Interviu exclusiv cu chestorul general de poliție Bogdan Despescu – „Cetățenii acestei țări și cetățenii Europei sunt în siguranță!“ (galerie foto+video)
Interviu exclusiv cu chestorul general de poliție Bogdan Despescu – „Cetățenii acestei țări și cetățenii
17 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3630
Marime text
- În cadrul unei medii multianuale, România, prin Poliţia de Frontieră Română, se află în top-ul Statelor Membre, din punct de vedere al contribuţiei cu experți şi mijloacele de mobilitate terestră şi navală, în operaţiunile derulate sub egida Frontex.
O delegaţie a Agenţiei Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), condusă de Fabrice Leggeri, director executiv, s-a aflat în vizită de lucru în ţara noastră, mai precis la sediul Grupului de Nave Mangalia din cadrul Gărzii de Coastă.
Vizita a avut ca principal obiectiv întâlnirea în teren cu participanţii implicați direct în „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea 2021“ (MMO), operatiune organizată la Marea Neagră, în România și Bulgaria, sub coordonarea Agenției Frontex.
Directorul agenției, Fabrice Leggeri, s-a întâlnit, la Mangalia, cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliţie Bogdan Despescu și cu inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, domnul chestor principal de poliţie Liviu Bute și cu comisarul șef Laurențiu Cicu, șeful Gărzii de Coastă.
Cu acest prilej, s-au purtat discuții privind colaborarea instituţională, abordând şi alte aspecte de interes atât pentru Poliția de Frontieră Română, cât și pentru Agenția Frontex.
De asemenea, oficialii români și reprezentantul Frontex au fost prezenți la un exercițiu de abordaj şi control organizat de Garda de Coastă la Marea Neagră, în cadrul operaţiunii maritime aflată în desfășurare în România şi Bulgaria.
Cu ocazia evenimentului, chestorul general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, a acordat cotidianului ZIUA de Constanța un scurt interviu în cadrul căruia a declarat că România transmite aliaților săi un mesaj de „implicare, de cooperare, de parteneriat și, bineînțeles, de profesionalism“.
„Am arătat nivelul de pregătire, nivelul de implicare și determinare. Putem scoate în evidență numărul important de persoane care au fost respinse și care intenționau să intre în țara noastră. Vorbim de peste 6000 de persoane respinse la granița cu Serbia în ultima perioadă. (...) Am arătat că cetățenii acestei țări și cetățenii europei sunt în siguranță!“, a mai precizat, pentru ZIUA de Constanța, chestorul general de poliție Bogdan Despescu.
Întrebare reporter: Ce ne puteți spune despre evimentul de azi, de la Mangalia?
Răspuns chestor general de poliţie Bogdan Despescu:
„Activitatea de astăzi de la Mangalia este înscrisă într-un calendar de măsuri în parteneriat cu Frontex. Este prezent alături de noi domnul director executiv Fabrice Leggeri. Am prezentat activitățile desfășurate, care sunt în parteneriat cu Frontex și am putut să evidențiem tot ce înseamnă activități și rezultate care contribuie la securitatea zonei. Avem o contribuție importantă din punct de vedere al personalului implicat în activitățile în parteneriat cu Frontex.
De asemenea, datele pe care le punem la dispoziție, schimbul de informații este foarte important și cred că în parteneriat, în coordonare vom putea fi eficienți pentru a asigura securitatea zonei.
Este pentru prima dată când Fabrice Leggeri, directorul executiv al Agenţiei Europeane pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă (Frontex), vine la Constanța. Are un mandat din 2015. Avem o cooperare foarte bună. Cred că în timp între noi și reprezentanții Frontex, pe lângă parteneriatul profesional, s-a legat o relație de prietenie“.
Întrebare reporter: Ce mesaj transmite România aliaților săi?
Răspuns chestor general de poliţie Bogdan Despescu:
„Mesajul nostru este unul de implicare, de cooperare, de parteneriat și, bineînțeles, de profesionalism, cred că prin participarea colegilor noștri în Frontex am arătat nivelul de pregătire, nivelul de implicare și determinare, dacă e să scoatem în evidență atât zona Mării Negre, dar și ce întâmplă la granița cu Serbia, unde avem echipe mixte, sunt 44 de reprezentanți Frontex în activitățile din această zonă/frontieră terestră. Dacă e să vorbim la nivel de cifre, putem scoate în evidență numărul important de persoane care au fost respinse și care intenționau să intre în țara noastră. Vorbim de peste 6000 de persoane respinse la granița cu Serbia în ultima perioadă“.
Întrebare reporter: Putem spune că România este o țară sigură?
Răspuns chestor general de poliţie Bogdan Despescu:
„Noi am prezentat de fiecare dată activitățile și cred că am arătat că cetățenii acestei țări și cetățenii Europei sunt în siguranță! Suntem la granița externă a Uniunii Europene și de fiecare dată partenerii europeni au apreciat eforturile noastre pentru tot ce a însemnat securitate în zonă!“
Poliţia de Frontieră, 16 operaţiuni comune și o operatiune de intervenție rapidă la frontieră, sub egida FRONTEX
Începând cu anul 2007, când a fost semnat acordul de parteneriat cu Agenţia FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Frontierelor UE), Poliţia de Frontieră Română sprijină toate ariile de activitate ale Agenţiei, fiind implicată în activitatea acesteia, de la nivel strategic (prin membrul cu drepturi depline în cadrul Consiliului de Adminstraţie al Agenţiei - forumul decizional) până la nivelul operaţional, prin detaşarea de experţi cu profilul profesional menţionat de Agenţie.
În anul 2021, Poliţia de Frontieră Română a fost implicată în 16 operaţiuni comune și o operatiune de intervenție rapidă la frontieră, organizate sub egida FRONTEX, participând cu 200 de poliţişti de frontieră, experţi în diverse profiluri și membrii de echipaj. În cadrul operaţiunilor Frontex, au fost detaşate trei nave maritime de patrulare, echipaje canine, autospeciale de patrulare, autospeciale cu termoviziune şi autospeciale transport echipaj chinotehnic.
Implicarea Poliţiei de Frontieră în activitățile Agenției FRONTEX constă în participarea cu experţi/echipament tehnic la operaţiunile comune, organizarea de operaţiuni comune pe teritoriul ţării noastre, acordarea de asistenţă operativă pentru perioade limitate de timp, sub forma unor echipe de intervenţie la frontiere, participarea cu mijloace de mobilitate navală în cadrul activităților de prevenire și combatere a migrației ilegale la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, participarea la realizarea analizei de risc la nivel european cu ajutorul specialiștilor din structura de specialitate a Poliţiei de Frontieră Române, precum și prin pregătirea poliţiștilor de frontieră în cadrul sesiunilor / cursurilor special organizate.
România beneficiază de suportul Agenţiei FRONTEX la graniţa cu Serbia
Este important de menţionat faptul că de la începutul acestui an, România beneficiază de suportul Agenţiei la graniţa cu Serbia. Practic, în zona de responsabilitate a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, se derulează o operațiune comună, care vizează prevenirea și combaterea migrației ilegale pe respectivul segment de frontieră externă a Uniunii Europene.
În cadrul unei medii multianuale, România, prin Poliţia de Frontieră Română, se află în top-ul Statelor Membre, din punct de vedere al contribuţiei cu experți şi mijloacele de mobilitate terestră şi navală, în operaţiunile derulate sub egida Frontex.
Explicație foto: chestor general de poliţie Bogdan Despescu și comisarul șef Laurențiu Cicu, șeful Gărzii de Coastă.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Cine a condus Poliţia Română din 1996 până în prezent. Printre foștii comandanți, un fost șef al IPJ Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii