Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:06 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)

ro

25 Feb, 2016 00:00 11002 Marime text


Autorităţile publice din judeţul Constanţa nu au excelat la capitolul „transparenţă“. Cotidianul ZIUA de Constanţa a descris de nenumărate ori această atitudine a instituţiilor publice de la nivelul judeţului. Cu o situaţie aparte ne-am confruntat însă la Primăria municipiului Medgidia, unde informaţiile publice costă. Şi chiar foarte mult. O singură pagină A4 are preţul de 5 lei, în condiţiile în care costul real pentru fotocopiere este chiar de 50 de ori mai mic. Primăria Medgidia a decis prin hotărâre de consiliu să pună preţ de butic pe informaţiile de interes public.
 
În anii trecuţi, Primăria Medgidia a adoptat hotărâri prin care stabilea că cetăţenii trebuie să plătească o taxă de 5 lei pe pagină pentru „eliberare la cerere fotocopii de pe documentele existente în instituţie“. Practic, orice persoană interesată, fie că vorbim despre cetăţeni, fie că vorbim despre instituţii mass-media, trebuia să achite această sumă pentru a avea acces la informaţiile catalogate de lege ca fiind de interes public.
 
ZIUA de Constanţa, prin politica editorială adoptată, promovează liberul acces la informaţiile de interes public încă din anul 2013. Pe site-ul cotidianului nostru se regăsesc trei secţiuni - Lipsă de transparenţă, Apel la transparenţă şi Combaterea criminalităţii în achiziţiile publice -, unde promovăm principiile transparenţei. De altfel, ZIUA de Constanţa a câştigat în instanţă mai multe procese cu Primăria municipiului Constanţa şi cu Consiliul Judeţean Constanţa intentate în baza Legii 544/2001 a liberului acces la Informaţiile de interes public, cele două instituţii fiind obligate de instanţă să ne furnizeze documentele solicitate.

Citeşte şi Lipsa de transparență

Contractele publice, un secret?

Punctual, la finele anului trecut, prin adresa de înaintare nr. 1557/14.12.2015, am cerut Primăriei Medgidia să ne furnizeze mai multe documente referitoare la atribuirea contractelor publicate pe portalul achiziţiilor publice (SEAP). Este vorba despre procesele-verbale şi raportul procedurii privind atribuirea unui număr de 140 de contracte încheiate de Primăria municipiului Medgidia în perioada 2008 - 2015. Precizăm că acelaşi tip de documente au fost solicitate în perioada 2013 - 2015 şi altor instituţii publice, care ne-au furnizat în termenul legal informaţiile cerute.
 
În data de 7.01.2016, Primăria Medgidia ne transmite prin adresa nr. 24/28219/07.01.2016  costurile exacte pe număr de pagini, rezultând suma de 13.880 de lei, anexând şi o notă de informare în care precizează că la 18 contracte „nu au fost găsite“ documentele solicitate.
 
Mai mult, în anul 2016, la Primăria Medgidia,  taxa pentru fotocopierea documentelor NU se poate achita prin virament bancar, ci doar la casierie!!!

Taxa pe legea LIBERULUI acces la informaţii

Considerând că această taxă de 5 lei/pagina A4 contravine clar Legii 544/2001 a LIBERULUI acces la informaţiile de interes public, cotidianul ZIUA de Constanţa a demarat un proces amplu prin care a semnalat această practică a municipalităţii din Medgidia premierului Dacian Cioloş, Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic - ministrului Violeta Alexandru, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - ministrului Vasile Dîncu şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa - prefectului Constantin Ion.
 
Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a răspuns prompt sesizării noastre, prin care aduceam la cunoştinţa instituţiei existenţa acestei taxe. Potrivit ministrului Violeta Alexandru, s-a solicitat, „prin adresa 295/V.A./23.02.2016, Instituţiei Prefectului -  Judeţul Constanţa analizarea şi dispunerea măsurilor care se impun“. Ministerul pentru  Consultare Publică şi Dialog Civic reaminteşte că, potrivit principiilor stabilite prin Legea nr. 544/2001, precum şi prin articolul 18 din HG nr. 123/2002, care aprobă normele de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“.
 
Această taxă, pe care noi o considerăm abuzivă prin faptul că îngrădeşte liberul acces la informaţiile de interes public, există ca urmare a adoptării HCL nr. 55/15.05.2014 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2015, capitolul VIII - „taxe speciale“.  Considerăm că această taxă lezează interesul public şi îngrădeşte vădit accesul la informaţiile de interes public privind contractele de achiziţii publice cu o valoare mai mare de 5.000 de euro. Art. 11^1 din Legea 544/2001 reglementează: „Orice autoritate contractantă, astfel cum este definită prin lege, are obligaţia să pună la dispoziţia persoanei fizice sau juridice interesate, în condiţiile prevăzute la art. 7, contractele de achiziţii publice“; or, în situaţia dată, documentele de interes public solicitate costă câteva zeci de mii de lei, încălcând chiar primul articol al Legii 544/2001, potrivit căruia „accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României“.



 
De asemenea, această „taxă eliberare la cerere, fotocopii de pe documentele existente în instituţie“ intră în opoziţie şi cu art. 9 din Legea 544/2001, care stipulează: „În cazul în care solicitarea de informaţii implică realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant, în condiţiile legii“, şi nicidecum achitarea unei taxe drept cost al copierii, care este de până la zece ori mai mare decât preţul mediu al pieţei - 0,5 lei/pagină.
 
Mai mult, în decembrie 2015, Primăria municipiului Bacău, care practica o taxă similară de 5 lei/pagina pentru documentele de interes public eliberate, a stabilit, prin HCL nr. 274/28.12.2015, art. 2, că „eliberarea copiilor simple după documentele solicitate în conformitate cu prevederile Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public se va face fără perceperea taxei de realizare a copiilor“, după demersurile întreprinse pe plan local de reprezentanţi ai societăţii civile.
 
Şi Consiliul Judeţean Constanţa a adoptat, în prima şedinţă ordinară din acest an, HCL nr. 30/04.02.2016 privind stabilirea unor tarife, taxe şi taxe locale pentru anul 2016, stabilind ca tariful practicat pentru copierea documentelor să fie de 0,2/pag A4 şi de 1,1 lei/ pag A3.
 

Menţionăm că acest tarif pentru fotocopierea documentelor A4 fusese stabilit iniţial la 0,5 lei/pagina, dar o parte dintre consilierii judeţeni au considerat că este un preţ neconform cu piaţa, solicitând ca tariful practicat să fie cel adoptat în forma finală a hotărârii.

„Instituţiile publice trebuie să pună la dispoziţia solicitanţilor documentele“

De asemenea, în adresa primită ca răspuns în urma solicitării unui punct de vedere cu privire la situaţia semnalată de ZIUA de Constanţa privind taxa instituită de Primăria Medgidia, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, menţionează că „instituţiile publice, aşa cum sunt definite de Legea nr. 544/2001, trebuie să pună la dispoziţia solicitanţilor documentele solicitate în format electronic, ca o excepţie de la această regulă, informaţiile publice solicitate se vor furniza pe format de hârtie“.

Prefectul Constanţei - „Vom ataca în contencios administrativ şi fiscal aceste taxe“

„O taxă pentru fotocopierea unor simple pagini din documentele de interes public este complet ilegală, având în vedere că Legea 544 reglementează că liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să se facă în litera şi spiritul legii. Autorităţile care au impus taxe ce depăşesc cu mult cheltuielile făcute pentru a fotocopia aceste documente trebuie să îşi rectifice de urgenţă acele hotărâri pe care le-au supus dezbaterii în şedinţele de Consiliu Local şi care, din păcate, au şi trecut de Consiliul Local“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, prefectul Constanţei, Constantin Ion.

 
„În momentul acesta, Prefectura judeţului Constanţa ia la verificat toate hotărârile privitoare la taxele impuse, în special pentru a furniza informaţii de interes public. În urma acestei analize, vom notifica, respectiv ataca în contencios administrativ şi fiscal aceste taxe“, a punctat prefectul Constantin Ion.
 

„Mai mult decât atât, datele de interes public trebuie postate pe site-urile instituţiilor într-un mod cât se poate de vizibil şi complet, pentru ca acestea să poată fi aduse la cunoştinţa cetăţeanului. Personal, pentru Instituţia Prefectului - Judeţul Constanta, am stabilit setul de documente care, în baza Legii 544/2001, sunt considerate de interes public, am stabilit un circuit, un flux al documentelor, pentru ca acestea să ajungă într-un timp cât mai scurt pe site“, a completat prefectul Constanţei.

 
Cu privire la situaţia de la Medgidia, prefectul a declarat: „La Medgidia vom notifica articolele care cuprind aceste taxe ilegale şi, dacă în curs de cinci zile nu se va întruni Consiliul Local pentru a modifica această hotărâre, în sensul de a stabili un cuantum decent, vom ataca acele articole în contencios administrativ. Am avut o discuţie telefonică cu domnul primar, a achiesat la ideea mea, şi, într-un timp foarte scurt, va remedia această situaţie“.
 

„Păstrarea unei transparenţe decizionale a instituţiilor pe care le conducem şi punerea la dispoziţie, din oficiu, a informaţiilor de interes public consider ca vor creşte încrederea cetăţenilor în instituţiile publice, lucru dorit la toate nivelurile“, a conchis prefectul Constantin Ion.

Marian Iordache - „Taxa este una legala“ 

Am obţinut un punct de vedere cu privire la această taxă şi de la primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache. Opinia sa este de-a dreptul halucinantă!
 

„Taxa asta este de aproape zece ani în Medgidia, nu poate fi desfiinţată. Ea s-a menţinut an de an la aceeaşi valoare. În toate bugetele şi în toate taxele aprobate până acum la Medgidia, a fost aprobată. Din 2007-2008 există taxa. Este o taxă care s-a menţinut la acelaşi nivel de atunci şi până acum. Nu a fost niciodată contestată de nimeni. Este o taxă specială, care se referă la copierea unor documente. Şi care nu înseamnă doar o simplă copie xerox. Taxă căutare arhivă presupune pregătirea documentelor. Dumneavoastră ne-aţi cerut 150 de procese-verbale. Noi v-am dat un răspuns. Este o sumă de plătit. Nu este o sumă de speriat, ea trebuie plătită şi documentele vor fi copiate. Va dura două-trei săptămâni. Asta nu înseamnă că nu vă dăm răspunsul. Este o taxă percepută şi de multe alte instituţii publice. În urma discuţiei cu prefectul, vom stabili ca taxa să fie micşorată, dar ea nu este ilegală. Pe Legea 544 putem pune şi 0,001 lei pe copiere pagină. Eu nu ţin atât de mult ca această taxă să rămână aşa, dar nu pot ca numai eu să o scot, din tot judeţul. Noi ne-am făcut treaba la timp. Să văd ce notifică domnul prefect. Dacă am avea încă un om care să ne sprijine activitatea, să se ocupe de copierea paginilor… Este totuşi o taxă, nu este un cost crescut. Dacă sunt informaţii care vă trebuie (n.r. cele solicitate de ziar) şi sunt utile, noi vi le vom furniza“, ne-a răspuns primarul Marian Iordache.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii