Interviu cu Virgiliu Miştoiu, liderul IRL Constanţa „Nu este normal ca 400 de mii de constănţeni să întreţină buzunarul hotelierilor din Mamaia”
Interviu cu Virgiliu Miştoiu, liderul IRL Constanţa: „Nu este normal ca 400 de mii de constănţeni să întreţină
22 Oct, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
3727
Marime text
Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, preşedintele Iniţiativei România Liberală, Virgiliu Miştoiu, vorbeşte despre cum va fi posibilă coagularea forţelor de dreapta în judeţul nostru, ca şi în întreaga ţară.
Vor fi partidele de dreapta receptive la mesajul IRL? Se ia în calcul vreun moment că PNL va părăsi Uniunea Social Liberală pentru a redeveni un partid de dreapta? Ce părere are IRL Constanţa cu privire la politica dusă de administraţia Mazăre-Constantinescu? Toate aceste sunt alte chestiuni pe care liderul IRL Constanţa le comentează în rândurile ce urmează. Veţi citi un interviu cu replici dure la adresa dreptei, în care este aspru condamnată obsesia pentru putere a liderilor acesteia. De critici nu scapă nici administraţia Mazăre, care, potrivit liderului IRL, filiala Constanţa, a uitat de constănţeni.
„Sunt sigur că Iniţiativa România Liberală nu se va transforma într-un partid organizat după chipul şi asemănarea partidelor actuale, care au moştenit cultura şi structura partidului comunist”
Ce v-a determinat să vă alăturaţi Iniţiativei România Liberală, filiala Constanţa?
Sunt o persoană care s-a ferit întotdeauna de politică. Convingerile mele, liberal-conservatoare, nu s-au regăsit niciodată în proiectele, cu atât mai puţin în faptele formaţiunilor politice existente. Mă aflu însă aici pentru că refuz să stau deoparte. Refuz să stau deoparte când ştiu că singura şansa a României de a ajunge o societate normală poate fi irosită. Iniţiativa România Liberală nu este doar spaţiul de întâlnire şi dialog pe care îl aşteptam şi îl căutam, ci şi locul unde ştiu că populiştii, oportuniştii, compromişii, traficanţii de valori şi principii nu au ce căuta.
Sunt sigur că Iniţiativa România Liberală nu se va transforma într-un partid organizat după chipul şi asemănarea partidelor actuale, care au moştenit cultura şi structura partidului comunist. IRL s-a născut la iniţiativa unor oameni care au demonstrat, pe parcursul întregii lor activităţi, apartenenţa la valorile liberale, pe mulţi îi cunosc personal, sunt oameni despre care știu că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a traduce în fapte ceea ce promovează la nivelul declaraţiilor.
Cred că România are nevoie de IRL pentru că nu poate ieşi din criza profundă, economică şi instituţională decât prin aplicarea unor măsuri liberale precum: stimularea iniţiativei private, reducerea cheltuielilor publice iresponsabile şi consolidarea statului de drept. Şi pentru că românii liberali, cei care generează, prin forţe proprii, cea mai mare parte a PIB-ului României, sunt astăzi, nereprezentaţi pe scena politică.
Iniţiativa România Liberală militează pentru constituirea urgentă a soluţiei politice de dreapta, autentică şi credibilă. Cum veţi reuşi să realizaţi, într-un timp cât mai scurt, acest deziderat? Pe cine vă veţi baza? Concret, pe cine veţi coopta ca parteneri?
Iniţiativa România Liberală este un loc de întâlnire şi dialog al tuturor românilor care împărtăşesc valorile liberale şi conservatoare, indiferent de afilierea la un partid politic de dreapta sau altul, indiferent de implicarea sau neimplicarea în politică. Aşadar, primii pe care îi invităm la dialog sunt românii de dreapta.
În ceea ce priveşte structurile politice, suntem gata să primim alături de noi pe orice lider sau structură politică de dreapta necompromise, care au dovedit că promovează, în mod real, valori şi politici liberal-conservatoare. Asta pentru că soluţia noastră nu poate fi credibilă dacă ne prezentăm în faţa oamenilor cu aceiaşi oportunişti şi cu aceleaşi metehne de care s-au săturat. Asocierea politică a IRL, indiferent de forma pe care o poate lua, este condiţionată de asumarea valorilor şi a politicilor liberal-conservatoare, precum şi de deschiderea către cetăţean, către nevoile acestuia.
„Dreapta constănţeană este la fel ca dreapta în orice alt punct al ţării. Lipseşte.”
Cu ce cuvinte aţi caracteriza, la această dată, dreapta constănţeană şi în ce măsură este aceasta prezentă pe eşichierul politicii de la malul mării?
Dreapta constănţeană este la fel ca dreapta în orice alt punct al ţării. Lipseşte. La ora actuală, structurile politice de dreapta sunt dezbinate. Dezbinate, nu vor reuşi să facă nimic pentru a pune în practică proiectele şi programele de dreapta, astfel încât România să meargă pe drumul cel bun. PNL şi-a abandonat principiile liberale, a rămas un partid obsedat de proiectul unei singure persoane şi de menţinerea cu orice preţ la guvernare. Alte partide doar pretind a fi de dreapta, întrucât nu pot susţine prin fapte ceea ce reclamă la nivel declarativ sau ideologic. Foarte mulţi membri ai partidelor care se pretind a fi de dreapta, dezamăgiţi de traseul partidului, se înscriu în IRL sau îşi declară susţinerea pentru IRL.
„Partide precum PNL şi PDL îşi asumă principii pe care, a doua zi după ce au ajuns la putere, le negociază pe sub masă, le încalcă, le trădează pentru funcţii”
Sunt partidele de la Constanţa (PNL, PDL, PMP, Partidul Forţa Civică şi PNŢCD) pregătite pentru constituirea soluţiei politice de dreapta? Au ele suficientă forţă şi determinare şi sunt suficient de credibile pentru a reuşi să realizeze acest obiectiv?
Aşa cum am spus, soluţia noastră nu poate fi credibilă dacă ne prezentăm în faţa oamenilor cu aceiaşi oportunişti şi cu aceleaşi metehne de care s-au săturat. Credibilitatea, la fel ca şi forţa şi determinarea, vine din CV-ul celor care ni se alătură pe acest drum. Și la Constanţa, la fel ca şi în alte oraşe ale ţării, sunt oameni de succes, mulţi tineri de succes, care au demonstrat, prin activitatea lor de până acum, politică sau nu, convingerea în măsurile corecte care trebuie aplicate în România (mai multă libertate pentru cetăţean, mai puţine taxe şi impozite şi mai mult respect faţă de lege). Sunt români liberali care, până acum, au stat departe de politică, dar vor să se implice pentru a-şi promova valorile şi interesele: oameni de afaceri, liber-profesionişti, intelectuali şi oameni de cultură, oameni care activează în societatea civilă.
Partide precum PNL şi PDL îşi asumă principii pe care, a doua zi după ce au ajuns la putere, le negociază pe sub masă, le încalcă, le trădează pentru funcţii şi pentru satisfacerea intereselor politicianiste, personale sau de grup. Această promiscuitate politică nu va face altceva decât să îi îndepărteze pe oameni de politică. PNŢCD este singurul partid care şi-a păstrat statutul de partid de dreapta de la reînfiinţare, singurul partid care a refuzat compromisul politicianist în scopul accesului cu orice preţ la putere. Cu restul formaţiunilor politice trebuie să găsim o formulă de coagulare a dreptei în jurul politicilor de dreapta, făcute după agenda românilor de dreapta, și nu după ambiţii politicianiste. Lucrul acesta e valabil oriunde, şi în Constanţa, şi la Maramureş, şi la Bucureşti.
„Obsesia pentru putere a preşedintelui Crin Antonescu înlocuieşte statutul şi legile bunului-simţ”
Credeți vreun moment că PNL va părăsi Uniunea Social Liberală pentru a susține unirea forțelor de dreapta? Cum îi veți convinge pe liberali să se alăture dezideratului IRL?
PNL, în ansamblul său, nu mai este demult un partid care să promoveze principiile liberale. Le-a abandonat în favoarea populismului, a politicianismului şi a oportunismului. PNL a devenit un partid, aşa cum am spus anterior, obsedat de proiectul unei singure persoane, cel mai inflexibil la schimbare şi la dialog şi cel mai rupt de agenda reală a propriului electorat. Astăzi, în PNL, obsesia pentru putere a preşedintelui Crin Antonescu înlocuieşte statutul şi legile bunului-simţ, iar dezbaterea de idei este sufocată de politica pumnului în gură. Cu toate acestea, în PNL găsim, la baza partidului, cei mai mulţi români liberali. Cei mai mulţi dintre ei sunt dezamăgiţi de modul în care PNL a devenit subordonat intereselor unei singure persoane, care promovează populismul şi oportunismul politic. Mulţi s-au înscris deja în IRL, iar noi suntem deschişi către cei care n-au făcut-o până acum, către liberalii care îşi dau seama că PNL nu mai este locul care să-i reprezinte.
Aţi purtat discuţii cu liderii partidelor de dreapta din Constanţa? Dacă da, la ce concluzii şi planuri comune aţi ajuns cu aceştia? Dacă nu, când urmează să aveţi acest dialog? De asemenea, cu ce alte organizaţii intenţionaţi să încheiaţi parteneriate?
În virtutea faptului că IRL este parte a Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr, avem un parteneriat cu formaţiunile componente ale Alianţei: PNȚCD şi Forţa Civică. Discuţiile nu se poartă neapărat la nivel de filială, ci la nivel naţional, cu participarea noastră, a filialelor. Şi asta pentru că soluţiile pentru România nu se construiesc într-o filială sau alta, ele sunt gândite la nivel naţional, cu aportul şi susţinerea noastră, a celor din organizaţii.
„Trebuie să înţeleagă toată lumea că s-a terminat cu abordările potrivit cărora românii sunt nişte fraieri”
Sunt voci de dreapta care afirmă că, înainte de această unire a forţelor de dreapta, fiecare partid trebuie să vadă mai întâi ce loc ocupă pe eşichierul politic. Este această poziţie cea aşteptată de IRL Constanţa? Împărtăşiţi un asemenea punct de vedere sau aveţi o altă viziune?
Viziunea noastră este clară: unificarea nu trebuie făcută în baza unor factori politicianişti, ci pe baza agendei românilor de dreapta și a soluţiilor pe care aceştia le aşteaptă de la orice fel de mişcare politică. Trebuie să înţeleagă toată lumea că s-a terminat cu abordările potrivit cărora românii sunt nişte fraieri pe care, de fiecare dată, clasa politică îi păcăleşte cu vorbe goale şi cu sondaje de opinie. Consider că nu trebuie să le tratăm pe toate prin prisma cântarului, dar mai multe voci compun un cor.
Ce ar avea de câştigat cetățenii județului Constanța în urma fuzionării partidelor de dreapta? Şi, în acelaşi timp, credeţi că liderii partidelor vor primi cu braţele deschise această idee sau, din contră, orgoliile îi vor ţine departe de acest deziderat al IRL?
Renunţarea la orgolii şi punerea interesului cetăţenilor mai presus de ambiţiile proprii este o condiţie pentru aderarea la IRL. Cei care se gândesc cu adevărat la ceea ce este mai bine pentru România își dau seama că coagularea forţelor de dreapta este singura soluţie pentru ca ţara noastră să iasă din groapa în care au afundat-o guvernările anterioare.
Care sunt, la această dată, priorităţile Filialei Constanţa a Iniţiativei România Liberală şi ce problematici îşi propune să trateze IRL Constanţa?
Schimbarea agendei publice: de la agenda războiului dintre politicieni, la agenda reală a românilor care produc plus-valoare. Agenda reală a românilor este prioritatea numărul 1. Scopul nostru este acela de a încerca să impunem măsurile liberale corecte pentru depăşirea crizei economice, în faţa dominaţiei stângiste: stimularea iniţiativei private, reducerea cheltuielilor publice iresponsabile şi consolidarea statului de drept. Rezolvarea acestor probleme este, de fapt, rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă cetăţenii şi a celor din sistemul de învăţământ, şi a celor din sănătate sau din alte domenii ale vieţii sociale.
„Primarul Radu Mazăre pare că a cam uitat de Constanţa, îndreptându-şi mult prea mult atenţia spre Mamaia”
Cum aţi descrie politica dusă de administraţia Mazăre-Constantinescu? Răspunde ea necesităţilor electoratului constănţean? Ca om de dreapta, ce reproşuri le-aţi aduce celor doi lideri constănţeni, primarului Radu Mazăre şi preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu?
Ca om de dreapta, cred că cei doi ar trebui să se concentreze mai mult pe sprijinirea investitorilor privaţi în Constanţa. Sunt multe de făcut aici, la noi în oraş, iar stimularea iniţiativei private este cheia unei vieţi mai bune pentru constănţeni. La ora actuală, primarul Radu Mazăre pare că a cam uitat de Constanţa, îndreptându-şi mult prea mult atenţia spre Mamaia. Nu este normal ca 400 de mii de constănţeni să întreţină buzunarul hotelierilor din Mamaia şi să se bucure doar de binefacerile sau beneficiile „fondurilor europene”. Să nu uităm că suntem oraşul care a generat și încă generează afaceri cu implicaţii economice mari, poate cele mai mari, la nivel naţional.
Cum vedeţi evoluţia Filialei Constanţa a IRL în următorii cinci ani?
Avem un drum lung şi greu de parcurs. Dar aşteptarea nu va fi niciodată prea mare dacă urmăm paşii corecţi, dacă nu ne abatem de la acest drum şi ne alegem cu grijă partenerii de drum. Suntem din ce în ce mai buni cu fiecare român de dreapta care decide să ni se alăture. Şi suntem convinşi că în următoarea perioadă asta se va întâmpla.
Suntem în plină evoluţie, ne mişcăm la nivelul judeţului, unde sunt oameni care şi-au exprimat disponibilitatea, oameni pe care îi vom angrena în planurile IRL, oameni ale căror principii se bazează pe aceleaşi valori.
Ce condiţii trebuie să întrunească cei care vor să se alăture Iniţiativei România Liberală? Care este portretul actualilor şi al viitorilor membri?
IRL se adresează românilor de dreapta. Oamenilor care înţeleg că politica trebuie făcută pe bază de valori, principii şi proiecte, nu în funcţie de persoane şi grupuri de interese. Oamenilor care ştiu că dreapta nu se reconstruieşte în jurul clicilor de partid şi al politicienilor cu apucături de ciocoi. Care ştiu că dreapta se reconstruieşte de la tăria de caracter, de la competenţă şi de la viziunea politică a oamenilor care o reconstruiesc. Populiştii, oportuniştii interesaţi doar de propria căpătuială ştiu că nu vor găsi niciodată parteneri în noi.
Câţi membri numără Filiala Constanţa a Iniţiativei România Liberală? Prezentaţi-ne numele celor care se află alături de dumneavoastră în conducerea Iniţiativei sau, după caz, a celor pe care intenţionaţi să-i cooptaţi?
Organizaţi fiind după structura naţională, filiala Constanţa dispune de suficienţi membri încât să conducă ședinţe lucrative în ideea propagării și promovării principiilor noastre. Ca program, actualmente ne organizăm pe comisii de specialitate în ideea eficientizării și corelării cu celelalte filiale, pe plan naţional. Existăm și în alte judeţe, chiar sunt multe și urmează și altele, înclin să cred ca am devenit vocali.
În prezent, conducerea filialei IRL Constanţa este formată din Consiliul Director cu următoarea componenţă: preşedintele Consiliului Director - Virgiliu G. Miștoiu, vicepreşedintele Consiliului Director - Decebal Ionescu, și membrii acestui for în persoana domnilor Cristian Popescu, Ioan Belcin, Petru Sufragiu.
Consiliul Consultativ al IRL Constanţa este prezidat de Liviu Baitel, iar George Georgescu, Viorel Florescu, Liviu Olteanu și Gabriel Grosu au calitatea de membri ai Consiliului Consultativ.
Sunteţi comandant de navă. În ce măsură vă ajută experienţa dobândită pe mare să conduceţi Filiala Constanţa a Iniţiativei România Liberală?
Odată ce ai ajuns pe mare, fie navighezi, fie te duci la fund. Orice navigator este pregătit să se lupte nu numai cu furtunile, ci şi cu toate vicisitudinile şi să nu-şi părăsească corabia. Pentru asta îţi trebuie un anume curaj, tărie de caracter, forţă, responsabilitate, disciplină și un spirit aparte. Acel spirit, pe care pe mare îl înţelegi cel mai bine, este, coincidenţă sau nu, şi spiritul valorilor liberale. Nu cred că este nevoie de o altă legătură decât asta, e suficient. Altfel spus, trebuie să fii ferm. Chiar îţi trebuie o anumită pregătire ca să-ţi exprimi o comuniune de gândire?
De ce ar trebui să aibă încredere constănţenii în Iniţiativa România Liberală?
Pentru că, la fel ca ceilalţi compatrioţi ai lor, constănţenii nu mai sunt reprezentaţi de către actuala clasă politică şi aşteaptă o ofertă politică credibilă, liberal-conservatoare, care să le susţină şi să le promoveze convingerile şi interesele.
Pentru că România nu poate depăşi criza economică şi mai ales instituţională decât prin aplicarea măsurilor liberale.
Pentru că IRL se adresează tuturor românilor care vor să fie lăsaţi să muncească mai bine ca să câştige mai mult, pentru a trăi mai bine, să-şi ridice standardul de viaţă.
În final, un mesaj pentru constănţeni.
Îi aşteptăm alături de noi. Pe toţi cei care aşteaptă altceva, care vor altceva în România. Pe toţi cei care îşi doresc ca România să nu rămână o ţară uitată în coada tuturor statisticilor europene, pe toţi acei care vor să fie consideraţi şi după închiderea urnelor, pe toţi cei care doresc să muncească şi să trăiască într-o ţară în care libertatea persoanei, proprietatea, libera iniţiativă economică şi statul de drept sunt respectate.
Vor fi partidele de dreapta receptive la mesajul IRL? Se ia în calcul vreun moment că PNL va părăsi Uniunea Social Liberală pentru a redeveni un partid de dreapta? Ce părere are IRL Constanţa cu privire la politica dusă de administraţia Mazăre-Constantinescu? Toate aceste sunt alte chestiuni pe care liderul IRL Constanţa le comentează în rândurile ce urmează. Veţi citi un interviu cu replici dure la adresa dreptei, în care este aspru condamnată obsesia pentru putere a liderilor acesteia. De critici nu scapă nici administraţia Mazăre, care, potrivit liderului IRL, filiala Constanţa, a uitat de constănţeni.
„Sunt sigur că Iniţiativa România Liberală nu se va transforma într-un partid organizat după chipul şi asemănarea partidelor actuale, care au moştenit cultura şi structura partidului comunist”
Ce v-a determinat să vă alăturaţi Iniţiativei România Liberală, filiala Constanţa?
Sunt o persoană care s-a ferit întotdeauna de politică. Convingerile mele, liberal-conservatoare, nu s-au regăsit niciodată în proiectele, cu atât mai puţin în faptele formaţiunilor politice existente. Mă aflu însă aici pentru că refuz să stau deoparte. Refuz să stau deoparte când ştiu că singura şansa a României de a ajunge o societate normală poate fi irosită. Iniţiativa România Liberală nu este doar spaţiul de întâlnire şi dialog pe care îl aşteptam şi îl căutam, ci şi locul unde ştiu că populiştii, oportuniştii, compromişii, traficanţii de valori şi principii nu au ce căuta.
Sunt sigur că Iniţiativa România Liberală nu se va transforma într-un partid organizat după chipul şi asemănarea partidelor actuale, care au moştenit cultura şi structura partidului comunist. IRL s-a născut la iniţiativa unor oameni care au demonstrat, pe parcursul întregii lor activităţi, apartenenţa la valorile liberale, pe mulţi îi cunosc personal, sunt oameni despre care știu că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a traduce în fapte ceea ce promovează la nivelul declaraţiilor.
Cred că România are nevoie de IRL pentru că nu poate ieşi din criza profundă, economică şi instituţională decât prin aplicarea unor măsuri liberale precum: stimularea iniţiativei private, reducerea cheltuielilor publice iresponsabile şi consolidarea statului de drept. Şi pentru că românii liberali, cei care generează, prin forţe proprii, cea mai mare parte a PIB-ului României, sunt astăzi, nereprezentaţi pe scena politică.
Iniţiativa România Liberală militează pentru constituirea urgentă a soluţiei politice de dreapta, autentică şi credibilă. Cum veţi reuşi să realizaţi, într-un timp cât mai scurt, acest deziderat? Pe cine vă veţi baza? Concret, pe cine veţi coopta ca parteneri?
Iniţiativa România Liberală este un loc de întâlnire şi dialog al tuturor românilor care împărtăşesc valorile liberale şi conservatoare, indiferent de afilierea la un partid politic de dreapta sau altul, indiferent de implicarea sau neimplicarea în politică. Aşadar, primii pe care îi invităm la dialog sunt românii de dreapta.
În ceea ce priveşte structurile politice, suntem gata să primim alături de noi pe orice lider sau structură politică de dreapta necompromise, care au dovedit că promovează, în mod real, valori şi politici liberal-conservatoare. Asta pentru că soluţia noastră nu poate fi credibilă dacă ne prezentăm în faţa oamenilor cu aceiaşi oportunişti şi cu aceleaşi metehne de care s-au săturat. Asocierea politică a IRL, indiferent de forma pe care o poate lua, este condiţionată de asumarea valorilor şi a politicilor liberal-conservatoare, precum şi de deschiderea către cetăţean, către nevoile acestuia.
„Dreapta constănţeană este la fel ca dreapta în orice alt punct al ţării. Lipseşte.”
Cu ce cuvinte aţi caracteriza, la această dată, dreapta constănţeană şi în ce măsură este aceasta prezentă pe eşichierul politicii de la malul mării?
Dreapta constănţeană este la fel ca dreapta în orice alt punct al ţării. Lipseşte. La ora actuală, structurile politice de dreapta sunt dezbinate. Dezbinate, nu vor reuşi să facă nimic pentru a pune în practică proiectele şi programele de dreapta, astfel încât România să meargă pe drumul cel bun. PNL şi-a abandonat principiile liberale, a rămas un partid obsedat de proiectul unei singure persoane şi de menţinerea cu orice preţ la guvernare. Alte partide doar pretind a fi de dreapta, întrucât nu pot susţine prin fapte ceea ce reclamă la nivel declarativ sau ideologic. Foarte mulţi membri ai partidelor care se pretind a fi de dreapta, dezamăgiţi de traseul partidului, se înscriu în IRL sau îşi declară susţinerea pentru IRL.
„Partide precum PNL şi PDL îşi asumă principii pe care, a doua zi după ce au ajuns la putere, le negociază pe sub masă, le încalcă, le trădează pentru funcţii”
Sunt partidele de la Constanţa (PNL, PDL, PMP, Partidul Forţa Civică şi PNŢCD) pregătite pentru constituirea soluţiei politice de dreapta? Au ele suficientă forţă şi determinare şi sunt suficient de credibile pentru a reuşi să realizeze acest obiectiv?
Aşa cum am spus, soluţia noastră nu poate fi credibilă dacă ne prezentăm în faţa oamenilor cu aceiaşi oportunişti şi cu aceleaşi metehne de care s-au săturat. Credibilitatea, la fel ca şi forţa şi determinarea, vine din CV-ul celor care ni se alătură pe acest drum. Și la Constanţa, la fel ca şi în alte oraşe ale ţării, sunt oameni de succes, mulţi tineri de succes, care au demonstrat, prin activitatea lor de până acum, politică sau nu, convingerea în măsurile corecte care trebuie aplicate în România (mai multă libertate pentru cetăţean, mai puţine taxe şi impozite şi mai mult respect faţă de lege). Sunt români liberali care, până acum, au stat departe de politică, dar vor să se implice pentru a-şi promova valorile şi interesele: oameni de afaceri, liber-profesionişti, intelectuali şi oameni de cultură, oameni care activează în societatea civilă.
Partide precum PNL şi PDL îşi asumă principii pe care, a doua zi după ce au ajuns la putere, le negociază pe sub masă, le încalcă, le trădează pentru funcţii şi pentru satisfacerea intereselor politicianiste, personale sau de grup. Această promiscuitate politică nu va face altceva decât să îi îndepărteze pe oameni de politică. PNŢCD este singurul partid care şi-a păstrat statutul de partid de dreapta de la reînfiinţare, singurul partid care a refuzat compromisul politicianist în scopul accesului cu orice preţ la putere. Cu restul formaţiunilor politice trebuie să găsim o formulă de coagulare a dreptei în jurul politicilor de dreapta, făcute după agenda românilor de dreapta, și nu după ambiţii politicianiste. Lucrul acesta e valabil oriunde, şi în Constanţa, şi la Maramureş, şi la Bucureşti.
„Obsesia pentru putere a preşedintelui Crin Antonescu înlocuieşte statutul şi legile bunului-simţ”
Credeți vreun moment că PNL va părăsi Uniunea Social Liberală pentru a susține unirea forțelor de dreapta? Cum îi veți convinge pe liberali să se alăture dezideratului IRL?
PNL, în ansamblul său, nu mai este demult un partid care să promoveze principiile liberale. Le-a abandonat în favoarea populismului, a politicianismului şi a oportunismului. PNL a devenit un partid, aşa cum am spus anterior, obsedat de proiectul unei singure persoane, cel mai inflexibil la schimbare şi la dialog şi cel mai rupt de agenda reală a propriului electorat. Astăzi, în PNL, obsesia pentru putere a preşedintelui Crin Antonescu înlocuieşte statutul şi legile bunului-simţ, iar dezbaterea de idei este sufocată de politica pumnului în gură. Cu toate acestea, în PNL găsim, la baza partidului, cei mai mulţi români liberali. Cei mai mulţi dintre ei sunt dezamăgiţi de modul în care PNL a devenit subordonat intereselor unei singure persoane, care promovează populismul şi oportunismul politic. Mulţi s-au înscris deja în IRL, iar noi suntem deschişi către cei care n-au făcut-o până acum, către liberalii care îşi dau seama că PNL nu mai este locul care să-i reprezinte.
Aţi purtat discuţii cu liderii partidelor de dreapta din Constanţa? Dacă da, la ce concluzii şi planuri comune aţi ajuns cu aceştia? Dacă nu, când urmează să aveţi acest dialog? De asemenea, cu ce alte organizaţii intenţionaţi să încheiaţi parteneriate?
În virtutea faptului că IRL este parte a Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr, avem un parteneriat cu formaţiunile componente ale Alianţei: PNȚCD şi Forţa Civică. Discuţiile nu se poartă neapărat la nivel de filială, ci la nivel naţional, cu participarea noastră, a filialelor. Şi asta pentru că soluţiile pentru România nu se construiesc într-o filială sau alta, ele sunt gândite la nivel naţional, cu aportul şi susţinerea noastră, a celor din organizaţii.
„Trebuie să înţeleagă toată lumea că s-a terminat cu abordările potrivit cărora românii sunt nişte fraieri”
Sunt voci de dreapta care afirmă că, înainte de această unire a forţelor de dreapta, fiecare partid trebuie să vadă mai întâi ce loc ocupă pe eşichierul politic. Este această poziţie cea aşteptată de IRL Constanţa? Împărtăşiţi un asemenea punct de vedere sau aveţi o altă viziune?
Viziunea noastră este clară: unificarea nu trebuie făcută în baza unor factori politicianişti, ci pe baza agendei românilor de dreapta și a soluţiilor pe care aceştia le aşteaptă de la orice fel de mişcare politică. Trebuie să înţeleagă toată lumea că s-a terminat cu abordările potrivit cărora românii sunt nişte fraieri pe care, de fiecare dată, clasa politică îi păcăleşte cu vorbe goale şi cu sondaje de opinie. Consider că nu trebuie să le tratăm pe toate prin prisma cântarului, dar mai multe voci compun un cor.
Ce ar avea de câştigat cetățenii județului Constanța în urma fuzionării partidelor de dreapta? Şi, în acelaşi timp, credeţi că liderii partidelor vor primi cu braţele deschise această idee sau, din contră, orgoliile îi vor ţine departe de acest deziderat al IRL?
Renunţarea la orgolii şi punerea interesului cetăţenilor mai presus de ambiţiile proprii este o condiţie pentru aderarea la IRL. Cei care se gândesc cu adevărat la ceea ce este mai bine pentru România își dau seama că coagularea forţelor de dreapta este singura soluţie pentru ca ţara noastră să iasă din groapa în care au afundat-o guvernările anterioare.
Care sunt, la această dată, priorităţile Filialei Constanţa a Iniţiativei România Liberală şi ce problematici îşi propune să trateze IRL Constanţa?
Schimbarea agendei publice: de la agenda războiului dintre politicieni, la agenda reală a românilor care produc plus-valoare. Agenda reală a românilor este prioritatea numărul 1. Scopul nostru este acela de a încerca să impunem măsurile liberale corecte pentru depăşirea crizei economice, în faţa dominaţiei stângiste: stimularea iniţiativei private, reducerea cheltuielilor publice iresponsabile şi consolidarea statului de drept. Rezolvarea acestor probleme este, de fapt, rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă cetăţenii şi a celor din sistemul de învăţământ, şi a celor din sănătate sau din alte domenii ale vieţii sociale.
„Primarul Radu Mazăre pare că a cam uitat de Constanţa, îndreptându-şi mult prea mult atenţia spre Mamaia”
Cum aţi descrie politica dusă de administraţia Mazăre-Constantinescu? Răspunde ea necesităţilor electoratului constănţean? Ca om de dreapta, ce reproşuri le-aţi aduce celor doi lideri constănţeni, primarului Radu Mazăre şi preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu?
Ca om de dreapta, cred că cei doi ar trebui să se concentreze mai mult pe sprijinirea investitorilor privaţi în Constanţa. Sunt multe de făcut aici, la noi în oraş, iar stimularea iniţiativei private este cheia unei vieţi mai bune pentru constănţeni. La ora actuală, primarul Radu Mazăre pare că a cam uitat de Constanţa, îndreptându-şi mult prea mult atenţia spre Mamaia. Nu este normal ca 400 de mii de constănţeni să întreţină buzunarul hotelierilor din Mamaia şi să se bucure doar de binefacerile sau beneficiile „fondurilor europene”. Să nu uităm că suntem oraşul care a generat și încă generează afaceri cu implicaţii economice mari, poate cele mai mari, la nivel naţional.
Cum vedeţi evoluţia Filialei Constanţa a IRL în următorii cinci ani?
Avem un drum lung şi greu de parcurs. Dar aşteptarea nu va fi niciodată prea mare dacă urmăm paşii corecţi, dacă nu ne abatem de la acest drum şi ne alegem cu grijă partenerii de drum. Suntem din ce în ce mai buni cu fiecare român de dreapta care decide să ni se alăture. Şi suntem convinşi că în următoarea perioadă asta se va întâmpla.
Suntem în plină evoluţie, ne mişcăm la nivelul judeţului, unde sunt oameni care şi-au exprimat disponibilitatea, oameni pe care îi vom angrena în planurile IRL, oameni ale căror principii se bazează pe aceleaşi valori.
Ce condiţii trebuie să întrunească cei care vor să se alăture Iniţiativei România Liberală? Care este portretul actualilor şi al viitorilor membri?
IRL se adresează românilor de dreapta. Oamenilor care înţeleg că politica trebuie făcută pe bază de valori, principii şi proiecte, nu în funcţie de persoane şi grupuri de interese. Oamenilor care ştiu că dreapta nu se reconstruieşte în jurul clicilor de partid şi al politicienilor cu apucături de ciocoi. Care ştiu că dreapta se reconstruieşte de la tăria de caracter, de la competenţă şi de la viziunea politică a oamenilor care o reconstruiesc. Populiştii, oportuniştii interesaţi doar de propria căpătuială ştiu că nu vor găsi niciodată parteneri în noi.
Câţi membri numără Filiala Constanţa a Iniţiativei România Liberală? Prezentaţi-ne numele celor care se află alături de dumneavoastră în conducerea Iniţiativei sau, după caz, a celor pe care intenţionaţi să-i cooptaţi?
Organizaţi fiind după structura naţională, filiala Constanţa dispune de suficienţi membri încât să conducă ședinţe lucrative în ideea propagării și promovării principiilor noastre. Ca program, actualmente ne organizăm pe comisii de specialitate în ideea eficientizării și corelării cu celelalte filiale, pe plan naţional. Existăm și în alte judeţe, chiar sunt multe și urmează și altele, înclin să cred ca am devenit vocali.
În prezent, conducerea filialei IRL Constanţa este formată din Consiliul Director cu următoarea componenţă: preşedintele Consiliului Director - Virgiliu G. Miștoiu, vicepreşedintele Consiliului Director - Decebal Ionescu, și membrii acestui for în persoana domnilor Cristian Popescu, Ioan Belcin, Petru Sufragiu.
Consiliul Consultativ al IRL Constanţa este prezidat de Liviu Baitel, iar George Georgescu, Viorel Florescu, Liviu Olteanu și Gabriel Grosu au calitatea de membri ai Consiliului Consultativ.
Sunteţi comandant de navă. În ce măsură vă ajută experienţa dobândită pe mare să conduceţi Filiala Constanţa a Iniţiativei România Liberală?
Odată ce ai ajuns pe mare, fie navighezi, fie te duci la fund. Orice navigator este pregătit să se lupte nu numai cu furtunile, ci şi cu toate vicisitudinile şi să nu-şi părăsească corabia. Pentru asta îţi trebuie un anume curaj, tărie de caracter, forţă, responsabilitate, disciplină și un spirit aparte. Acel spirit, pe care pe mare îl înţelegi cel mai bine, este, coincidenţă sau nu, şi spiritul valorilor liberale. Nu cred că este nevoie de o altă legătură decât asta, e suficient. Altfel spus, trebuie să fii ferm. Chiar îţi trebuie o anumită pregătire ca să-ţi exprimi o comuniune de gândire?
De ce ar trebui să aibă încredere constănţenii în Iniţiativa România Liberală?
Pentru că, la fel ca ceilalţi compatrioţi ai lor, constănţenii nu mai sunt reprezentaţi de către actuala clasă politică şi aşteaptă o ofertă politică credibilă, liberal-conservatoare, care să le susţină şi să le promoveze convingerile şi interesele.
Pentru că România nu poate depăşi criza economică şi mai ales instituţională decât prin aplicarea măsurilor liberale.
Pentru că IRL se adresează tuturor românilor care vor să fie lăsaţi să muncească mai bine ca să câştige mai mult, pentru a trăi mai bine, să-şi ridice standardul de viaţă.
În final, un mesaj pentru constănţeni.
Îi aşteptăm alături de noi. Pe toţi cei care aşteaptă altceva, care vor altceva în România. Pe toţi cei care îşi doresc ca România să nu rămână o ţară uitată în coada tuturor statisticilor europene, pe toţi acei care vor să fie consideraţi şi după închiderea urnelor, pe toţi cei care doresc să muncească şi să trăiască într-o ţară în care libertatea persoanei, proprietatea, libera iniţiativă economică şi statul de drept sunt respectate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii