Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mafia de Navodari

ro

26 May, 2008 00:00 2665 Marime text
Atasamente: 1211727639.pdf 1211727652.doc
1211727639.jpg

In cimitirul din oras au fost imprastiate afise, alb-negru, cu primarul Tudorel Calapod, purtand mesajul "Asta iti dorim de 1 iunie!"

Printr-un comunicat de presa, organizatia PD-L Navodari protesteaza impotriva modului in care se incearca intimidarea primarului Tudorel Calapod, intrat in competitia electorala pentru prelungirea mandatului. Ieri dimineata, impreuna cu fotoreporterul am mers in cimitirul din Navodari. Avem informatii ca, aici, au fost puse afise "electorale". Aleea principala era plina de fum de tamaie. Vazandu-ne ca ne apropiem, o femeie a aruncat niste hartii si a plecat. Ne apropiem: sunt copii alb-negru ale afiselor electorale ale primarului Tudorel Calapod. Alb-negru, culorile Mafiei. Unele au fata mazgalita sau cruci inscriptionate, dar toate au un mesaj scris cu negru: "Asta iti dorim de 1 iunie". Intorcand privirea observam ca, pe mai multe cruci, sunt lipite astfel de postere, iar pe mormintele noi troneaza mormane de astfel de afise. Pentru a nu fi luate de vant, o parte au fost, partial, acoperite cu tarana. Am facut poze si am stat de vorba cu oamenii veniti sa-si planga mortii. Toti erau oripilati, dezgustati, iar pe chipuri li se citea mania pentru ca somnul de veci al celor dragi a fost tulburat. Culorile intunecate ale afisului suprapuse peste decorul din cimitir dau oricui, fiori pe sira spinarii. Ai impresia ca esti intr-un film cu mafioti.

"Vor sa-l dea la o parte cu orice pret"

O femeie in varsta vine in fuga langa noi. O cheama Stana Chirilus, are 63 de ani si isi tamaia mortii. "Ce-or avea cu domn’ primar? Ca numai bine a facut si nimeni inaintea lui nu a facut atata pentru oras. Of, maica, astia vor sa-l dea la o parte cu orice pret", ne-a marturisit tanti Stana. Un batranel, Nicolae Stanca, ne spune ca nu e prima data cand se intampla asta. "Ieri (sambata-n.r.), pe la ora 14.00, au mai imprastiat afise cu primarul. A intrat o masina in cimitir si doi zdrahoni au lipit pe cruci afise de-astea. Numai ca, era o doamna care s-a luat de ei si au plecat repede. Azi de dimineata, la 7.00, plecau iara din cimitir. In urma lor...uitati-va ce au lasat... E o rusine, ne-au terfelit orasul in fel si chip. Asta mai ramasese!". Pe strada Linistii (care duce la cimitir) oamenii discuta soptit la porti. Toti se intreaba de ce si ce mai urmeaza. "Voiam sa plec cu caruta, dupa iarba cand am aflat. A venit noru-mea la mine si mi-a zis. Ce au cu omul asta? Nu s-a dus la televizor ca sa nu se certe si acum nu au gasit altceva sa-i faca?", ne spune tanti Marica, la chioscul de la coltul strazii.

Actiune macabra, de prost gust

Nu am reusit sa obtinem o declaratie de la Tudorel Calapod, primarul orasului Navodari intrucat era plecat din localitate. Am sunat-o pe consilierul PD-L Liliana Mara si i-am explicat faptele. "Nu pot sa cred. Pana unde se merge cu patima pentru putere!", ne-a spus aceasta. Si candidatul PSD la fotoliu de primar al orasului Navodari, Nicolae Matei, a dezaprobat fapta. "Nu stiam. Acum am aflat de la dumneavoastra. Este o actiune macabra, de prost gust si nu pot fi de acord cu o astfel de campanie. Blamez pe cine a facut-o. E o prostie", ne-a declarat, contrariat, liderul PSD Navodari. Matei a tinut sa precizeze ca, el si organizatia locala a PSD, duc o campanie curata, civilizata si bazata pe dezbaterea proiectelor. "Eu mi-am avertizat colegii: sa nu se preteze la campanii murdare, ca ii scot de pe lista", a conchis candidatul PSD. Am dorit sa aflam si opinia candidatului PNL la Primaria Navodari, Jean Paul Tucan, insa, contactat telefonic, am dat peste altcineva care s-a prezentat drept "directorul sau de campanie". Initial, persoana a afirmat ca putem sta de vorba cu Jean Paul Tucan dupa o ora, insa cand am revenit ne-a informat ca nu vom avea sanse sa discutam fiind ocupat cu o delegatie. Intr-un comunicat de presa trimis de organizatia PD-L Navodari, democrat-liberalii protesteaza impotriva modului in care primarul Tudorel Calapod este intimidat. "Dupa amenintarile si presiunile facute asupra sa si a familiei sale (verbale, mesaje telefonice, etc), dupa ce afisele electorale ale PDL-ului au fost rupte sau stropite cu vopsea de diferite culori, dupa ce a fost blocata activitatea Consiliului Local, iar imaginea orasului a fost terfelita la postul local de televiziune ce-l are ca actionar pe socrul unui contracandidat la functia de primar, au urmat amenintarile cu moartea". In opinia lor, o campanie electorala trebuie sa se deruleze in mod civilizat, "fara manipulari mediatice si intimidari mafiote". Campania mediatica extrem de agresiva si modalitatile diverse de amenintare la care s-au pretat contracandidatii lui Tudorel Calapod n-au dus decat la descalificarea lor in fata potentialilor alegatori. In urma sesizarii de catre primar a Politiei Comunitare, oamenii legii s-au deplasat la fata locului si au constatat ca afisele cu inscrisul respectiv erau lipite pe cruci si imprastiate prin cimitir, situatie ce va face obiectul unei anchete.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor} {autor} Alexandru STANCU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii