Mangalia stă pe un butoi de pulbere Nu au fost validate mandatele consilierilor locali aleși la alegerile din 9 iunie. Trei partide amenință că vor sesiza instituțiile statului!
Mangalia stă pe un butoi de pulbere: Nu au fost validate mandatele consilierilor locali aleși la alegerile din
13 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1356
Marime text
- Consiliul Local Mangalia este format din 19 consilieri locali.
- Atribuirea mandatelor după votul din 9 iunie s-a făcut astfel: PNL – 8 mandate; PSD – 5 mandate; AUR – 4 mandate și USR – 2 mandate
- Termenul-limită pentru depunerea dosarelor în vederea validării noului Consiliul Local Mangalia este luni, 14 octombrie 2024
- Dosarele trebuie depuse la Judecătoria Mangalia de secretarul UAT-ului, Andreea Ciocănel
- Peprezentanții PSD, USR și AUR acuză administrația locală condusă de primarul Mangaliei, Radu Cristian că se pregătește să „încălce legea pentru că ar fi pierdut majoritatea în Consiliul Local”
- În acest sens, s-au lansat o serie de scenarii, care merg până la reluarea alegerilor pentru Consiliul Local Mangalia
Potrivit legii, termenul-limită pentru depunerea dosarelor în vederea validării noului Consiliul Local Mangalia este luni, 14 octombrie 2024. Dosarele trebuie depuse la Judecătoria Mangalia de secretarul UAT-ului, Andreea Ciocănel.
Cu câteva ore înainte de expirarea termenului, reprezentanții PSD, USR și AUR acuză administrația locală condusă de primarul Mangaliei, Radu Cristian de „încălcarea legii pentru că a pierdut majoritatea în Consiliul Local”.
Conform procesului verbal final, 15.889 de voturi valabil exprimate au fost numărate la final la alegerile de la Mangalia, fiind prezenți la urne 16.577 de alegători.
Pe listele electorale erau înregistrați 32.490 de alegători, ceea ce înseamnă că prezența la urne a fost de 51,02%.
În municipiul Mangalia au fost organizate 27 secții de votare.
Rezultatele finale pentru Consiliul Local Mangalia au fost următoarele:
PNL – 5488 voturi – 34,53%
PSD – 3892 – 24,49%
AUR – 2531 voturi – 15,92%
USR – 1177 voturi – 7,40%
Alianța Noi Suntem Mangalia – 1036 voturi – 6,52%
SOS România – 522 voturi – 3,28%
PRO România 482 voturi – 3,03%
Reînnoim Proiectul European al României – 266 voturi – 1,67%
PUSL – 234 voturi – 1,47%
Forța Dreptei - 132 voturi – 0,83%
Partidul Patrioților - 129 voturi – 0,81%
Consiliul Local Mangalia este format din 19 consilieri locali.
Atribuirea mandatelor după votul din 9 iunie s-a făcut astfel:
PNL – 8 mandate; PSD – 5 mandate; AUR – 4 mandate și USR – 2 mandate.
PSD - „Secretarul Consiliului Local Mangalia a întârziat, cu bună-ştiinţă, depunerea dosarelor la Judecătoria Mangalia”
Printr-un comunicat de presă, PSD a transmis următoarele : „Organizaţia PSD Mangalia a depus, în urmă cu două săptămâni, toate înscrisurile necesare validării consilierilor locali aleşi, respectiv, Elena Cerchez, Neculai Tănasă, liderul formaţiunii, Victor Bădică, Zamfir Iorguş şi Paul Foleanu. Cu toate acestea secretarul Consiliului Local Mangalia,Andreea Ciocănel a întârziat, cu bună-ştiinţă, depunerea dosarelor la Judecătoria Mangalia. (...)
Nu este pentru prima dată când administraţia Radu Cristian nesocoteşte prevederile legale, să nu uităm că, recent, o şedinţă a Consiliului Local Mangalia a fost sistată în mod ilegal de către viceprimatul Dragoş Angelescu şi secretarul Consiliului Local, Andreea Ciocănel, nemulţumiţi că nu au majoritate pentru aprobarea unui proiect de hotărâre avantajos.
Există semnale că primarul Radu Cristian nu doreşte validarea Consiliului Local, în forma actuală, deoarece nu are majoritate şi riscă şi pierderea postului de viceprimar. În acest sens, au fost lansate o serie de scenarii, care merg până la reluarea alegerilor pentru Consiliul Local.
În situaţia în care secretarul Consiliului Local Mangalia nu se va prezenta la judecătorie să depună dosarele consilierilor, PSD Mangalia va sesiza toate instituţiile statului, Prefectură, Poliţie, Parchet, Judecătorie, în vederea luării măsurilor legale care se impun astfel ca cei care se fac vinovaţi de abuz în serviciu să fie pedepsiţi”, au transmis social-democrații de la Mangalia.
AUR - „Primarul încearcă să conteste rezultatul votului ceea ce contravine principiilor democratice fundamentale”
Conducerea AUR susține la rândul său că „primarul Radu Cristian se angajează într-o serie de acțiuni care ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea acestora și întârzie deliberat depunerea dosarelor aleșilor locali AUR”.
Dosarele aleșilor locali au fost depuse corect și la timp la secretariatul Primăriei, iar targiversarea de a le înainta în instanță nu face decât să agraveze situația, transmit reprezentanții AUR.
„Se vehiculează că primarul încearcă să conteste rezultatul votului populației, ceea ce contravine principiilor democratice fundamentale . Facem un apel ferm către Radu Cristian să nu ignore voința alegătorilor și să dispună depunerea de îndată a dosarelor aleșilor locali. De asemenea, solicităm secretarului Municipiului Mangalia să își îndeplinească obligațiile legale și să acționeze în conformitate cu interesul public. În cazul în care aceste solicitări nu sunt respectate, ne rezervăm dreptul de a apela la toate instituțiile statului competente să solutioneze cauza, pentru a ne asigura că legea este aplicată și că cei responsabili de încălcările acesteia vor fi trași la răspundere”, se arată în comunicatul remis de formațiunea politică.
USR - „Democrația este călcată în picioare de primar”
Și reprezentanții USR reacționează în legătură cu tergiversarea depunerii dosarelor de validare pentru viitorii consilieri locali.
„Primarul Radu Cristian încearcă să tergiverseze depunerea la Judecătorie a dosarelor noilor consilieri locali. Acesta i-a ordonat secretarei, Andreea Ciocănel, să nu depună dosarele consilierilor locali la Judecătoria Mangalia. Rămas fără majoritate politică în Consiliul Local, Radu Cristian, un primar care de opt ani nu a mai participat la o ședință CL, face tot posibilul să se pună împotriva voturilor exprimate de cetățenii Mangaliei și, implicit, împotriva principiilor democrației”, susține Semiran Abdurefi, președinte USR Mangalia.
Anchetă în cazul semnăturilor pentru alegerile locale de la Mangalia
Facem precizarea că o serie de aleși locali de la USR și AUR care așteaptă acum validarea mandatelor au fost audiați în perioada august - septembrie în legătură cu liste electorale depuse în susținerea candidaturilor lor din 9 iunie 2024.
„Am fost astăzi audiată, în urma unei autosesizări a poliției, în speța cu semnăturile de la alegerile locale. Toate partidele vor fi chemate la audieri, cel putin așa mi s-a comunicat. Mi-au fost prezentate niste erori în ceea ce privesc unele date de naștere, cineva era născut în 78 și eu scrisesem 88, mama avea buletin și nu carte de identitate, practic erori umane. Care este miza în această poveste, discreditarea mea și a USR-ului, se vrea să fim perceputi ca celelate partide, corupte și mitomane. Nu suntem așa, oricât de mult ar încerca unii să ne compromită!”, scria pe 18 septembrie a.c., pe rețelele sociale președinta USR Mangalia.
Tocmai pe rezultatele acestei anchete despre care nu se cunosc informații oficial s-ar baza și tergiversarea depunerii dosarelor în vederea validării noului Consiliul Local Mangalia, susține surse din municipiul din sudul litoralului.
Am încercat să obținem punct de vedere în legătură cu situația de la Mangalia și de la primarul Radu Cristian, însă aceasta nu a răspuns până la ora redactării acestui material.
Vom reveni.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Componența Consiliului Local al Municipiului Mangalia după alegerile din 9 iunie 2024. Date oficiale (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii