Mazare, „vedeta" raportului privind libertatea presei, editia 2009 (document)
Mazare, „vedeta" raportului privind libertatea presei, editia 2009 (document)„Drumul" lui Radu Mazăre prin raport începe la capitolul „Agresiuni, ameninţări şi insulte", cu titlul „Primarii le dau jurnaliştilor înjurături, în loc de explicaţii". Documentul privitor la libertatea presei spune că „în data de 4 august, primarul constănţean Radu Mazăre a folosit un limbaj dur şi deloc academic la adresa publicaţiei electronice HotNews.ro, după ce un reporter i-a cerut detalii cu privire la modul în care edilul ar fi cheltuit 800.000 de euro din bugetul Primăriei pentru publicitate -subiect despre care HotNews relatase anterior. «Cei de la HotNews, care sunt o instituţie de presă care îl pupă în fund pe Băsescu toată ziua, au făcut o anchetă procurărească, fără să... Au făcut o anchetă exact ca cei de la ANI, fără să ceară documente. Au făcut-o cu rea-voinţă, exact ca procurorii de la DNA. Le-am spus că ştiu cine sunt, că îl pupă în fund pe Băsescu şi le-am urat şi le-am spus că o să
mă pupe şi pe mine în fund pentru ceea ce mă cercetează. Ziaristu'-procuror care îl pupă în fund pe Băsescu a făcut o anchetă rău-voitoare. I-am spus că o să mă pupe în fund şi pe mine», a declarat Radu Mazăre".
Dar din dar se face Rai
Nici capitolul privitor la „Presiuni ale autorităţilor. Presiuni politice şi economice" nu îl ocoleşte pe şeful administraţiei publice locale constănţene. De această dată se vorbeşte despre contractele de publicitate pe care edilul le-a acordat din bani publici. Şi de această dată, „războiul" s-a dat între Mazăre şi HotNews. „Între 2007 şi 2009, Primăria Constanţa a plătit aproape două milioane de euro, pe parcursul a şapte contracte pentru reclamă, unor firme locale de media deţinute de asociaţi ai primarului. La sfârşitul lunii iulie 2009, HotNews a publicat o anchetă prin care dezvăluia că anul trecut primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD), a semnat două contracte de
servicii de publicitate în valoare de peste 800.000 de Euro, pentru ca o televiziune locală să difuzeze materiale şi ştiri de presă despre activitatea Primăriei şi pentru a menţine o imagine instituţională pozitivă. Societatea câştigătoare, SOTI Cable Neptun, deţine televiziunea locală Neptun TV şi este în proprietatea oamenilor de afaceri Sorin Strutinski şi Mihail Cârciog, parteneri de afaceri ai primarului în altă firmă de presă, Conpress Group. Mazăre a fost până în 2003 acţionar direct la SOTI Cable Neptun. Firma a mai primit contracte similare de la Primăria Cernavodă (PSD) în valoare de 15.000 de euro şi de la Consiliul Judeţean Constanţa (PSD) în valoare de 1.000 de Euro", se arată în raport. Documentul nu uită să mai lămurească un aspect: acţionarul SOTI, Sorin Strutinski, a declarat că din contractul primit de la Primăria Constanţa sunt plătite şi PRO TV, Antena 3 şi Realitatea TV. „Contractele publicate integral de Hotnews dezvăluie grila de preţuri pentru un minut de reportaj difuzat la Neptun TV şi la staţiile locale ale PRO TV, Antena 1 şi Realitatea TV. Este vorba de preţuri cuprinse între 150 şi 1.000 de euro pe minut, în funcţie de oră şi post tv. Cele mai mari tarife le-a practicat beneficiarul direct al contractului, Neptun TV. Conform contractului, instituţiile media se obligă să difuzeze materiale jurnalistice, inclusiv ştiri, care să promoveze imaginea pozitivă a Primăriei. Inspectorii ANI şi procurorii DNA s-au autosesizat din presă şi au declanşat investigaţii privind contractele menţionate. În octombrie anul trecut, ANRMAP a amendat Primăria Constanţa cu 45.000 de RON pentru «încălcarea legislaţiei achiziţiilor publice în cazul contractelor de publicitate». Ancheta ulterioară a HotNews a scos la iveală faptul că, în ultimii doi ani, primarul Mazăre a achiziţionat cu alţi aproape 1 milion de euro din bani publici, sute de ştiri şi emisiuni de la aceeaşi parteneri de afaceri. Cinci alte contracte au fost semnate între Primărie şi societatea Telegraf Advertising, altă firmă a aceloraşi patroni. Telegraf Advertising este fosta societate Conpress Construct, unde Radu Mazăre împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, au fost asociaţi, dar s-au retras în 2002", spune Raportul FreeEx - Libertatea presei în România în 2009.
Cenzura
Nici faptul că ZIUA de Constanţa a fost interzisă în chioşcurile Conpress Group, dar şi că şefii PSD-iştilor locali, prin semnătura lui Nicuşor Constantinescu, au interzis, printr-un act oficial de la partid ca primarii „roşii" să mai semneze contracte de publicitate cu publicaţia noastră nu a fost uitat. Cu titlul „ZIUA de Constanţa, hărţuită de primarul Mazăre", raportul spune că „pe 6 aprilie 2009, ziarul ZIUA de Constanţa a fost cenzurat prin blocarea difuzării în reţeaua Conpress Group SRL, unde, printre acţionari, se află primarul Constanţei Radu Mazăre, preşedinte al PSD local şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, vice-preşedinte al PSD local. Actul de cenzură se petrece în condiţiile în care în ziarul ZIUA de Constanţa au fost publicate o serie de articole critice la adresa primarului şi liderului PSD, Radu Mazăre. Primarul era acuzat de către ziarişti că a manipulat magistraţi din Constanţa pentru a obţine în 2008 o condamnare împotriva unei ziariste locale care a îndrăznit să-l critice - Feri Predescu". Povestea se întregeşte odată cu apariţia „circularei-minune" din PSD Constanţa: „La numai câteva luni distanţă, la sfârşitul lunii iulie 2009, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a semnat o adresă a organizaţiei judeţene Constanţa a PSD, prin care se luau măsuri împotriva ziarului ZIUA de Constanţa. Astfel, comitetul executiv al consiliului organizaţiei judeţene a PSD Constanţa a discutat despre o aşa-numită «campanie de denigrare» a ziarului local faţă de PSD. Printre măsurile luate şi comunicate tuturor reprezentanţilor PSD cu funcţii de conducere în administraţia publică locală se numără «interzicerea oricărui ales local pe listele PSD să încheie contracte de publicitate cu ziarul ZIUA a de Constanţa», «rezilierea a orice contract de publicitate sau de promovare a imaginii Consiliilor Locale» şi se specifică că cei care se abat de la respectiva hotărâre vor fi sancţionaţi «conform prevederilor statutului PSD».
În lunile în care s-au petrecut faptele de mai sus, PSD făcea parte din coaliţia de guvernare împreună cu PD-L. Radu Mazăre recidivează în situaţii de acest gen. În anii în care PSD a fost la guvernare, victime media ale abuzurilor, cenzurii şi intimidării lui Radu Mazăre şi a partenerilor săi de afaceri şi colegi de partid au fost Evenimentul Zilei, Academia Caţavencu şi ediţia de Constanţa a Jurnalului Naţional". Raportul face parte din programul Libertatea de Exprimare - FreeEx, care a fost demarat de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei în luna august a anului 1999, cu scopul de a contribui la protejarea şi promovarea dreptului la libera exprimare şi a libertăţii presei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp