Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ÎPS Teodosie, Primăria şi campania de recredibilizare a arhiepiscopului Tomisului Biserica „Izvorul Tămăduirii“, izvor de discordie între enoriaşi sau manipulare (galerie foto+video)

ro

03 Apr, 2017 00:00 8132 Marime text
În plin post, înaintea sărbătorii Învierii Mântuitorului Iisus Hristos şi în plin scandal, în care capul bisericii de la malul mării este trimis în judecată pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, construcţia unei noi biserici în cartierul constănţean Tomis III a provocat mare nelinişte locuitorilor blocurilor din apropiere.
 
Peste 200 de locuitori din zonă spun că biserica va fi construită între blocurile O2 şi O3 (strada Soveja nr. 68), iar pentru acest lucru se va desfiinţa o parcare de 50 de locuri. Aceştia au strâns semnături şi vor depune astăzi petiţia la Primăria Constanţa.
 
Oamenii susţin că nu au fost consultaţi cu privire la mutarea bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ şi că, pentru realizarea construcţiei, au fost tăiaţi copaci vechi de peste 40 de ani.

În ultimele zile, în zonă au avut loc mai multe proteste. La cel de ieri însă, scandalul a degenerat, chiar între vârstnicii care au venit să susţină cauza bisericii. O parte au spus singuri că au venit la protest trimişi chiar de Aurelian Ştefan, preotul paroh al bisericii ce urmează să fie construită în zonă. Alţii, care locuiesc chiar în blocurile vecine, deşi merg în fiecare duminică la slujbă, nu sunt de acord ca liniştea să le fie tulburată de activităţile religioase ale parohiei.
 
„Nu vrem să ne bată clopotele în ferestre. Noi suntem bătrâni, avem nevoie de linişte. Mergem la biserică, suntem credincioşi, dar acest spaţiu nu este potrivit pentru construirea unei biserici“, susţin aceştia. Cei mai tineri se opun, la rândul lor, deoarece nu doresc ca micuţii lor să se joace printre cortegii funerare şi coloane de maşini.

Primăria, parte a campaniei de recredibilizare a lui Teodosie

La ultima conferinţă de presă, întrebat despre situaţia creată în cartierul Tomis Nord chiar de Primăria Constanţa, edilul-şef Decebal Făgădău a explicat că nu este vorba despre construirea unei biserici, ci de relocarea celei din zona cunoscută sub numele de Macul Roşu, fiind vorba de lăcaşul de cult cu hramul „Izvorul Tămăduirii“. La întrebarea dacă i se pare normal ca o biserică să fie construită între blocuri, Decebal Făgădău a răspuns că „nu i se pare normal ca o biserică să fie construită pe trotuar“. De asemenea, edilul-şef a precizat că, în următoarea perioadă, şi Biserica „Sfântul Haralambie“ urmează a fi relocată.
 
Este interesant de ce lucrările pentru biserică nu au fost reluate anul trecut, în plin an electoral, când explicaţiile seci ale actualului primar l-ar fi costat câteva sute, poate mii de voturi. Astăzi, liniştit în jilţul de primar, dă verdicte pe spatele unor cetăţeni care s-au trezit într-o bună dimineaţă în zgomotele unui excavator.
 
La rândul său, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului (beneficiara construcţiei, conform plăcuţei existente pe terenul discordiei), a făcut câteva precizări cu privire la biserica ce urmează să fie ridicată în Tomis III. „Terenul a fost dat de Primăria Constanţa în 2002. Deoarece în zonă s-au făcut lucrări în subteran, nu s-a putut construi. În 2014, Primăria a eliberat autorizaţie de construcţie în zonă. În 2015 au început lucrările, iar autorizaţia este în regulă. Este cineva care face scandal acolo. Am înţeles că s-a şi politizat protestul de ieri, prin prezenţa unor consilieri. Nu Arhiepiscopia a ales acel loc, ci Primăria. Zgomotul este unul dintre dezavantajele urbanizării. Cu siguranţă, vor fi respecta limitele de zgomot. Există nişte reguli de convieţuire, care trebuie respectate. Iar oamenii au avut suficient timp la dispoziţie să se informeze cu privire la construcţia acestei biserici“, a declarat Eugen Tănăsescu.
 
Precizăm că reprezentantul Arhiepiscopiei nu a dorit să facă public numele constructorului, a spus doar că lucrarea se realizează în regie proprie, din banii parohiei, adică ai enoriaşilor.


Preotul paroh Aurelian Ştefan nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.
 
Interesant este faptul că, şi prin acest subiect, alături de altele, precum „Marşul pentru Familie“ sau cel al femeii bolnave convinse de ÎPS să renunţe la cererea de eutanasiere, se urmăreşte schimbarea subiectului din spaţiul public. Se doreşte, probabil, ca oamenii să uite de procesul penal în care este implicat ÎPS Teodosie şi, probabil, să se inducă ideea că enoriaşii susţin cu orice preţ biserica şi pe slujitorii săi, prin declanşarea acestor manipulări extrem de sensibile.
 
În acelaşi context, trebuie să menţionăm că parohul de la Biserica „Izvorul Tămăduirii“ este el însuşi inculpat în dosarul denumit generic „Nazarcea“. Potrivit DNA, Aurelian Ştefan, la data faptei mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, a fost trimis în judecată cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Terenul a fost dat în administrarea Arhiepiscopiei de administraţia Mazăre

Prezent la protest, deputatul USR Stelian-Cristian Ion susţine că foarte mulţi locuitori din Tomis III au aflat de curând că „Primăria Constanţa le-a pregătit această surpriză: construirea unei noi biserici intre blocurile O1, O2 şi O6, pe un fost teren de joacă dat de administraţia Mazăre în folosinţa gratuită a Arhiepiscopiei Tomisului“. „Evident că locuitorii acestor blocuri învecinate, direct afectaţi, nu au fost consultaţi de Primărie. Pentru că parohul promisei biserici a auzit de nemulţumirea acestor constănţeni, a considerat că este potrivit să-şi mobilizeze enoriaşii imediat după slujbă pentru un contra-protest, în favoarea ridicării bisericii pe fostul loc de joacă ocupat acum de o parcare improvizată“, a completat deputatul.
 
Întrebările care se impun, adaugă Stelian-Cristian Ion, sunt următoarele: „Se pot edifica biserici şi fără a se ciunti parcuri sau fără a se crea un disconfort major locuitorilor din blocurile învecinate? De ce constănţenii nu sunt consultaţi de Primărie în astfel de situaţii? Aceşti locuitori nemulţumiţi de măsura luată de administraţia publică locală mi-au solicitat sprijinul, motiv pentru care voi efectua demersurile necesare pentru analiza legalităţii acestor lucrări şi pentru găsirea unei soluţii care să ţină cont şi de dorinţa locuitorilor din acea zonă“.
 

La rândul său, consilierul local Andrei Popescu susţine că darea în folosinţă a terenului către Arhiepiscopie printr-o hotărâre de Consiliu Local s-a făcut cu încălcarea Legii 215/2001 a administraţie publice, mai exact, art. 124 stipulează: „Consiliile locale şi consiliile judeţene pot da în folosinţă gratuită, pe termen limitat, bunuri mobile şi imobile proprietate publică sau privată locală ori judeţeană, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice.
 
Şi Legea 287/2009, art. 874(1), prezumă faptul că: «Dreptul de folosinţă asupra bunurilor proprietate publică se acordă, cu titlu gratuit, pe termen limitat, în favoarea instituţiilor de utilitate publică. (2) În lipsa unor dispoziţii contrare în actul de constituire, titularul nu beneficiază de fructele civile ale bunului. (3) Dispoziţiile privind constituirea şi încetarea dreptului de administrare se aplică în mod corespunzător».

În acelaşi timp, prin hotărârea de atribuire, s-au mai încălcat şi articolele 80 şi 81 ale Legii 24/2000. Art. 80 - «Actele normative ale autorităţilor administraţiei publice locale se adoptă ori se emit pentru reglementarea unor activităţi de interes local, în limitele stabilite prin Constituţie şi prin lege şi numai în domeniile în care acestea au atribuţii legale». Art. 81 - «Subordonarea faţă de actele de nivel superior. (1) La elaborarea proiectelor de hotărâri, ordine sau dispoziţii, se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului şi altor acte de nivel superior. (2) Reglementările cuprinse în hotărârile consiliilor locale şi ale consiliilor judeţene, precum şi cele cuprinse în ordinele prefecţilor sau în dispoziţiile primarilor nu pot contraveni Constituţiei României şi reglementărilor din actele normative de nivel superior». Din asta rezultă că Primăria şi Consiliul Local nu pot hotărî ceva ce contravine legii, totuşi, au făcut-o. Voi încerca întâi să rezolv amiabil, discutând cu primarul, cu cei de la Urbanism, cu Poliţia Locala şi cu secretarul Unităţii Teritorial-Administrative, în caz contrar, voi ataca în contencios hotărârea de Consiliu Local“, a comentat Andrei Popescu, consilier independent.

În secţiunea „Video“, puteţi urmări, în filmările realizate de redacţia ZIUA de Constanţa, argumentele celor care îşi doresc biserica pe fostul loc de joacă, cu menţiunea că majoritatea dintre aceştia locuiesc în alte zone ale oraşului, nefiind direct afectaţi de noul edificiu.
 
 






 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii