Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:09 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare, invinovatit de Geoana

ro

10 Jun, 2009 01:35 3113 Marime text
deschidere.jpgLa o zi după încheierea scrutinului, preşedintele PSD, Mircea Geoană, îl acuză pe „baronul" de Constanţa, Radu Mazăre, că nu s-a implicat deloc în campania pentru europarlamentare şi că nu a mobilizat electoratul la vot

„Ce înseamnă să mă implic? Lumea s-a obişnuit să obţinem 50% din voturi, ori 50% obţii cu lideri puternici. Când am candidat uninominal, cum a fost la parlamentare, am obţinut 50%", i-a replicat Mazăre şefului Geoană. Vinovat de eşecul prezentat de Geoană este şi şeful de campanie la nivel judeţean al PSD, Nicuşor Constantinescu.

După scandalul începutului de campanie legat de componenţa listei PSD pentru europarlamentare şi tensiunea acumulată între preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi edilul constănţean, Radu Mazăre, era de aşteptat ca, la finalizarea procesului electoral, şeful cel mare să-l taxeze pe cel care a contribuit la câştigarea la limită a euroalegerilor, cu puţin peste un procent faţă de PD-L. Rezultatele pe judeţe la europarlamentarele de duminică au arătat că problemele au apărut chiar în rândul filialelor PSD conduse de baronii locali „electorali".

După ce, ieri, Geoană şi-a felicitat organizaţiile din ţară care au făcut o figură bună la scrutinul de duminică, a venit rândul celor care s-au clasat sub aşteptările partidului. Considerată drept una dintre cele mai puternice organizaţii din ţară, filiala de la Constanţa a PSD a fost cap de listă la capitolul eşecuri. Practic, intenţia preşedintelui PSD în urma acestui discurs a fost mai degrabă taxarea acelor organizaţii apreciate drept foarte puternice care au dat rateuri în 7 iunie.

Neimplicarea l-a costat 80.000 de voturi

„Constanţa este o dezamăgire", a declarat Geoană, potrivit ZIUA, în urmă cu două zile, care a calificat scorul obţinut de filiala lui Mazăre ca fiind descurajator pentru o „organizaţie puternică atunci când se mobilizează.

Presa centrală, care a dezbătut acest subiect, evidenţia faptul că, exact în ziua votării, liderii de la centru glumeau pe seama faptului că „Mazăre a trimis oamenii pe plajă şi nu la vot".

Chiar dacă PSD a obţinut la Constanţa 34,6% din sufragiile celor care s-au prezentat la vot, peste media naţională de 31,07%, preşedintele PSD i-a pus pe umeri vina edilului Mazăre pentru că nu a vrut să desfăşoare o campanie mult mai vizibilă în judeţ şi municipiu şi nu a chemat electoratul la vot. Filiala condusă de Radu Mazăre, chiar dacă s-a clasat pe primul loc în judeţ, a avut un minus de 13 procente. Boicotul lui Mazăre a însemnat un minus de 70.000 - 80.000 de voturi, adică aproape două procente mai puţin la scorul general al partidului.

Surpriza neplăcută a pesediştilor de la centru s-a datorat, de fapt, războiului existent în interiorul organizaţiei. Rezultatul era de aşteptat în condiţiile în care liderii PSD Constanţa, nemulţumiţi că centrul nu le rezolvă numirea oamenilor pe funcţii, au anunţat că nu se vor implica în campanie. La acest motiv a contribuit şi supărarea edilului, datorată faptului că filiala sa nu a prins un loc eligibil pe lista pentru  europarlamentare, pentru Lucian Băluţ, cel pregătit în acest sens.

Chemarea electoratului la vot nu ar fi fost pentru Radu Mazăre un lucru imposibil, mai ales că a avut suficient de multe ieşiri în public pe parcursul campaniei electorale. De altfel, în cele 30 de zile de campanie electorală, pesediştii de la malul mării nu s-au mai făcut vizibili în prim-planul politicii, afişele electorale ale PSD-ului apărând pe panourile electorale cu mai puţin de o săptămână înainte de scrutin.

Nicuşor fără spor

Nici Nicuşor Constantinescu, cel desemnat şef de campanie la nivelul judeţului Constanţa, urmând exemplul prietenului său Mazăre, nu a muncit prea mult pentru a contribui la reuşita în alegeri a partidului lor. În realitate însă, rezultatul obţinut este invers proporţional cu activitatea pe care pesediştii constănţeni au depus-o. Scorul obţinut îl putem pune totuşi pe seama faptului că există o masă de cetăţeni care ies constant la vot, iar din virtutea inerţiei ori din obişnuinţă votează PSD-ul.

mircea_geoana_radu_mazare_05.jpgMazăre: „50% obţii cu lideri puternici"

Şeful PSD Constanţa, Radu Mazăre, a declarat ieri, vizavi de scorul obţinut pe plan local de formaţiunea sa la europarlamentare: „I-am bătut la Constanţa!". Primarul Constanţei le-a mulţumit celor care s-au prezentat la urne şi au votat PSD.      

Întrebat dacă este adevărat că nu s-a implicat prea mult în campanie din cauza faptului că organizaţia PSD Constanţa nu a avut candidat pe lista euroalegerilor, Mazăre a replicat: „Ce înseamnă să mă implic? Lumea s-a obişnuit să obţinem 50% din voturi, ori 50% obţii cu lideri puternici. Când am candidat uninominal, cum a fost la parlamentare, am abţinut 50%". Şeful PSD Constanţa a mai spus că nu el trebuia să explice electoratului de ce un anumit candidat merită să fie votat, adăugând că obligaţia de a-şi face popularitate aparţine fiecărui candidat. El a dat exemplul fratelui său, senatorul Alexandru Mazăre, care a intrat în Parlamentul României cu un rezultat bun, obţinut datorită faptului că a ştiut să se promoveze.

Demobilizarea baronilor, pericol la prezidenţiale

Lipsa de mobilizare în aceste judeţe a mai costat partidul lui Geoană încă două - trei procente la scorul general. Dacă situaţia se va repeta şi la prezidenţiale, şansele lui Geoană de a ajunge la Cotroceni scad. Chiar şi aşa, el porneşte de la un scor sub cel al partidului. Dacă în calcul mai intră şi atitudinea de implicare ori lipsa liderilor locali ai celor mai puternice organizaţii, atunci lucrurile devin mult mai complicate pentru candidatul PSD. În aceste condiţii, atitudinea cea mai potrivită a preşedintelui PSD, în timpul rămas până la prezidenţiale, ar fi o încercare de apropiere a baronilor locali nemulţumiţi.

{mos_ri:Mircea Geoana,Radu Mazare}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • frgdh 20 Jun, 2009 11:03 fratilor...ce sa mai zic...unii oameni...trebuiau sa traiasca la grajdurile lui becali...ca sunt dobitoci rau... sa incepem cu primaria....pe acolo...colcaie coruptia....si sunt sigur ca....stie si mazare despre asta..altfel nu ar fi fost multi cu tupeu...sa faca parte din regimul coruptilor... au darimat garaje...in anumite cartiere...pentru a face loc pietelor comuniste...adica...pietele rosii...piete care au aparut ...in preajma alegerilor...pentru a lua ochii la fraieri...si pentru a mai cistiga mazare inca un mandat...dar nu au darimat toate garajele...de ce?? PAI ASTA ESTE CORECTITUDINE??? corect ar fi fost...ori toti...ori niciunul....corect??? in garaje...oricum...au de toate...mai putin loc sa parcheze masina nu...ca ...asta este...se stie clar...si se poate vedea si cu ochiul liber... la 2 garaje ....daca le darimi...incap 3 masini....deci...ideea de a le derima...e chiar foarte buna,,,dar ce te faci cu aia care vin si trag liniile pe asfalt ...dupa....si cica ei au dreptul...asta mai e corect???de exemplu...in poarta 6...un cartier marginas...in care strainii nu prea vin...dar nici oameni de pe la primarie nu ... ,fara sa exagerez...cam 60 la suta din garaje,,,sunt ateliere auto...daca vrea cineva locatiile exacte...a cit mai multor astfel de cazuri....sunt dispus sa revin cu un comentariu mai detaliat...dar si cu poze....in flagrant....ca nu imi este greu...sa-mi sustin afirmatiile.... iar vecinii...unii de rusinea rusinilor...nu au ce face decit sa inghita bocanelile mecanicilor de duminica si sa calce in uleiul schimbat de acestia...si aruncat in spatele garajului...ca e mai aproape...si atit... sa speram...ca printr-o minune....mazare va demola toate garajele....din c-ta...ce va ramine in loc???sa va spun....si de altfel...pot sa va aduc si poze....o mare gramada de moluz...resturi...de la garaje...tot felul de gunoaie...etc...,numai un loc de parcare curat nu...sau spatiul verde care a fost pe vremuri...inainte de savirsirea abuzurilor cu garajele...de exemplu....haideti sa vedem...ce se afla...in spatele scolii de la abator...intre far si billa...respectiv in spatele peco-ului LUKOIL ...unde in primavara s-au demolat citeva garaje... va ajut eu...o gramada de ciment...parca crescut din pamint...de ce???ca doar au demolat...nu au si refacut...asa se intimpla si in tomis trei...si in multe alte locuri... SI ATUNCI...VA INTREB....CVINE VA PLATI REAMENAJAREA...SI CUM AR FI MAI BINE??? scuze daca nu sunt in asentimentul tuturor...dar in tara asta ...nimic nu este corect....
  • eU 10 Jun, 2009 18:40 O SA VA MAI VOTEZE DRAKU.DUPA CE NE-ATI FURAT TERENURILE,NE-ATI DEMOLAT GARAJELE SI FACETI LEGEA VOI IN JUDET SA O CREDETI VOI CA VA MAI VOTEAZA CONSTANTA.POATE DOAR JIGODIILE DE PENSIONARI PE CARE-I MITUITI CU UN PUI MORT SI-O PAINE.IN LOC SA TRAIASCA DEMINI SI SA REUSEASCA SA-SI IMPUNA PUNCTUL DE VEDERE VIS A VIS DE PENSII EI SE MULTUMESC CU CERSETORIA SI POMANA LUI MAZARAE.Huaaaa ti-ai drak de sclerozati
  • x 09 Jun, 2009 23:37 Ne-am saturat de toata gasca de incompetenti care domneste la Constanta. Au ajuns cu totii "intelectuali", in fruntea tuturor institutiilor, pana si a spitalelor. Ati reusit sa faceti din Constanta o rusine!