Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre şi Borcea, complici în retrocedări ilegale

ro

07 Nov, 2008 22:22 1581 Marime text

deschidere_radu_mazare_trab.jpgPeşedintele executiv al Clubului Dinamo ar fi câştigat, din această afacere, 28 de milioane de euro 

Radu Mazăre şi Cristian Borcea au tras, împreună, tunuri de zeci de milioane de euro. Este concluzia ce se desprinde din rechizitoriul prin care primarul Constanţei a fost trimis în judecată de DNA.

Potrivit actului de inculpare, cu ajutorul membrilor Comisiei de aplicare a Legii 10 şi al primarului Radu Mazăre, Cristian Borcea, preşedintele executiv al clubului Dinamo Bucureşti, a dat un tun imobiliar de 28 de milioane de euro. Este vorba de afaceri cu renumitele terenuri din zona Mamaia Nord. Potrivit rechizitoriului DNA, Borcea a cumpărat, în 2002, cu ajutorul lui Radu Mazăre, 8.990 de metri pătraţi, în zona Mamaia Nord, cu 54 de euro. Ulterior, Borcea a vândut terenul cu 449.541 euro, respectiv 50 euro pentru un metru pătrat, preţul fiind de 8.300 de ori mai mare decât suma investită, respectiv 0,006 euro pentru un metru pătrat. Şi aceasta nu a fost singura afacere în care au fost implicaţi cei doi. Borcea a mai cumpărat, cu 124 euro, 19.669 metri pătraţi de terenuri ale căror valori, subevaluate, aşa cum rezultă din rapoartele de evaluare comandate de Primăria Constanţa, întocmite de învinuitul Dima Alin Horaţiu, însumează 1.067.604 euro. Conform actului de inculpare, Mazăre a atribuit terenuri atât din domeniul public al statului şi faleza, cât şi din patrimoniul municipiului Constanţa. Borcea a devenit proprietar în baza cumpărării unor aşa-zise drepturi succesorale şi este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice deoarece, începând cu anul 2001, a primit de la mai mulţi asociaţi (şi ei, de asemenea, trimişi în judecată) drepturi succesorale  asupra a 1.531.250 mp terenuri intravilane în Constanţa. În acest mod, statul a fost prejudiciat cu 19.323.827 euro, iar municipiul Constanţa, cu 8.357.183 euro. Cu complicitatea autorităţilor locale, cinci persoane au fost împroprietărite cu 243.458 metri pătraţi din terenurile care au aparţinut moşierului Jules Movilă. În continuare, se arată în rechizitoriu, Comisia de aplicare a Legii nr. 10/2001 a luat act de „vânzările“ şi „revânzările“ de drepturi succesorale, de care a fost deposedată Ivonne Aline Buzescu-Movilă, moştenitoarea moşierului, pe baza unor referate întocmite de Constantin Racu, directorul administraţiei publice locale, şi aprobate de Radu Mazăre. În dosarul în care a fost trimis în judecată, primarului Constanţei i se solicită cheltuieli de judecată în valoare de 320.000 lei. La rândul său, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, are de plătit 280.000 lei, iar Cristian Borcea, 60.000 lei.

deschidere_borcea.jpgInculpaţii

Reamintim că Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi alte 35 de persoane au fost trimise în judecată la data de 28 octombrie, acuzaţi fiind de restituirea şi atribuirea nelegală a unor suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciul creat statului şi 36,16 milioane euro prejudiciul în dauna municipiului Constanţa). Potrivit actului de inculpare, în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat, în mod defectuos, o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. „În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi.

Jonglerii cu terenurile statului

Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice. Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate - de doi până la trei ani - fie să-şi vândă drepturile succesorale, fie să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor, la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor care le solicitaseră cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire“, se arată în comunicatul DNA. Majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale. Printre acestea se numără terenul în suprafaţă de 27.000 mp, pe care s-a construit Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan); terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele); terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei, care nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group“ SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal, prin firma Millenium Global Development, este Ionescu Valentin Gheorghe), care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real. Prin ordonanţa din 15 februarie 2008, a fost instituit sechestru asupra terenurilor provenite din săvârşirea infracţiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre inculpaţi şi în proprietatea firmelor controlate de aceştia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii