Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ipoteză - A încălcat oare Nicuşor Constantinescu controlul judiciar? (documente)

ro

05 Mar, 2015 00:00 4923 Marime text
 Ipoteză aproape incredibilă vehiculată în jurul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa! În ediţia de ieri, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat o serie de fotografii realizate în sediul Palatului de Justiţie din Constanţa, în care apare şeful suspendat al CJC discutând cu mai multe persoane, una dintre ele fiind avocatul său, Marius Mocanu. Aşa cum reiese şi din imagini, la nici un metru distanţă de Nicuşor Constantinescu se afla, potrivit surselor noastre, Raluca Alina Petreanu, fostă Marin, şef Serviciu - Direcţia Coordonare Instituţii Subordonate în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, direcţie care, potrivit organigramei, are în subordine şi Centrul Militar Zonal (CMZ). Acest fapt transpare chiar din tabelul instituţiilor subordonate / finanţate de Consiliul Judeţean Constanţă, publicat pe site-ul CJC, unde CMZ se regăseşte la numărul 21 (vezi document).
 
Pe data de 6 ianuarie 2015, Curtea de Apel Constanţa a decis ca preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din dosarul în care este judecat pentru că ar fi subfinanţat CMZ. Astfel, Nicuşor Daniel Constantinescu nu are voie să ia legătura şi să comunice cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa, direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare, şi nici cu personalul Consiliului Judeţean Constanţa sau  consilierii judeţeni care au participat, în orice formă, în procesul de propunere, decizie şi execuţie a celor două hotărâri ale CJC care au vizat CMZ şi care sunt menţionate în actul de sesizare al instanţei.
 
Pentru a comenta imaginile publicate ieri, ZIUA de Constanţa a luat un punct de vedere, telefonic, de la Marius Mocanu, apărătorul lui Nicuşor Constantinescu. Avocatul a declarat că preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa nu a încălcat măsura controlului judiciar impus de Curtea de Apel, susţinând că Raluca Alina Petreanu, fostă Marin, „nu este consilier judeţean şi nici nu a făcut parte dintre persoanele care au executat dispoziţiile din acele hotărâri“. „În afară de consilierii judeţeni, nu mai este vorba decât de alte două, trei persoane din cadrul Consiliului Judeţean, dar în niciun caz doamna Petreanu“, a mai spus Marius Mocanu. L-am contactat printr-un SMS şi pe şeful suspendat al CJC, Nicuşor Constantinescu, pe care l-am întrebat dacă „doamna Raluca Alina Petreanu (fostă Marin) a făcut parte, în anul 2012, din structura cabinetului preşedintelui CJ Constanţa“. Răspunsul său prompt a fost: „Nu“.
 
Potrivit unor surse, Raluca Alina Petreanu, fostă Marin a avut, la data adoptării HCJ 339/2012, atribuţii delegate în cadrul cabinetului Preşedintelui CJ, deşi, oficial, aceasta apare ca fiind şef serviciu în cadrul Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate. Pentru moment, aceste informaţii nu au fost însă confirmate oficial. Cotidianul ZIUA de Constanţa a trimis în acest sens două adrese în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public Consiliului Judeţean Constanţa, în care am întrebat dacă în anul 2012 Raluca Alina Petreanu (fostă Marin) a făcut parte din structura Cabinetului Preşedintelui CJ, chiar şi printr-o delegare de atribuţii, ce funcţii a deţinut în 2009 şi în 2012 în cadrul CJC, precum şi ce atribuţii i-au fost delegate în aceşti ani. Adresele la care facem referire pot fi consultate în secţiunea „documente“. Facem tot aici precizarea că, potrivit Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al CJC, disponibil pe site-ul instituţiei şi ataşat şi la secţiunea „documente“, printre îndatoririle membrilor cabinetului preşedintelui se regăsesc avizarea documentelor emise de Direcţia Coordonare Instituţii Subordonate (n.r. CIS), avizarea şi Coordonarea Activităţii Direcţiei CIS“, precum şi „orice alte atribuţii stabilite de către şeful direct, cu respectarea specificului serviciului“.
 
Aşa cum afirmam însă mai sus şi după cum se poate observa analizând structura organigramei, Raluca Alina Petreanu, fostă Marin, ocupă, oficial, funcţia de şef Serviciu în cadrul Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate, direcţie aflată sub autoritatea şefului Consiliului Judeţean şi având ca responsabilitate şi finanţarea CMZ. Aşa cum ZIUA de Constanţa nota, în anul 2010, Raluca Marin, actuală Petreanu, a obţinut funcţia de şef Serviciul Tineret, Sport, Sănătate din cadrul Direcţiei de Cultură din Consiliul Judeţean Constanţa în urma unui examen la care a obţinut 196,4 puncte, ea fiind angajată în cadrul CJ Constanţa încă din iunie 2009.
 
Mai multe detalii privind acest subiect puteţi citi în articolul : CJC are oficial inca doi sefi de servicii
 
Date fiind toate cele expuse mai sus, putem prezuma faptul că, în anul 2012, atunci când a fost adoptată HCJ 339/2012 referitoare la repartizarea unor spaţii Arhivelor Naţionale ale României - Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale din clădirea CMZ, pentru care şeful CJC a intrat în vizorul legii, Raluca Alina Petreanu (fostă Marin), în eventualitatea în care ar fi avut delegate atribuţii la Cabinetul Preşedintelui, a participat direct sau indirect în procesul de propunere, decizie şi execuţie a celor două hotărâri ale Consiliului Judeţean care au vizat Centrul Militar Zonal şi care sunt menţionate în actul de sesizare al instanţei, prin prisma funcţiei deţinute? În situaţia dată, ne punem întrebarea: ar fi putut încălca şeful CJC (actualmente suspendat) controlul judiciar prin întâlnirea cu Raluca Alina Petreanu, fostă Marin, pe holurile Palatului de Justiţie?
 
În secţiune Documente puteţi vizualiza tabelul instituţiilor subordonate sau finanţate de Consiliul Judeţean, organigrama şi regulamentul de organizare şi de funcţionare ale CJC.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii