Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:42 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionel Crînguş, de la Rebel Fighters „Sosia“ lui Nicolas Cage predă Kempo la Constanţa, Valu lui Traian şi Medgidia (galerie foto)

ro

12 Dec, 2015 00:00 7237 Marime text

 
Peste 60 de persoane, de toate vârstele, se pregătesc la Kempo sub îndrumarea lui Ionel Crînguş, de la Rebel Fighters Constanţa. Pentru antrenorul de 41 de ani şi pentru elevii săi, Kempo a devenit un stil de viaţă   

Fost practicant, în tinereţe, de Karate Shotokan şi Karate Kyokushin, Ionel Crînguş s-a dedicat, de câţiva ani, Kempo-ului. „Kempo“ sau „Kenpo“ este cel mai complet sport de luptă, cu rădăcini în artele marţiale. În Kempo se regăsesc atât lovituri de braţ, genunchi, picior şi cot, cât şi proiectări şi luptă la sol.
 
Ionel Crînguş, care seamănă izbitor cu celebrul actor american Nicolas Cage, antrenează constănţeni de la patru la 40 de ani, inclusiv pe cei doi băieţi ai săi, Eric (opt ani) şi Patrick (patru ani).
 
De fel din Medgidia, Ionel Crînguş a început practicarea artelor marţiale la 16 ani, în 1990. Până în 1995, a făcut Karate Shotokan, sub îndrumarea lui sensei Costin Asănăchescu, cel care conducea Liga Cluburilor de Karate Litoral. „Imediat după Revoluţia din 1989, s-au deschis primele săli, de către cei din Shotokan. Am participat şi la concursuri, numai că în acei ani competiţiile erau mai rare faţă de acum. La fel şi mediatizarea. La Karate Shotokan deţin centura neagră“, povesteşte Crînguş.
 
Din noiembrie 1995 şi până în anul 2000, pe perioada studenţiei de la Bucureşti, Ionel a efectuat antrenamente de Karate Kyokushin. Cu Kempo a luat contact prima dată în septembrie 2012, cu ocazia unui seminar susţinut de Shihan Amatto Zaharia, preşedintele Federaţiei Române de Kempo. Din septembrie 2012 şi până în februarie 2015, Ionel Crînguş a făcut kickboxing la CS „Bogdan Ciubotariu“ Constanţa (sensei Samir Regep). În prezent, Ionel pregăteşte la Kempo peste 60 de persoane, în săli din Constanţa, Valu lui Traian şi Medgidia.

Kempo în familie


„Kempo-ul m-a atras prin faptul că vine din tradiţia artelor marţiale. Respectul şi disciplina sunt de bază. Pregătesc nu numai copii sau tineri, ci şi alţi membri ai familiilor respective. În afara antrenamentelor, organizez cu elevii mei, săptămânal, diverse evenimente şi acţiuni. Ieşim pe biciclete în Mamaia, mergem în Ţara Piticilor. S-a conturat ideea de «Kempo în familie», care este promovată şi la nivel naţional. Toţi membrii familiei preşedintelui Federaţiei Române de Kempo, Amatto Zaharia, sunt practicanţi de Kempo. La majoritea stagiilor naţionale organizate de federaţie, cum a fost şi cel de la Venus, jumătate dintre participanţi sunt în familie. Kempo cuprinde o arie mult mai mare de discipline. În sânul acestui sport, îşi găsesc locul practicanţi de toate vârstele, indiferent de disciplina de luptă. Iar anual, în România, se organizează două - trei competiţii pe disciplinele respective. Kempo e pentru generaţiile următoare. Păstrează tradiţia, dar se şi adaptează lumii moderne, ţine pasul cu ea“, spune Ionel Crînguş, care are centură neagră 1 Dan în Kempo.

Agresivitatea, peste limite

Ionel Crînguş spune că nu-i place agresivitatea din viaţa de zi cu zi, „care e peste limite“, iar pe elevii săi îi educă în această direcţie. „Reuşesc să-i temperez, să le scot agresivitatea. Kempo şi artele marţiale făcute ca la carte temperează, iar puterea exemplului e hotărâtoare. Sportul m-a ţinut departe de vicii, de diverse anturaje dubioase. Nu sunt fumător şi consumator de băuturi alcoolice şi vreau să le insuflu această filosofie şi celor pe care-i antrenez. E o filosofie probată pe mine. De asemenea, nu numai talentul primează. Reuşesc în acest sport cei ce sunt disciplinaţi şi muncesc. Te antrenezi mai mult, eşti mai bun“, arată Ionel Crînguş.

„Aici e locul meu“

Instructorul de la Rebel Fighters Constanţa s-a regăsit în Kempo. „Aici e locul meu“, a constatat antrenorul, după ce a aprofundat principiile acestei arte marţiale. Pentru el, de mulţi ani, acest sport a devenit un stil de viaţă. Ionel continuă să se antreneze şi duce antrenamentele cot la cot cu elevii săi. „În viaţă, este important să-ţi cunoşti valorile. Dacă ştii ceea ce preţuieşti, vei putea să faci alegerile care te duc în direcţia dorită. Când îţi defineşti valorile, eşti în stare să renunţi la lucrurile mărunte din viaţa ta, pentru a realiza lucrurile măreţe“, este ideea de viaţă pe care o îmbrăţişează Crînguş.     

Tată de doi băieţi. Şi mai vine unul!

Ionel Crînguş seamănă foarte bine la chip cu actorul american Nicolas Cage. Este ca o „sosie“ a lui de Constanţa. „Mi-au zis şi prietenii despre acest lucru“, râde antrenorul, în a cărui familie sportul e la loc de cinste. Soţia sa, Ramona, a făcut volei, iar el şi cei doi fii sunt luptători. Cel mic, Patrick, acum deprinde tainele Kempo, dar Eric a participat deja la competiţii, la care a ocupat locuri pe podium. Peste puţin timp, familia Crînguş se va mări, Ramona urmând a aduce pe lume încă un băiat! „Naşterea va fi în jurul datei de 20 ianuarie 2016, după ce pe 18 ianuarie e ziua lui Eric. Celui de-al treilea fecior îi vom spune Dominik. Am ales prenumele astfel încât toate trei să fie asemănătoare. Vom îngroşa rândurile celor de la sală cu bărbaţii Crînguş“, surâde Ionel. 

Sursa foto Nicolas Cage: moviehole.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii