Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:55 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mâna dreaptă a lui Nicușor Constantinescu, prejudicii de 3.6 milioane euro Consiliul Județean Constanța scoate la licitație vila de la Eforie Nord a lui Cristian Zgabercea! (DOCUMENT)

ro

21 Oct, 2024 17:00 6864 Marime text
  • Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a semnat dispoziția nr.617/2024 privind constituirea Comisiei de licitație pentru valorificarea prin vânzare la licitație publică a imobilului situate în localitatea Eforie Nord, str. Al. I. Cuza, nr. 18, județ Constanța, coproprietatea debitorului Zgabercea Cristian-Bogdan
  • Este vorba despre executarea unor prejudicii în dosarele fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, dar și în dosarul de finanțare nelegală al Asociaţiei Rugby XV Constanţa aflată în insolvență
  • Prin sentința penală numărul 227/04.05.2018, Zgabercea Cristian Bogdan a fost obligat la plata către Județul Constanța, în solidar cu alți doi inculpați, a sumei 18.396.336 lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată în cuantum de 1.500 de lei și cheltuieli de executare de 15 lei
  • Prejudiciul total este compus din sumele provenite din dosarul celor două fundații și un proiect pe Legea 350, potrivit Biroului de presă al Consiliului Județean Constanța
  • Comisia de licitație pentru valorificarea prin vânzare la licitație publică a imobilului situat în localitatea Eforie Nord, va fi condusă de Cîrciu Veronica – șef Serviciul Venituri, Buget și Evidență Bugetară, Direcția Generală Economico - Financiară
 
Intro:

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a semnat dispoziția nr.617/2024 privind constituirea Comisiei de licitație pentru valorificarea prin vânzare la licitație publică a imobilului situate în localitatea Eforie Nord, str. Al. I. Cuza, nr. 18, județ Constanța, coproprietatea debitorului Zgabercea Cristian-Bogdan, în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Fiscală.

Este vorba despre executarea unor datorii în dosarele fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, dar și dosarul de finanțare nelegală al Asociaţiei Rugby XV Constanţa aflată în insolvență.
 
Comisia de licitație pentru valorificarea prin vânzare la licitație publică a imobilului situat în localitatea Eforie Nord, va funcționa în următoarea componență: Președinte - Cîrciu Veronica – șef Serviciul Venituri, Buget și Evidență Bugetară, Direcția Generală Economico - Financiară.

Membri: Crivăț Veronica – inspector Compartiment Impozite, Taxe, Executări Creanțe; Husein Ghiulgian (membru supleant) – inspector Compartiment Impozite, Taxe, Executări Creanțe; Mihaela Boacă – consilier juridic, Direcția Generală de Administrație Publică și Juridică; Gheorghe Bucur (membru supleant) – șef Serviciul Juridic și Contencios, Direcția Generală de Administrație Publică și Juridică; Gheorghiu Cristian – șef Serviciul Investiții, Direcția Generală Tehnic Urbanism și Amenajarea Teritoriului și Voitinovici Diana Roxana (membru supleant) – Director General Adjunct Direcția Generală Tehnic Urbanism și Amenajarea Teritoriului.

Facem precizarea că potrivit procesului - verbal al ședinței din 31.08.2023 a Consiliul Local Eforie, consilierii au aprobat cu 15 voturi „pentru” proiectul de hotărâre privind aprobarea oportunitatii vânzarii prin licitație publică a 2 imobile teren situat în Orașul Eforie, localitatea Eforie Nord, str. Alexandru Ioan Cuza nr. 18 în suprafață de 1460 mp (1469 mp din măsurători) identificat cu I.E. 102902.

Pare să fie chiar imobilul pe care Consiliul Județean Constanța ar vrea să-l scoată la licitație pentru recuperarea prejudiciilor.
 

Județul Constanța are de recuperate 18 milioane de lei/3.6 milioane de euro de la Cristian Zgabercea!

 
Prin sentința penală numărul 227/04.05.2018, Zgabercea Cristian Bogdan a fost obligat la plata către Județul Constanța, în solidar cu alți doi inculpați, a sumei 18.396.336 lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată în cuantum de 1.500 de lei și cheltuieli de executare de 15 lei. Prejudiciul total este compus din sumele provenite din dosarul celor două fundații și un proiect pe Legea 350”, potrivit Biroului de presă al Consiliului Județean Constanța.
 
Vă reamintim, în acest dosarul fundațiilor Fantasio“ şi „Thalia“, Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat la opt ani de închisoare, pentru abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).




Zgabercea Cristian Bogdan, fost consilier și mână dreaptă al președintelui Consiliului Județean Constanța, la data faptei, a luat trei ani închisoare cu suspendare.


Oproiu Carmen Florentina, fost director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța, a primit tot trei ani închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel a dispus achitarea inculpaților Părău Marcel Brâncoveanu, Fundația Fantasio și Fundația Culturală Thalia, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau faptele nu sunt prevăzute de legea penală.  
 
În 2023, Curtea de Apel București a dispus rejudecarea în parte a apelului dosarului fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, cauză penală în care Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat la opt ani de închisoare, pentru abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).
  
La termenul din 21.06.2024, completul Cp5 de la Tribunalul Galați, magistrații au respins revizuirea dosarului 791/121/2024.

Soluția pe scurt: „În baza art. 459 alin. 5 Cod procedura penală, respinge cererea de revizuire formulată de revizuentul ANONIMIZAT, împotriva sentinței penale nr. 227/04.05.2018 a Tribunalului Constanța, definitivă prin decizia penală nr. 363/A/18.03.2021 a Curtii de Apel Galati, ca inadmisibilă. Potrivit art. 275 alin. 2 din Cod de procedură penală, obligă revizuentul ANONIMIZAT, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in suma de 200 lei.  Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare”.
 
Ulterior la termenul din 08.08.2024, ora:09:00, Completul de vacanță urgență-apeluri AV a respuns recursul ca nefondat. Soluția pe scurt :„ Respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuentul ANONIMIZAT împotriva sentinței penale nr. 169/21.06.2024 a Tribunalului Galați. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen., obligă pe apelant la plata catre stat a sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă”.
 
Reamintim, în prezentul dosar, potrivit pna.ro, prin decizia penală nr. 363 din 18.03.2021, Curtea de Apel Galați a hotărât următoarele:
  

„Nicușor Daniel Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, - opt ani de închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de cinci ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).
 
Zgabercea Cristian Bogdan, fost consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, la data faptei, - trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
 
Oproiu Carmen Florentina, fost director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța, - trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
 
Curtea a dispus achitarea inculpaților Părău Marcel Brâncoveanu, Fundația Fantasio și Fundația Culturală Thalia, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
 
„Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Oproiu Carmen Florentina va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiul Constanța, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, inculpatul nu poate presta această muncă. Constată că inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan se află în imposibilitate medicală de a presta muncă neremunerată în folosul comunității. Obligă inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 1.392 lei daune materiale și 10.000 euro, echivalentul în lei la data plății, daune morale, către partea civilă T.F. Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă, județul Constanța, referitoare la suma de 13.356.904 lei. Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de A.N.A.F. – D.R.F.P. Galați – A.F.P. Constanța.

Obligă pe fiecare dintre inculpați la plata următoarelor cheltuieli judiciare avansate de stat: Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 8.000 lei, Zgabercea Cristian Bogdan la plata sumei de 6.000 lei, Oproiu Carmen Florentina la plata sumei de 5.000 lei, Părău Marcel Brîncoveanu la plata sumei de 4.000 lei, Fundația Thalia la plata sumei de 3.000 lei și Fundația Fantasio la plata sumei de 4.000 lei. Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța la data de 15 aprilie 2015, vezi comunicatul nr. 732/VIII/3 din data de 16 aprilie 2015“, conform pna.ro.
 
Tot la începutul anului trecut (n.r. 2023), Tribunalul Constanța a dispus, la cererea Unității Administrativ Teritorială a Judeţului Constanţa, intrarea în insolvență a Asociaţiei Rugby XV Constanţa, pentru recuperea sumei de 800.000 lei debit principal la care se adaugă dobânzi şi penalități de întârziere sau majorări de întârziere.

Prin Hotărârea de Consiliul Județean nr. 52/12.03.2013, Asociaţia Rugby XV a primit 800.000 de lei, pentru promovarea și sprijinirea activității rugbystice în județul Constanța, în 2013.
 
În expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind alocarea unei sume Asociaţiei „Rugby XV”, se menţionează: „Asociaţia Rugby XV îşi propune să promoveze şi să sprijine rugbyul practicat la nivelul municipiului şi al judeţului Constanţa, în rândul copiilor, al juniorilor şi al seniorilor, prin promovarea manifestaţiilor şi competiţiilor sportive de rugby, atragerea spre înalta performanţă a unui număr tot mai mare de copii, juniori şi seniori constănţeni şi propagarea unui mod sănătos de viaţă, prin organizarea de campionate municipale, judeţene, competiţii omagiale, cupe, turnee interne şi internaţionale, prin stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu organizaţiile neguvernamentale în domeniu”.
 
Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţului Constanţa a solicitat și obținut intrarea în insolvență a Asociaţiei Rugby XV Constanţa.

Pe data de 3 martie 2016, Tribunalul Constanţa a obligat Asociaţia Rugby XV Constanţa să restituie Consiliului Judeţean suma de 800.000 lei, plătită în temeiul HCJ nr. 52/12.03.2013.   

Decizia a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Constanța, în dosarul 7894/118/2022. Decizia Tribunalului Constanţa a fost atacată de Asociaţia Rugby XV Constanţa la Curtea de Apel Constanţa.
 
Pe data de 10.10.2016, Curte de Apel Constanța a dispus sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dispunând suspendarea cauzei până la pronunţarea hotărârii prealabile pentru dezlegarea problemei de drept.
 
Ulterior, Curtea de Apel Constanța a anulat, la data de 20.11.2017, apelul ca netimbrat, hotărârea nefiind una definitivă.   
 
Prin Hotărârea nr. 45/2013, Consiliul Județean Constanța a aderat ca membru asociat la Asociaţia Rugby XV Constanţa.
 
Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre privind aderarea Judeţului Constanța - Consiliul Județean Constanța ca membru asociat (fondator) la Asociaţia Rugby XV (expunere ce poate fi citită în secțiunea Documente), asociația își propune să promoveze și să sprijine rugbyul practicat la nivelul Municipiului și Judeţului Constanța, în rândul copiilor, juniorilor și seniorilor prin promovarea manifestațiilor și competițiilor sportive de rugby, atragerea spre înaltă performantă a unui număr tot mai mare de copii, juniori şi seniori constănţeni, propagarea unui mod sănătos de viată prin organizarea de campionate municipale, judeţene, competiţii omagiale, cupe, turnee interne şi internaţionale, prin stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu organizaţiile neguvernamentale în domeniu.
 
„În anul 2013 dezvoltarea regională a rugby-ului în judeţul Constanta la nivelul de copii și juniori a avut ca țintă principală implementarea rugby-ului în 30 de școli din cadrul Inspectoratului Şcolar Județean Constanța. Rezultatele Asociaţiei Rugby XV în anul 2013 au fost răsunătoare: copii U 12 - echipa Muşchetarii din comuna Mihail Kogălniceanu - Campioană Naţională, copii UJ4 - echipa Tomitanii din Constanta - Campioană Naţională, juniori UJ6 - Campioni Naţionali, juniori U17 - Vicecampioni Naţionali, participarea la toate categoriile de vârstă (U12, U14, U16, U17, U18, U19) în campionate naționale de juniori coordonate de Federația Română de Rugby, susţinerea echipei de seniori Rugby Club Judeţean Farul Constanta pentru clasarea acesteia în primele patru locuri din Campionatul Naţional de Super Ligă“, potrivit expunerii de motive.
 
 
Și Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean este în insolvență!


În alt dosar, Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţului Constanţa mai solicită intrarea în insolvență a Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean.

Conform portalului instanțelor de judecată, în dosarul 435/118/2023, UAT Judeţul Constanţa, în calitate de creditor, a cerut și a obținut intrarea în insolvență a Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean (intimat).

Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean a fost înregistrată la Tribunalul Constanţa la data de 12 iunie 2009, avându-i ca fondatori pe Cristian-Bogdan Zgabercea, fost consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, Elena Frîncu, fost director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, şi Carmen-Florentina Vasile, fost director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța.
 
Scopul declarat al fundaţiei îl reprezinta „promovarea şi sprijinirea sportului de performanţă şi a celui de masă practicat la nivelul municipiului şi judeţului Constanţa, într-un sistem organizat“.
 
În anul 2012, potrivit actelor emise de CJC, prin HCJ nr.21/2012 s-a votat (cu 33 de voturi „pentru“ şi opt „abţineri“) aprobarea alocării „sumei de 3.000.000 de lei Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean pentru sprijinirea sportului de performanţă şi a celui de masă practicat în municipiul şi judeţul Constanţa, în anul 2012“.
  
Acțiunea din instanță viza recuperea următoarelor sume care figurează și în BPI:

Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă Nr. 3950/03.03.2023, prin cererea înregistrată, creditoarea UAT Județul Constanța a solicitat declanșarea procedurii insolvenței împotriva debitoarei Fundația pentru Promovarea Sportului Constănțean.

Conform BPI, în susținerea cererii, creditoarea a arătat că deține împotriva debitoarei o creanță certă, lichidă și exigibilă în cuantum de 1.067.685 lei debit principal la care se adaugă + dobânzi în cuantum de 873.881,27 lei (calculate pentru perioada 23.01.2013-31.12.2022) + penalități de întârziere sau majorari de întarziere în cuantum de 472.814,66 lei (calculate 23.01.2013-31.12.2022), calculate în continuare până la data recuperării sumei + 1500 lei cheltuieli de judecată conform sentinței civile 681/31.03.2016 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosar nr.7519/118/2015, rămasă definitivă prin neapelare; 3.453.000 lei debit principal + 800 lei cheltuieli de judecată conform Sentinței civile nr.572/16.03.2016 pronuntată de Tribunalul Constanța în dosar nr. 5173/118/2014**, rămasă definitiva prin Decizia civilă nr.118C/15.09.2017 pronunțată de Curtea de Apel.

De menționat că, potrivit BPI, Fundația pentru Promovarea Sportului Constănțean nu deține fonduri bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile. Administrator judiciar a fost numit C.I.I. Rusu Mirela. Judecător sindic al cauzei a fost Alina Elena Marin, de la Tribunalul Constanța.



 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ se va rejudeca, în parte! Acțiunea lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, admisă!

După Asociaţia Rugby XV Județul Constanța cere insolvența Organizaţiei Studenţilor Basarabeni și a Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean (DOCUMENTE)

Fundația pentru Promovarea Sportului Constănțean a intrat în insolvență! Azi, un nou termen în instanță

„Rezultate răsunătoare!“ Asociaţia Rugby XV Constanţa a intrat în insolvență! A primit 800.000 de lei de la CJC, în 2013 (DOCUMENTE)
 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii