Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:47 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre - „Nu sunt cel care-i iubeşte pe miliţieni" Liberalii - anti PSD în Consiliul Local Municipal Constanţa

ro

28 Jul, 2012 01:40 3698 Marime text
01-Mazare-MAI.jpgConsiliul Local Municipal (CLM) Constanţa s-a reunit, vineri, într-o şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi a evenimentului au figurat iniţial 35 de proiecte de hotărâre. O parte dintre acestea, anume proiectele 24, 25, 26, 29 şi 33 au fost însă retrase. De menţionat este că în contextul şedinţei de vineri au fost validaţi în funcţia de consilier UNPR-iştii Harry Michelle Boiagian şi Vasile Roşu, CLM ajungând astfel la formula completă, de 27 de aleşi locali.

Vocea liberală din CLM Constanţa

Proiectele dezbătute în şedinţa Consiliului Local Constanţa de vineri au fost adoptate cu unanimitate de voturi. Mai puţin unul. Este vorba despre proiectul cu numărul 34, despre care am scris într-o ediţie precedentă a cotidianului ZIUA de Constanţa, proiect care se referă la „scutirea de la plata majorărilor de întârziere calculate până la data de 19.07.2012, pentru debitele reprezentând impozite şi taxe locale stabilite în sarcina Ministerului Administraţiei şi Internelor - Direcţia Generală Logistică". Aşa cum se arată în adresa formulată de Direcţia Generală Logistică şi înaintată Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa, suma aferentă obligaţiilor de plată reprezentând impozite şi taxe locale, precum şi accesoriile calculate până la 19 iulie este de: debite - obligaţii principale - 751.874 lei, obligaţii accesorii - 818.692 lei. Direcţia Generală Logistică din cadrul MAI a solicitat „scutirea de la plată a obligaţiilor accesorii calculate până la data plăţii efective a debitelor" din mai multe motive. Concret, instituţia mai sus menţionată susţine că „în cadrul Complexului Meridian din staţiunea Mamaia, aflată în administrarea MAI, se desfăşoară activităţi de cazare şi masă pentru personalul propriu, pentru a căror prestare se percepe un tarif stabilit fără cotă de adaos comercial şi profit, reglementate de prevederile Hotărârile Guvernului nr. 787/2003 privind înfiinţarea pe lângă MAI a unor activităţi finanţate integral din venituri proprii". „În accepţiunea noastră, în aceste spaţii nu se desfăşoară activitate economică, fapt pentru care nu am declarat, nici achitat impozitele şi taxele locale legate efectiv de activitatea economică, respectiv taxă teren, taxă privind creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în staţiunea Mamaia şi taxă pe clădiri", se mai menţionează în adresa înaintată SPIT Constanţa. Ei bine, de la acest proiect s-au abţinut trei consilieri locali. Mai mult sau mai puţin surprinzător, este vorba despre consilieri liberali, deci aleşi locali USL. Ana Marcu, Radu Matei şi Ion Virgil Lixandru au considerat că proiectul nu este tocmai în beneficiul Constanţei. Conform explicaţiilor liberalei Ana Marcu, municipalitatea nu ar trebui să scutească integral MAI-ul de la plata majorărilor de întârziere, scutire care înseamnă practic o stingere a datoriei: „Este dreptul Constanţei să facă demersurile necesare să încaseze aceşti bani în continuare". Consilierul a declarat că aceşti bani trebuiau impozitaţi de la MAI şi că, eventual, ar trebui să se facă o eşalonare a datoriei, în niciun caz o scutire. Trebuie să remarcăm faptul că liberalii nu s-au sfiit să aibă o poziţie anti PSD, dacă putem spune aşa, având în vedere faptul că iniţiatorul proiectului este chiar primarul Radu Mazăre.

Pe surse, despre o Hotărâre de Guvern

E interesant însă cum a explicat Virginia Uzun, directorul Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa, această scutire: „Am descoperit că Ministerul Administraţiei şi Internelor ar trebui să plătească, pentru hotelul din Mamaia, impozit. Dumnealor au considerat că nu (n.r. nu trebuie să plătească) şi-atunci am calculat sumele. În cinci ani de zile, debitul plus majorarea a ajuns la 15 milioane de lei. Au plătit debitul săptămâna trecută, atunci când au depus şi cererea de scutire şi noi am procedat la introducerea în şedinţa de consiliu. Este prima scutire pe care am acordat-o în aproape 12 ani de activitate şi consider că ar fi oportună o conciliere între noi şi administraţia centrală, întrucât n-a fost o colaborare prea strânsă în ultimii ani. Consiliul Local a acordat această scutire. Avantajul nostru este că vom avea o relaţie mai bună (n.r. cu MAI)". Totodată, Virginia Uzun a menţionat că, potrivit unor surse, ar urma să fie emisă o Hotărâre de Guvern prin care anumite instituţii „să nu mai plătească impozite în nicio parte".

„Există o toleranţă"

Explicaţia edilului-şef Radu Mazăre „lămureşte" situaţia: „Nu scutim de penalităţi o firmă privată. Eu nu sunt cel care-i iubeşte pe miliţieni. În niciun caz. Însă vreau să vă spun aşa: în ceea ce priveşte turismul, trei luni de zile în Mamaia avem mare nevoie să avem o relaţie foarte bună cu Ministerul de Interne. Pentru că aici vin sute de mii de oameni şi dacă nu lucrăm în strânsă colaborare cu MAI pot apărea disfuncţionalităţi, de la bătăi, jafuri, la spargeri şi nu numai. Să vă dau un singur exemplu. Acum două săptămâni, în zona de nord erau de la Ministerul de Interne, cu alcooltestele în mână, opreau tot ce mişca pe acolo. Păi dacă fac lucrul ăsta, două sau trei săptămâni la rând nu mai vine nimeni. Şi-am pus mâna pe telefon şi le-am spus că există o toleranţă. Că facem turism şi o toleranţă de genul ăsta există peste tot în lume". Toleranţă faţă de alcool? Toleranţă faţă de persoane care se urcă băute la volan? Cum putem face apel, cum putem da telefoane pentru a invoca o astfel de toleranţă, în condiţiile în care atunci când are loc un accident rutier în staţiunea Mamaia el are, de cele mai multe ori, urmări foarte grave? Ce fel de „troc" este acela în care scuteşti o instituţie publică de la plata unei datorii, aşteptând în schimb toleranţă?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Xman 28 Jul, 2012 10:04 De aceea sunt liberali - pentru a se exprima liber si a avea initiative proprii. Intotdeauna dintr-un brain storming va iesi ceva bun si realizabil, daca se imbina toate ideile pro si contra. Constanta are nevoie de fonduri materiale si ce sursa este mai sigura decat .... taxele si impozitele.