Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:54 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoricul „atentatelor“ din Constanţa Cum recunoşti un terorist. Tehnica, pusă la dispoziţie gratis de SRI (galerie foto + video)

ro

03 Dec, 2015 00:00 4275 Marime text


După atentatele de la Paris, arestarea preventivă a maghiarului Beke Istvan Attila, care ar fi intenţionat să detoneze o bombă pe raza localităţii Târgu Secuiesc, în timpul manifestărilor prilejuite de Ziua României, menţine în atenţie subiectul terorismului. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă, graţie Serviciului Român de Informaţii, câteva dintre situaţiile care pot genera acţiuni teroriste. Foarte important, la nivelul SRI funcţionează o linie telefonică gratuită (0800.800.100), la care cetăţenii pot semnala orice pericol. Activitatea operatorilor care preiau apelurile are caracter permanent.
 
Potrivit Serviciului Român de Informaţii, trebuie să fim atenţi la persoanele care „manifestă interes pentru procurarea de substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste“, dar şi la cele care „confecţionează, deţin, transportă ori manipulează ilegal armament, muniţii, substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste“. Mai mult decât atât, tot la SRI putem semnala „acţiunile unor persoane care ar putea conduce la perturbarea funcţionării unor obiective strategice de importanţă deosebită“, precum şi „prezenţa repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor obiective care ar putea constitui ţinte ale unor atacuri teroriste (misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituţii internaţionale etc.)“.
 
Nu trebuie să trecem cu vederea nici „interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obţinerea de date referitoare la obiective importante pentru viaţa social-economică“, „tendinţa unor persoane de a fotografia sau a filma obiective ce sunt supuse unor restricţii privind aceste activităţi“ ori „staţionarea îndelungată şi nejustificată a unor autoturisme în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice sau alte locaţii în care prezenţa populaţiei este numeroasă“.
 
Tot în „îndrumarul“ Serviciului Român de Informaţii se mai regăseşte „interesul unor persoane pentru studierea insistentă a unor locuri aglomerate (gări feroviare sau de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale)“, „chestionarea nejustificată în legătură cu subiecte care, la prima vedere, nu ar prezenta interes (programul de funcţionare al unor instituţii, momente ale zilei de maximă aglomeraţie, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade)“, dar şi „interesul unor persoane pentru studierea insistentă a căilor de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens“.
 
Revenind la Beke Istvan Attila, acesta este cercetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive, el fiind arestat preventiv. Mandatul a fost emis de Curtea de Apel Bucureşti şi poate fi atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Conform DIICOT, Beke Istvan Attila, „membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, şi-a asumat şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie“.
 
Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte, mai arată DIICOT, să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile lui Beke Istvan Attila fiind stopate prin măsurile legale dispuse de procurori, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Bombă pusă din dragoste 

În martie 2003, serviciile secrete americane şi române au intrat în alertă! Printr-un telefon anonim s-a anunţat că în interiorul Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu a fost amplasată o bombă. După o amplă verificare, cei în măsură au concluzionat că totul a fost doar o alarmă falsă.

 
Citeşte şi Ameninţare cu bomba la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“
 
De asemenea, în 2008, un bărbat a ameninţat că aruncă în aer Podul Agigea. Asupra individului nu au fost găsite materiale periculoase.
 
 
 
În luna ianuarie a anului 2013, autorităţile competente au fost alertate că, la intersecţia străzii Bucureşti cu aleea Violetelor, o bombă ar fi amplasată la o maşină parcată lângă Piaţa Obor. Bomba ar fi fost montată pe un automobil BMW X5, al lui Walter Kaunz, patronul casei de amanet Concret. Ulterior verificărilor, geniştii nu au descoperit nimic suspect. 

Citeşte şi Legătura dintre jaful de azi de la casa de amanet şi alarma cu bombă din ianuarie 2013 de pe strada Bucureşti

În luna iulie 2015, în faţa Consulatului General al Turciei de la Constanţa a fost găsită o valiză suspectă. Geamantanul era gol şi a fost detonat la Cumpăna, conform procedurilor.

Citeşte şi Update - La Consulatul General al Turciei de la Constanţa - Pirotehnicienii SRI au avut de furcă azi noapte cu un geamantan suspect

Aproape de finele lunii octombrie 2015, un bărbat din Mihail Kogălniceanu a anunţat că, după o ceartă cu iubita, a pus o bombă la o fabrică de confecţii situată pe bulevardul Aurel Vlaicu, la o firmă din spatele Petrom, lângă Obor. Femeia era angajată la această firmă şi nu mai voia să discute cu individul. Pirotehnicienii nu au găsit niciun dispozitiv exploziv.

Citeşte şi Din dragoste - Un bărbat a ameninţat că a pus o bombă la o fabrică din zona Obor

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii