Lunga vară fierbinte PDL Constanţa şi scandalurile eterne
Lunga vară fierbinte: PDL Constanţa şi scandalurile eterneOrganizaţia PDL Constanţa este din nou protagonista unui scandal. Actualul conflict nu face decât să confirme ceea ce în PDL Constanţa a devenit tradiţie în ultimii ani, anume tendinţa de a isca şi de a alimenta scandaluri al căror rezultat este slăbirea organizaţiei. Ca şi cum nu ar fi suficient faptul că au rămas din nou în opoziţie în administraţia publică locală şi judeţeană, democrat-liberalii nu se „luptă" cu alte partide, ci ei între ei. Astfel, după ce au mocnit câteva luni bune, divergenţele de opinie din interior au ieşit la suprafaţă: deputatul Maria Stavrositu şi Christian Gigi Chiru se „luptă" la scenă deschisă, fiecare dintre ei susţinându-şi argumentele.
Amintiri din 2008
Dar să ne facem o scurtă trecere în revistă a scandalurilor care au marcat, în ultimii patru ani, PDL Constanţa. În vara lui 2008, după un eşec răsunător în alegerile locale, democrat-liberalii constănţeni au ţinut prima pagină a ziarelor locale şi centrale. Se dorea o nouă conducere, se dorea excluderea din partid a celor care erau acuzaţi de „colaboraţionism" cu Radu Mazăre, preşedintele PSD Constanţa. Amintim că, la scrutinul din iunie 2008, candidaţii PDL Constanţa pentru Primăria, respectiv pentru Consiliul Judeţean Constanţa au fost ex-senatorul Dorel Onaca şi avocatul Ioan Popescu. Ulterior scrutinului, Bucureştiul îl numeşte pe Ioan Popescu lider interimar al pedeliştilor constănţeni. Numirea acestuia a provocat un val de proteste, de la şedinţe cu scandal care durau câteva ore bune, Birouri Permanente Judeţene paralele, până la tot soiul de diversiuni penibile. În scurt timp, PDL Constanţa se rupe în două. Fiecare dintre părţi se autodeclara „gaşca bună, corectă". Atunci are loc excluderea lui Dănuţ Moisoiu din partid, „nemuritorul" din Consiliul Local Constanţa.
După zile întregi de proteste ale propriilor colegi de partid, Popescu demisionează de la conducerea PDL Constanţa, iar în locul său este numit preşedinte interimar Mircea Banias, actual senator conservator şi lider, tot interimar, al PC Constanţa. Acest lucru se întâmpla în luna august a lui 2008.
Interimatul ia sfârşit
De atunci şi până la organizarea de alegeri democratice şi statutare în interiorul partidului trece foarte mult timp. Astfel, alegerile au loc abia în primăvara anului 2011, mai exact în luna martie. Menţionăm însă că nici în perioada interimatului lui Banias la „cârma" partidului apele n-au fost tocmai liniştite în PDL Constanţa, tot soiul de disensiuni făcând, nu de puţine ori, deliciul presei. Asta în detrimentul organizaţiei, evident.
De asemenea, trebuie precizat că nici atmosfera din Organizaţia Municipală a PDL Constanţa nu a fost una tocmai liniştită. Iniţial, preşedintele interimar al acestei structuri a fost Florian Constantin. Ulterior, Centrul o numeşte lider interimar pe Maria Stavrositu. După interimat, aceasta este aleasă lider al Organizaţiei Municipale.
Revenind însă la alegerile pentru preşedinţia Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa, care au avut loc în martie 2011, lupta s-a dus între Mircea Banias, Paul Brânză - fostul director al Autorităţii Navale Române şi Gigi Chiru. Chiru câştigă în turul doi al alegerilor, cu peste 150 de voturi în faţa lui Paul Brânză.
„Seismul" din 2012
În prezent, PDL Constanţa se află în mijlocul unui nou conflict. Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, Biroul Permanent Judeţean a decis excluderea din partid a lui Mihai Petre, liderul Organizaţiei de Tineret şi fost consilier judeţean PDL, a lui Dorin Opreanu, membru în Biroul Permanent Judeţean al Organizaţiei de Tineret, dar şi demiterea deputatului Mariei Stavrositu din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale Constanţa şi dizolvarea Biroului Permanent Local.
De asemenea, în contextul aceluiaşi comunicat semnat de Gigi Chiru, este specificat că noul preşedinte interimar al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa este deputatul Constantin Chirilă, în vreme ce comunicatele Organizaţiei de Tineret vor purta, de acum înainte, semnătura lui Ionuţ Fântână.
În replică, deputatul Maria Stavrositu a declarat că „votul constănţenilor ar fi trebuit să determine demisia întregului Birou Permanent Judeţean". Stavrositu critică în termeni duri modul în care Chiru coordonează PDL Constanţa, considerând că „încăpăţânarea domnului Chiru de a rămâne preşedintele unui partid pe care l-a plafonat la 13% nu oferă premise de creştere pentru alegerile parlamentare".
Nu în ultimul rând, parlamentarul cere încă o dată demisia lui Chiru din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene.
La rândul său, Mihai Petre semnează un comunicat de presă în calitate de secretar general adjunct al PDL Constanţa şi comentează gestul excluderii sale din partid, explicând că, potrivit statutului, singurul for competent care se poate pronunţa cu privire la excluderea sa este Consiliul de Coordonare Judeţean (CCJ).
Iată, aşadar, că PDL are toate premisele pentru a deveni, din nou, actorul principal pe scena politică din Constanţa, într-o vară care se anunţa iniţial destul de anostă. Din păcate însă, nu pentru merite deosebite, ci din cauza conflictelor interne.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp