punctuale, prin dezvoltarea unor proiecte, programe și campanii susținute în timpul anului școlar, dar și în vacanțe, unde polițiștii, în parteneriat cu alte instituții responsabile, vor avea în vedere conștientizarea fenomenului de bullying de către minori și încurajarea unor comportamente alternative prosociale.
5. Ce poate face, efectiv, un cadru al Poliţiei Siguranţa Şcolară în situația în care îi este adus la cunoştinţă un caz de bullying într-o unitate de învăţământ ori asistă la un astfel de caz în desfăşurare?
În sItuația sesizării unui caz de bullying, se vor iniția planuri concrete de intervenție pentru unitatea școlară, ținându-se cont de minorii implicați, iar în parteneriat cu I.S.J., C.J.R.A.E., D.G.A.S.P.C., se va interveni din punct de vedere psiho-social asupra persoanelor implicate.
 De asemenea, se va face actualizarea afișierelor cu numărul de telefon pentru apelul unic de urgenţă 112, numărul de telefon al subunităţii/secţiei/postului de poliţie comunal, al poliţistului de proximitate/poliţistului de la postul de poliţie comunal, precum și postarea pe site-ul fiecărei unități teritoriale și școlare a datelor de contact ale acestora. 
Precizăm faptul că, pentru fiecare caz se va acționa în funcție de specific, fiind monitorizată unitatea de învățământ și minorii implicați în evenimente.

Până în prezent, la nivelul instituției noastre nu au fost înregistrate sesizări scrise privind faptele la care faceți referire.
6. Noul an şcolar este abia la început. Care sunt obiectivele structurii  pentru acest an şi cât de încrezători sunteţi, la câteva zile de la începerea şcolii, că acestea vor putea fi îndeplinite?
Principalele obiective ale Biroului Siguranță Școlară sunt creșterea gradului de siguranță a elevilor, cadrelor didactice din școli și în perimetrul adiacent acestora, prevenirea faptelor antisociale de orice natură și atragerea comunității într-un parteneriat proactiv pentru atingerea acestor deziderate.
Credem că toate obiectivele pot fi atinse dacă există implicare socială din partea tuturor actorilor sociali și susținere în timp a programelor și proiectelor pentru atingere scopului de a dezvolta un mediu școlar sigur.
Vă asigurăm, în continuare, de întreaga noastră disponibilitate, receptivitate şi obiectivitate  în rezolvarea problemelor cu care vă confruntaţi, numai în măsura în care acestea intră în competenţa noastră de soluţionare.


Citește și:

Poliția Siguranță Școlară, o nouă structură în Inspectoratul General al Poliției Române
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii