Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi alţii Galeria constănţenilor care aşteaptă azi eliminarea infracţiunii de abuz în serviciu

ro

24 May, 2016 00:00 3681 Marime text


Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost trimis în judecată pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave

Curtea Constituţională a României (CCR) va analiza astăzi excepţia de neconstituţionalitate în privinţa articolului din Codul Penal care pedepseşte abuzul în serviciu. Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, spune că, în cazul în care infracţiunea de abuz în serviciu dispare, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile „după ureche, şi nu după lege“.
 
„Cam o treime dintre infracţiunile pentru care noi am întocmit rechizitorii sunt aceste infracţiuni de abuz în serviciu. În ziua de astăzi, noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziţii publice. În general, în aceste dosare sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu. Daca această sancţiune va fi dezincriminată sau va fi scoasă din legislaţie, noi n-o să putem să facem investigaţii. O să facem investigaţii pe alte tipuri de infracţiuni“, a mai spus Laura Codruţa Kovesi, potrivit Digi24.ro
 
Excepţia de neconstituţionalitate în privinţa articolului din Codul Penal care pedepseşte abuzul în serviciu a fost invocată şi de Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, recent arestat preventiv în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa. Fix în acest dosar, şeful CJC a fost condamnat în primă instanţă la 3,6 ani de închisoare cu executare.
 
În cazul în care infracţiunea de abuz în serviciu va fi declarată neconstituţională, judecătorii învestiţi cu soluţionarea unor dosare bazate pe acest tip de infracţiune vor da soluţii de achitare. În cazul procurorilor, aceştia vor dispune clasarea cercetărilor.
 
Pe plan local, printre cei care aşteaptă cu mare interes decizia a CCR sunt Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cristian Zgabercea, fost consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa şi actual producător general al TVR, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa, Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Ionel Bucur, director al Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă, Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor director economic al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica Bucureşti, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi şef Serviciu Protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă, dar şi Adrian George Gâmbuţeanu, fostul director al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.
 
În dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa, preşedintele Consiliului Judeţean a fost condamnat de Iulia Cezara Suciu, judecător al Tribunalului Constanţa, la trei ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată. În prezent, cauza se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa, următorul termen fiind stabilit pentru finele acestei luni.

 
Nicuşor Daniel Constantinescu mai este acuzat de complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de foloase necuvenite, dar şi de 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu obţinerea de foloase necuvenite, în dosarul în care este judecat alături de Gâmbuţeanu, acesta din urmă fiind suspectat de trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.
 
Într-un alt dosar, cel al directorului din CJC, Nicuşor Constantinescu este bănuit de abuz în serviciu în formă continuată (şase infracţiuni). Asta în timp ce în dosarul fundaţiilor Fantasio şi Thalia, şeful CJC este bănuit de abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată). Tot aici, Cristian Zgabercea, fost consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa şi actual producător general al TVR, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu.
 
Mai departe, în dosarul elicopterului căzut anul trecut în lacul Siutghiol, Nicuşor Daniel Constantinescu a fost deferit Justiţiei pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
În celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Constantin Racu, Ramona Dospinescu, Ion Marica, Dan Miron, fost consilier municipal, şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi (fost) Bogdan Ghiţulescu sunt bănuiţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, de fals intelectual, în formă continuată, dar şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
 

În dosarul în care este judecat alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, Radu Mazăre este bănuit de patru infracţiuni de abuz în serviciu.
 
În continuare, în dosarul în care este judecat alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky, de Gabi Stan, fostul viceprimar al municipiului Constanţa, şi de alte persoane, printre care se află cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa, Mazăre este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, de luare de mită (trei infracţiuni), dar şi de conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).
 
Şi Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, aşteaptă cu interes decizia de azi a Curţii Constituţionale. El a fost trimis în judecată de DNA Constanţa în octombrie 2014, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave. 
 
Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. 
 
Ionel Bucur, director al Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni), dar şi de conflict de interese (patru infracţiuni), Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, este bănuită de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni), şi de conflict de interese (trei infracţiuni). Asta în timp ce Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi şef Serviciu Protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă, este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni), dar şi de conflict de interese (patru infracţiuni).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii