Lecţia lui Dumitraşcu! Lecţia lui Făgădău! PNL manipulează grosolan. Profesorul nu a fost colaborator al Securităţii (galerie foto+document)
Lecţia lui Dumitraşcu! Lecţia lui Făgădău! PNL manipulează grosolan. Profesorul nu a fost colaborator al
31 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
6272
Marime text
Consilierii locali constănţeni au votat împotriva acordării titlului de cetăţean de onoare profesorului Gheorghe Dumitraşcu. Cu şase voturi împotrivă şi 15 pentru, profesorul Gheorghe Dumitraşcu, unul dintre fondatorii Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, nu a putut deveni cetăţean de onoare al oraşului Constanţa.
Propunerea a fost făcută de viceprimarul Decebal Făgădău, care l-a avut ca diriginte pe prof. Dumitraşcu la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. După vot, Făgădău şi-a cerut scuze în faţa profesorului, asigurându-l că, în momentul în care va exista stabilitate în Consiliul Local, va readuce din nou în plen propunerea. Profesorul Gheorghe Dumitraşcu, fost deputat PDSR de Constanţa, deşi afectat de votul consilierilor, spune că se aştepta să i se întâmple ceva. „Am presimţit că îmi vor face ceva flăcăii ăştia. Merg înainte“, a spus profesorul, părăsind sala alături de familie. Gheorghe Dumitraşcu a transmis că nu-şi mai doreşte acest titlu pe viitor.
Potrivit informaţiilor obţinute, voturile împotrivă au venit de la patru liberali - Radu Matei, Stelian Gima, Raluca Trandafir şi Sorina Tuşa, consilier independent, Tudorel Chesoi şi un PSD-ist. Totuşi, votul decisiv a fost, se pare, de la PSD, iar liberalii susţin că l-ar fi avertizat pe Făgădău în legătură cu poziţia lor, însă viceprimarul a fost sigur de majoritatea din Consiliu. De altfel, liberalii au cerut, la începutul şedinţei, chiar retragerea proiectului care făcea referire la acordarea titlului de cetăţean de onoare profesorului Dumitraşcu. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.
Poliţe mai vechi, plătite de Haşotti prin intermediul liberalilor
Se vede că, după atâţia ani de societate democratică şi deschisă, mulţi n-au învăţat nimic. Liberalii au dovedit că au rămas sub nivelul propagandiştilor din anii '50. În încercarea de a umili o personalitate-simbol a Dobrogei, se adevereşte că cel care a dirijat votul de ieri din Consiliul Local este senatorul Puiu Haşotti. Un consilier liberal, „montat“ de acelaşi senator, şi-a motivat votul printr-o mare inepţie, aceea conform căreia Dumitraşcu ar fi fost colaborator al Securităţii şi nu ar avea operă istorică. Ceilalţi trei liberali au votat în virtutea inerţiei, dar la sugestia colegului lor. Ulterior, acelaşi consilier a declarat că îi pare rău pentru contribuţia negativă pe care a avut-o la momentul care ar fi trebuit să fie unul aniversar, ieri, în şedinţa CLM.Chiar dacă nu au făcut declaraţii oficiale, ci doar şi-au motivat votul de ieri, atunci când au fost întrebaţi punctual, liberalii au trasat, ieri, „drumul Golgotei“ pentru un patriot român, cu care Constanţa ar fi trebuit să se mândrească. Acest consilier a recunoscut că informaţiile care se dovedesc inexacte sunt de inspiraţie senatorială şi tocmai din acest motiv îi las răgazul acestui consilier să vorbească public despre „substanţa cu care a fost înveninat“.
Votul împotriva lui Dumitraşcu pare asumat de tot Partidul Naţional Liberal. De la preşedintele Dragomir, la consilierul Matei şi cu siguranţă şi de Haşotti, care nu a putut fi contactat.
Cotidianul ZIUA de Constanţa publică, în secţiunea Documente“ din ediţia online, decizia de necolaborare cu Securitatea pe care profesorul Dumitraşcu a primit-o în urma unei solicitări personale de la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor fostei Securităţi. Documentul a fost solicitat de profesor în calitate de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989.
Controversele din jurul operei istorice a profesorului Dumitraşcu au fost vehiculate nu doar de liberali, ci şi de o parte a colectivului de cadre didactice ale Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius“, în contextul unei solicitări venite din partea redactorului-şef al revistei de cultură „Manifest Româneşte“, tânărul Ştefan Paraschiv, prin care acesta solicita sprijinul în ceea ce priveşte acordarea titlului de Profesor Emerit lui Gheorghe Dumitraşcu, istoric (doctor în Istorie al Facultăţii de Istorie - Universitatea Bucureşti, 1976), cercetător, om politic de primă mărime şi prezenţă remarcabilă în viaţa culturală a României ultimilor 50 de ani. Profesorul din Nisipari a fost, ieri, mai presus decât orice consilier local! Indiferent de consecinţele morale ale unui vot politic, la cei 76 de ani, Gheorghe Dumitraşcu este o personalitate cu merite extraordinare, care a dus o viaţă închinată istoriei României, prin opera sa reuşind să devină unul dintre cei mai apreciaţi istorici şi profesori de istorie, un exemplu de conduită civică, dar şi unul de slujire a intereselor învăţământului şi ale statului român.
Menţionăm că am încercat să luăm legătura cu senatorul Puiu Haşotti, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre. Dacă ne va transmite un punct de vedere, acesta va fi publicat ulterior.
Bavaru - „Am fost şocaţi de situaţia din Consiliul Local. Însă, în 2002, şi Mazăre m-a tăiat de pe lista cetăţenilor de onoare”
Fostul rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa Adrian Bavaru, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, s-a declarat şocat de situaţia creată în şedinţa Consiliului Local Constanţa, după ce şase consilieri au votat împotriva acordării titlului de cetăţean de onoare al municipiului profesorului Gheorghe Dumitraşcu. „Am fost şocat de cele întâmplate. Este o palmă dată intelectualilor şi oraşului Constanţa. Nu vreau să încep să mă simt vinovat că pe mine m-au votat. Deşi, în cazul meu, se poate vorbi despre o reparaţie morală făcută de actualul viceprimar şi de consilierii PSD. Eram rector la «Ovidius», prin 2002, 2003, plecasem într-o delegaţie, şi l-am desemnat pe colegul meu - prorector, pe atunci, - Victor Ciupină să ridice pentru amândoi titlul de cetăţean de onoare. Fusesem propuşi şi atunci, iar din pix, primarul de la acea vreme, Radu Mazăre, ne-a şters pur si simplu de pe convocator. Politicienii nu au nevoie de oameni de valoare, au nevoie de oameni care să le permită să-şi rezolve interesele.
Întâmplarea asta seamănă foarte mult cu ce s-a întâmplat ieri, cu amendamentul că noi nu am mai fost chemaţi în şedinţă să fim umiliţi. Ne-au anunţat că Mazăre nu ne vrea şi aici s-a încheiat discuţia. Atunci a fost PSD, acum PNL, ăştia sunt oamenii politici. Chiar o să vorbesc la PNL, să înţeleg şi eu ce s-a întâmplat, fiindcă profesorul Dumitraşcu a avut poate un rol mult mai mare decât noi în ceea ce astăzi se numeşte Universitatea «Ovidius». Noi am construit, dar dânsul a ajutat la punerea bazei acestei şcoli superioare de la Constanţa”, a povestit Adrian Bavaru.
P.S. Vom reveni în ediţia de mâine cu o continuare a acestui subiect, deoarece o parte din această răzbunare sau făcătură îşi are geneza într-o instituţie publică, de cultură, din judeţ, acolo unde senatorul Haşotti încearcă să-şi menţină cu orice preţ influenţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii