Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:13 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare si afacerea tuia

ro

05 Oct, 2007 00:00 3583 Marime text
1191520652.jpg

In primavara acestui an, societatea Pomacost SA a castigat o licitatie organizata de Primaria Constanta, pentru "furnizarea de material dendrologic-specii de rasinoase" * Firma care se ocupa de activitati de servicii anexe agriculturii, gradinarit peisagistic si arhitectura peisagera este condusa de Basarab Popa, varul primarului Radu Mazare.

Se pare ca afacerile in familie ii plac celui care conduce urbea, din moment ce a mai dat pe mana varului sau printre altele activitatea de salubrizare a spatiilor verzi din oras, dar si achizitionarea si plantarea de palmieri in statiunea mamaia. Toate bune si frumoase numai ca, in martie anul acesta, pentru a atinge si o alta extrema si pentru a se indeparta de exotismul adus de palmieri in Mamaia, edilul constantean a decis sa puna in parcurile din oras rasinoase. Mai precis 28 de specii de arbusti de conifere. Afacerea nu este una de neluat in seama, pentru ca cel care a castigat licitatia, adica Basarab Popa, varul lui Mazare, prin firma Pomacost SA, a bagat in buzunare nu mai putin de 700.465 de lei fara TVA, mai pe inteles, aproximativ opt miliarde si jumatate de lei vechi, daca punem si taxa pe valoare adaugata. Afacere banoasa si profitabila, fara doar si poate, dar pentru cine? Pentru ca, din bugetul local al Constantei, strans din banii contribuabililor, se pare ca Primaria a platit mai mult decat facea. Anton Ferentz, directorul Directiei Silvice Constanta spune ca arbustii, mai mult ca sigur din specia tuia, ar putea rezista tinand cont de clima si de solul Constantei. "Daca sunt specii ornamentale, ca tuia si pinul, se preteaza si sunt plantate in mai multe orase din judet. Sunt arbusti rasinosi. Daca ar fi fost vorba despre molid, atunci nici nu s-ar fi pus problema sa reziste in Constanta", explica Ferentz. Cel care a dat, insa, informatia cheie in acest caz este directorul tehnic al Directiei Silvice, Gheorghe Caragheorghe, care a precizat ca institutia pe care o reprezinta este "cel mai mare producator" de astfel de material dendrologic din judet. "Pretul difera in functie de talie si se incadreaza intre 150 de mii si un milion si jumatate de lei", a explicat Caragheorghe.

Pepiniera pe terenul Movilestilor

Pe de alta parte reprezentantii pepinierei din Agigea, care se afla sub conducerea directiei constantene spun ca nu au avut niciodata incheiat un contract cu Pomacost. "Stim ca ei iau multe contracte. Sunt practic, cel mai mare inamic pe care il avem pe piata. Iau de obicei cele mai mari contracte, iar noi pe cele mai mici. Stim de licitatia din primavara, pentru ca am participat si noi si, chiar daca a castigat Pomacost, pepiniera noastra a fost furnizorul de ienupar, pentru ca ei nu aveau aceasta planta", au mai spus cei de la Agigea. Pepiniera Pomacost se afla la iesirea din Constanta, inspre Ovidiu, in apropierea Popasului Cismea. Reprezentantii societatii se mandresc atat cu locatia cat si cu sediul pe care-l au. "Daca veniti aici este imposibil sa nu ne vedeti. Langa Popas, este o cladire mare, dar veti vedea si serele, plantele", explica angajatii lui varului lui Mazare. Ceea ce au uitat sa spuna este ca terenul pe care este amplasata pepiniera a ajuns la Pomacost in urma unei retrocedari "instrumentate" de Radu Mazare. Terenul de 17.878 de metri patrati a fost retrocedat chiar in jurul birourilor varului Popa. La scurt timp au devenit proprietatea Pomacost, care si-a facut acolo serele. Totul a inceput in octombrie 2002 cand, prin contractul de concesiune 120264, Primaria Constanta a dat societatii pentru o perioada de 49 de ani terenul de 17.878 de metri patrati aferent activului Sere Model. Apoi, prin decizia 796 din 19 martie 2004, terenul i-a fost retrocedat lui Georgica Giurgiucanu, prin Giurgiucanu&comp, iar dupa partajare a revenit firmei Habitat si Ambient SA. Pamantul a fost de fapt o parte din terenurile retrocedate familiei Movila, pe care a pus mana fostul taranist Giurgiucanu, omul din teritoriu al fostilor ministri social democrati, Miron Mitrea si Dan Matei Agathon. Printr-un adevarat lant al cesiunilor, averea Movilestilor s-a impartit intre Georgica Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuta, Mihai Camboianu si SC Habitat si Ambient SA. Cele 98 de hectare care au apartinut familiei Movila situate la marginea orasului, au fost retrocedate, cu ajutorul primarului Radu Mazare, in zonele scumpe si centrale ale orasului. Printre acestea se afla si terenul de 17.878 de metri patrati, unde acum are SC Pomacost pepiniera. Societatea lui Basarab Popa a intrat in posesia pamantului pe 28 ianuarie 2005, atunci cand a incheiat tranzactia de cumparare cu SC Habitat si Ambient SA. Asa ca, ajutorul intre rude se pare ca este foarte important in familia Mazare-Popa. Pentru ca, edilul este in spatele tuturor "realizarilor" varului sau, Basarab.

Rasinoase la suprapret

Revenind la licitatia pentru achizitionarea de material dendrologic, trebuie mentionat faptul ca SC Pomacost a fost preferata, in ciuda faptului ca toate datele arata ca pretul pe care il practica este mai mare decat la alte societati de profil. In moment ce Directia Silvica vinde puietii de tuia la preturi cuprinse intre 150.000 si un milion si jumatate, pretul pe care Pomacost il are pentru acelasi sortiment de plante variaza intre 350.000 si cinci milioane si jumatate, in functie de marimea plantei. "Avem tuia la 350.000, 600.000, patru milioane si jumatate si chiar cinci milioane si jumatate, in functie de sortiment", a declarat una dintre angajatele pepinierei Pomacost. Insa, nu se stie cu cat a achizitionat Primaria puietii pentru ca Tudorita Tolea, sefa serviciului de Gospodarire Comunala a refuzat sa dea orice fel de detalii, motivand ca "in perioada 15-19 octombrie va avea loc o conferinta de presa cu aceasta tema". Poate pana atunci se va gasi un pret convenabil care sa fie prezentat opiniei publice. Asa ca, varul lui primarului poate dormi linistit pentru ca atata timp cat Radu Mazare va conduce destinele orasului, neamul va prospera.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii