IPS Teodosie, nemulțumit că a pierdut, în primă instanță, procesul intentat Universității Ovidius din Constanţa (document)
IPS Teodosie, nemulțumit că a pierdut, în primă instanță, procesul intentat Universității Ovidius din Constanţa
05 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4048
Marime text
- Tribunalul Constanța arată că IPS Teodosie se poate prevala în continuare și de dispozițiile art. 289 alin. 1 si 3 din Legea nr. 1/2011, în vederea continuării prestării activităților didactice după pensionare, atât în cadrul Facultății de Teologie, cât și în cadrul Școlii Doctorale de Teologie, în regim de plată cu ora.
IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nemulțumit că a pierdut, în primă instanță, procesul intentat Universității Ovidius din Constanţa. Conform portalului de judecată, IPS Teodosie a contestat decizia Iulia Laura Opariuc Dan, președintele Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, care a soluționat în primă instanța cauza.
Prin cererea înregistrată, IPS Teodosie, în contradictoriu cu Universitatea Ovidius din Constanţa, a solicitat, pe calea ordonanței președințiale, fără somație și fără trecerea unui termen, obligarea universității la prelungirea calității de cadru universitar titular, până la soluționarea definitivă a fondului cauzei privind menținerea calității de titular în învățământ, după împlinirea vârstei de 65 de ani.
Motivându-și în fapt cererea, IPS Teodosie a arătat, în esență, că a împlinit vârsta de 65 de ani în decembrie 2020 și a solicitat prelungirea calității de titular prin Adresa nr.(...)/03.08.2021 la care a primit un răspuns negativ prin Adresa nr.(...)/08.09.2021.
Teodosie a mai arătat că deține calitatea de cadru didactic titular (profesor universitar, conducător de Doctorat și Director de Scoală Doctorală) și că în cauză este vorba de învățământ superior teologic, formă de învățământ superior cu organizare specială conform Protocolul încheiat între Ministerul Educației Naționale – Patriarhia Română și Secretariatul de Stat pentru Culte din 29.05.2014 și Statutului pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române publicat în M. Of. nr. 97/10.02.2020.
Astfel, Teodosie a solicitat a se avea în vedere particularitățile învățământului teologic universitar, organizat ca învățământ special, care este pus prin norme legale speciale sub jurisdicția canonică a chiriarhului locului, care are o amplă competență legală asupra funcționării facultăților de teologie, a învățământului superior de teologie pastorală, a participării studenților la programul liturgic și administrării bunurilor proprietate a Bisericii Ortodoxe Române, destinate procesului de învățământ. Sub acest aspect este relevant faptul notoriu că reclamantul are și calitatea de chiriarh al locului (Arhiepiscopul Tomisului).
Legal citată, pârâta Universitatea „Ovidius” din Constanța a depus la dosar întâmpinare, solicitand respingerea cererii de ordonanță președințială ca inadmisibilă și, în subsidiar, ca neîntemeiată.
În motivarea deciziei, Iulia Laura Opariuc Dan, președintele Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, reține, printre altele, că „niciunul din textele de lege citate de reclamant în cererea sa nu obliga instituția pârâtă să îi mențină calitatea de titular pentru anul universitar 2021-2022, textele de lege creând doar o vocație și nu un drept persoanei care solicită continuarea activității după vârsta de pensionare 65 de ani“.
„Însă, în speță, Universitatea Ovidius din Constanta este instituție laică de învățământ superior, guvernată de dispozițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, motiv pentru care, din punct de vedere administrativ, IPS Teodosie se supune autorității pârâtei și legii aplicabile acesteia. Mai mult, disp. art. 123 alin. 1 din Legea educației naționale nr. 1/2011 prevăd că «Instituțiile de învățământ superior se organizează și funcționează independent de orice ingerințe ideologice, politice sau religioase»“, potrivit motivării.
Cu privire la neprejudecarea fondului problemei de drept, se retine că, potrivit dispozițiilor art. 997 NCPC, pe cale de ordonanța președințială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond și nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situației de fapt.
„Or, câtă vreme reclamantul (nr. IPS Teodosie) solicită instanței să se pronunțe cu privire la legalitatea și oportunitatea deciziilor paratei referitor la menținerea, în anul universitar 2021-2022, a calității de titular a cadrelor didactice care au împlinit vârsta de 65 de ani, în speță a Hotărârii nr. 623/29.07.2021 prin care Senatul universitar a decis să nu dea curs solicitărilor de menținere a calității de titular a cadrelor didactice pensionabile, pentru anul universitar 2021-2022, se apreciaza ca nu este indeplinita conditia neprejudecarii fondului, cu atat mai mult cu cat, în jurisprudență, s-a statuat că admisibilitatea ordonanței președințiale se analizează nu doar din perspectiva formală a condițiilor prevăzute de alin. (l) al art. 997 NCPC, ci și din perspectiva consecințelor pe care o astfel de măsură provizorie le poate avea asupra tuturor drepturilor părților implicate în proces“.
„Pe de alta parte“, continuă instanța, „pronunțarea unei hotărâri de admitere a cererii reclamantului ar obliga universitatea pârâtă să includă reclamantul în statele de funcții aferente anului universitar 2021-2022, înscrisuri care au fost întocmite în termenele și condițiile prevăzute de Legea nr. 1/2011, ceea ce ar echivala cu o pronunțare asupra fondului, câtă vreme prelungirea perioadei de activitate în calitate de cadru universitar titular ar fi pentru minim un an, astfel cum prevăd dispozițiile Legii nr. 1/2011, ceea ce ar transforma soluția provizorie a ordonanței într-una definitivă. Nu în ultimul rând, pronunțarea unei hotărâri de admitere a cererii reclamantului ar prejudicia universitatea pârâtă, prin obligarea modificarii statelor de funcții întocmite pentru anul universitar 2021-2022, pentru a-l include și pe reclamant“.
Mai mult, instanța reține că IPS Teodosie se poate prevala în continuare și de dispozițiile art. 289 alin. 1 si 3 din Legea nr. 1/2011, în vederea continuării prestării activităților didactice după pensionare, atât în cadrul Facultății de Teologie, cât și în cadrul Școlii Doctorale de Teologie, în regim de plată cu ora.
Așa cum precizam și mai sus, IPS Teodosie a contestat decizia Tribunalului Constanța, la Curtea de Apel Constanța.
Motivarea completă poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
ÎPS Teodosie a primit Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii