Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:19 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu procurorul sef Laurentiu Bratosin, seful DIICOT Constanta Cine ne asculta telefoanele, de ce si cum

ro

08 Jun, 2010 02:23 13568 Marime text
deschidere.jpgProcurorul-şef Laurenţiu Bratosin: „Nicio instituţie din cele chemate prin lege într-o anchetă penală nu poate să-şi permită să facă interceptări în alte condiţii decât cele prevăzute de lege"

Trăind în ţara celor şapte servicii secrete, românii în general, şi constănţenii în special, indiferent de categoria socială din care fac parte sau de statutul lor, au impresia că sunt ascultaţi non-stop. Aşa-zisa isterie a spionilor a ajuns atât de departe încât, fără distincţie, cuvinte de alint, aventuri sau apucături sexuale mai puţin obişnuite ale vorbitorilor - toate constituie, în opinia cetăţenilor, subiecte de maxim interes pentru serviciile secrete. Laurenţiu Bratosin, procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa, vine să contrazică toate aceste teorii ale conspiraţiei. În contextul în care oamenii au ajuns, practic, obsedaţi de ideea că sunt ascultaţi, şeful DIICOT Constanţa a fost de acord să ne acorde un interviu, în care ne-a explicat procedura concretă şi modalitatea prin care se poate obţine autorizarea interceptărilor într-un dosar, situaţiile în care pot fi ascultate persoanele, dar şi cât de mult contează interceptările.

Cel mai adesea, oamenii asociază ideea de interceptare a convorbirilor cu DIICOT, DNA, dar şi cu alte structuri ale statului...

Aceasta este din cauză că infracţiunile date prin lege în competenţa DIICOT şi DNA sunt cele pentru care se prevede că se poate autoriza interceptarea convorbirilor.

Care este procedura prin care se poate obţine interceptarea convorbirilor, într-un dosar penal?

În primul rând, vreau să subliniez că interceptările pot fi cerute doar de către procuror, nimeni altcineva (nici cu un eventual acord al persoanei interceptate), nu poate să ceară instanţei acest lucru. Aspectele privind modalitatea în care se autorizează interceptarea convorbirilor sunt reglementate în articolele 911 - 916 din Codul de procedură penală. Procedural, autorizaţiile privind interceptările sunt date de preşedintele instanţei căreia îi revine competenţa să judece cauza în primă instanţă, ca regulă, sau instanţei corespunzătoare în grad acesteia, în a cărei circumscripţie se află sediul Parchetului care efectuează urmărirea penală. De regulă, autorizaţia se dă de către preşedintele instanţei sau, în lipsa lui, de către judecătorul desemnat de preşedinte. Este de menţionat că solicitarea privind autorizarea interceptărilor se dă în şedinţă secretă, respectiv în camera de consiliu.

Doar suspecţii sunt înregistraţi

Cât de „greu" cântăresc interceptările în luarea unei decizii de condamnare de către instanţă? Care este rolul interceptărilor într-un dosar?

Rolul interceptărilor în dosare este subliniat de articolul 911 din Codul de procedură penală, respectiv pentru stabilirea situaţiei de fapt, a unei eventuale activităţi infracţionale cu care organul de urmărire penală a fost sesizat sau s-a autosesizat, ori pentru identificarea sau localizarea participanţilor la respectiva activitate infracţională. Cât de „greu" cântăresc? Informaţiile obţinute în urma interceptărilor nu cântăresc nici mai mult, nici mai puţin decât alte mijloace de probă, ele sunt evaluate de procuror, la urmărirea penală, şi de către judecător în cursul judecăţii, alături de toate celelalte probe administrate. Conform procedurii penale române, probele nu au valoare prestabilită, se apreciază unele prin altele şi însumate.

Se spune că un dosar în care există şi interceptări are o anumită „greutate", unii considerând că acestea ar implica o anchetă complexă. Aşa este?

Da, de regulă, interceptările implică o anchetă complexă.

interceptari_-_parchet_diicot.jpgAvocaţii susţin aproape totdeauna că interceptările constituie probe indirecte, de care, preferabil, instanţa nu ar trebui să ţină seama. Şi totuşi...

Rostul avocatului, în instanţă, este să-şi apere clientul şi să combată probele care, în opinia anchetatorilor, susţin învinuirea persoanei cercetate. Şi atunci, evident că şi despre probele obţinute în urma interceptărilor se fac diverse aprecieri de către aceştia, una putând fi să nu se ţină seama de ele, din varii considerente, de nelegalitate sau de netemeinicie. Dar, aşa cum am precizat, ele nu pot fi ignorate dacă se coroborează cu alte probe.

Cât de importante sunt interceptările pentru o anchetă?

Sunt importante, mai ales atunci când eşti sesizat cu privire la o activitate infracţională şi nu ai alte posibilităţi de investigaţie care să-ţi demonstreze că cele sesizate sunt sau nu reale.

Oricine poate fi înregistrat?

Oricine poate fi înregistrat, dar este vorba despre orice persoană care este suspectă că a săvârşit sau că va săvârşi o infracţiune şi pentru care se fac cercetări în cadrul unui dosar penal.

Prins în flagrant cu heroina

Puteţi da exemple de cazuri, din trecut, în care interceptările să se fi dovedit a fi vitale?

A existat un dosar cu un cetăţean pe care îl suspectam că face trafic de droguri pe relaţia Turcia - Spania, prin România. Printre alte procedee de investigaţie legale, s-a utilizat şi interceptarea. Ca urmare şi a interceptărilor, dar şi doar a acestora, individul a fost prins în flagrant după ce a introdus în România 15 kg de heroină. Persoana în cauză a fost condamnată la o pedeapsă de peste 15 ani cu închisoarea, iar la acest moment se află încă în executarea pedepsei. A fost vitală interceptarea pentru că, în lipsa acestui mijloc, exista posibilitatea ca acesta să nu fie prins în flagrant.

S-a întâmplat să fie surprinse, cu ocazia interceptărilor autorizate, chestii sau aspecte neobişnuite (aventuri sau cuvinte de alint, de pildă)?

Există nenumărate situaţii când, pe lângă convorbirile ce interesează ancheta, sunt şi convorbiri despre cu totul alte subiecte, dar anchetatorul nu ia în considerare decât convorbirile care privesc fapta şi persoanele pentru care se fac cercetări. Aceste aspecte sunt reglementate de articolul 913 din Codul de procedură penală.

Există o isterie a interceptărilor. Oamenii, indiferent de statutul sau condiţia lor, au impresia că sunt ascultaţi non-stop de „băieţii cu ochii albaştri". Aşa este?

Nu, nu este aşa. Nicio instituţie din cele chemate prin lege într-o anchetă penală nu poate să-şi permită să facă interceptările în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Pop Adiana 26 Mar, 2018 11:55 jar mancati
  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 09 Jun, 2010 13:17 Cine l-a ”ajutat” pe ”fostul” camatar ,proxenet si traficant sa devina SEF la POLITIA de FRONTIERA HARSOVA, avand doar 3 luni de POST UNIVERSITAR de POLITIE BUCURESTI ??? Poate aceleasi persoane au aprobat si infiintarea unei firme de PAZA si GARDA pe teritoriul orasului HARSOVA de Constanta. Nu trebuie sa neglijam informatia in care fostul primar liberal IONEL CHIRITA a fost CONSILIERUL PERSONAL al ministrului MAI ,CRISTIAN DAVID, ce raspundea si de activitatea SECURISTILOR adevarati ai ROMANIEI ,specializati si dotati cu aparatura ultra-performanta ce include si sistemul de supraveghere PSIHOTRONICA ROMANEASCA. Sigur este ,ca sistemul folosit pe teritoriul orasului HARSOVA de Constanta nu este de provenienta romana ci este CUMPARAT , cu banii bugetului local din alte SURSE EXTERNE, poate rusesti, nu-i asa ???
  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 08 Jun, 2010 11:01 Întrebare pentru d-l procuror sef LAURENTIU BRATOSIN , sef la DIICOT CONSTANTA : Cum este posibil ca in municipiul CONSTANTA sau in judet sa nu fie depistat nimeni ca face ascultari ilegale pe mobile si nu numai, tinand cont ca infractionalitatea este foarte activa ??? RASPUNSURI logice:1) Infractorii sunt dotati cu aparate mult mai performante ce concureaza cu adevarata SECURITATE ROMANA. 2) O parte din securitatea ROMANA fraternizeaza cu infractorii.3)O parte din securitate fratenizeaza cu ”oameni politici” cazuti de la putere.4) Firmele de PAZA si GARDA fac doua servicii PARALELE, una LEGALA ,iar alta ILEGALA, dar sunt protejati de OAMENI POLITICI corupti, POLITIE corupta,SECURITATE corupta. Caz concret. Firma de PAZA si GARDA ”CARSIUM” are sediul in aceeasi cladire cu sediul partidului PNL ce este decazut de la putere local si pe tara.Sunt sigura ca acest partid LIBERAL ,care nu este considerat usa de biserica , se foloseste de serviciile acestei firme de supraveghere in mod ilegal pentru a fi cu un pas inaintea celor care nu-i SUSTIN HOTIILE , ilegalitatile ,in general.In 2008, liberalul IONEL CHIRITA a fost invinuit de VIOLAREA SECRETULUI CORESPONDENTEI in care era implicata o scrisoare cu AR adresata PRESEDINTELUI ROMANIEI.Mai tarziu a fost invinuit ca a sustras documente din PRIMARIE.TOT liberalul IONEL CHIRITA a fost invinuit ca a furat foarte multi bani din bugetul primariei orasului HARSOVA de Constanta .Acelasi liberal se lauda acum ca a facut multe lucruri bune pentru orasul HARSOVA de Constanta, dar nu spune ca NIMIC nu a reusit sa dea in FOLOSINTA , ceeace CONTEAZA FOARTE MULT,aruncand VINA ,acum,pe PSD si PDL, cum era si de asteptat . In 2000 avea o vila la DURAU , iar in 2008 avea 8 vile si alte firme personale.Inseamna ca postul de PRIMAR la imbogatit pe EL si deloc orasul HARSOVA pentru care a lucrat ca BUGETAR LIBEAL.
  • justice 08 Jun, 2010 10:16 se inregistreaza la greu-legea spune ca dupa sase luni trebuie sa ti se aduca la cunostinta ca ai fost inregistrat -ati auzit de un caz de genul asat? nu...sint mai rai ca pe timpul lui ceausescu-sa se inregisteze intre ei cind iau spaga-vezi dosarul deliorga de la csm desecretizati l - avocatul mafiei nita acum procuror - adina florea epure judecatoarea nita nasta si multi altii