Medic de familie din Corbu, acuzat că ar fi primit mită, ca să elibereze certificate de vaccinare anticovid false, în atenția Curții de Apel Constanța
Medic de familie din Corbu, acuzat că ar fi primit mită, ca să elibereze certificate de vaccinare anticovid
23 Sep, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
847
Marime text
Curtea de Apel Constanța este așteptată să se pronunțe în privința contestației pe care Radu Daniel Ioan a formulat-o față de decizia Tribunalului Constanța de începere a judecății în dosarul în care acesta, în calitate de medic de familie, a fost acuzat de luare de mită.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, în dosarul cu indicativul 4361/118/2023, judecătorul camerei preliminare a hotărât pe data de 31 mai 2024 începerea judecății în cazul inculpatului Radu Daniel Ioan.
MINUTA
Soluția pe scurt: Respinge ca neîntemeiate cererile şi excepţiile invocate de către inculpatul Radu Daniel Ioan. În baza art.346 alin.(2) Cod procedură penală constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 1997/P/2021 din 15.06.2023 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa privind pe inculpatul Radu Daniel Ioan, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de luare de mită, fapte prev. şi ped. de art.289 alin.1 C.p. și trei infracțiuni de instigare la fals informatic, fapte prev. și ped. de art.52 rap. la art. 325 C.p., toate cu aplic. art.38 alin.1 C.p. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Radu Daniel Ioan. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi 31.05.2024.
Document: Încheiere finală camera preliminară 344/2024 31.05.2024
Drept urmare, inculpatul a depus contestație, iar astăzi, 23.09.2024, Curtea de Apel Constanța a amânat pronunțarea pe data de 01.10.2024.
Oricare va fi decizia instanței, va rămâne definitivă!
Ce acuzații îi aduc procurorii medicului
Potrivit actului de sesizare întocmit de procurori, în fapt, s-a reţinut că medicul ce funcționează în cadrul cabinetului medical de asistență medical primară implementează în RENV și SIUI servicii medicale de vaccinare pe numele unor persoane care nu au beneficiat în realitate de vaccin, le-a decontat, și a primit de la diverșii clienți câte 100 euro/pacient în schimbul facilitării pe nedrept a unor certificate verzi digitale COVID 19 de către solicitanți.
„În drept, s-au arătat următoarele:
Faptele inculpatului care, în calitate de medic de familie cu cabinet în localitatea Corbu, la data de 28.02.2022, i-a solicitat și chiar a primit suma de 600 lei de la numitul (...), pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat, și tot cu această ocazie, a instigat-o pe asistenta cabinetului medical al inculpatului, ca aceasta, fără vinovăție, să introducă date nereale în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid – datele pacientului ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv – , întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni de luare de mită, faptă prev. şi ped. de art.289 alin.1 C.p. și o infracțiune de instigare la fals informatic, faptă prev. și ped. de art. 52 rap. la art. 325 C.p.
Faptele inculpatului care, în calitate de medic de familie cu cabinet în localitatea Corbu, la data de 11.04.2022 i-a solicitat și chiar a primit suma de 600 lei numitului (...), pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat, și tot cu această ocazie, a instigat-o pe asistenta cabinetului medical al inculpatului, ca aceasta, fără vinovăție, să introducă date nereale în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid – datele pacientului, fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv – , întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni de luare de mită, faptă prev. şi ped. de art.289 alin.1 C.p. și o infracțiune de instigare la fals informatic, faptă prev. și ped. de art. 52 rap. la art. 325 C.p.
Fapta inculpatului care, în calitate de medic de familie cu cabinet în localitatea Corbu, la data de 12.04.2022, a instigat-o pe asistenta cabinetului medical al inculpatului, ca aceasta, fără vinovăție, să introducă date nereale în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid – datele pacientului ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv – , întrunește elementele constitutive ale unei infracţiuni de instigare la fals informatic, faptă prev. și ped. de art. 52 rap. la art. 325 C.p.
S-a mai arătat că inculpatul a săvârşit două infracţiuni de luare de mită, fapte prev. şi ped. de art.289 alin.1 C.p. și trei infracțiuni de instigare la fals informatic, faptă prev. și ped. de art. 52 rap. la art. 325 C.p.”, se arată în actul procurorilor.
În secțiunea Documente poate fi parcursă integral încheierea finală a camerei preliminare nr.344 din 31.05.2024, pronunțată de Tribunalul Constanța.
Surse de documentare: Rejust și Portalul instanțelor de judecată
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Surse de documentare: Portalul instanțelor de judecată și Rejust.ro
Citește și:
Medic de familie din Constanța, acuzat de luare de mită și de fals informatic! Tribunalul a stabilit primul termen
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii