Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii angajaţi nu au semnat contractele! Cine va face gărzi în septembrie în Spitalul Judeţean?

ro

10 Aug, 2016 00:00 11060 Marime text
 
 
În timp ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi sindicatele din Sănătate au semnat, luni, o declaraţie comună în care se arată că oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar, situaţia din spitale nu s-a detensionat.
 
Şeful de serviciu de la Compartimentul Resurse umane, Laurenţia Onică, a trimis pe secţii contractele pe durată nedeterminată pentru gărzi, dar niciun cadru medical angajat nu a semnat până în acest moment. Reprezentantul Sindicatului Camera Medicilor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, Delia Dumitrescu, ne-a declarat că aceste contracte au ajuns pe secţii, la semnat, încă din 4 august, înainte ca sindicatele şi ministerul să ia o decizie în privinţa majorărilor care se vor aplica din toamnă pentru gărzile acordate cadrelor medicale angajate:

Contractele au fost trimise, personalizate, doar pentru a fi semnate de către colegi, însă ei sunt decişi să nu le semneze, pentru că aceste contracte sunt cu durată nedeterminată şi cine le va semna în actuala formă nu va mai putea beneficia de prevederile noului normativ din octombrie. Cu siguranţă niciun medic angajat, şi suntem peste 350 de cadre medicale cu carte de muncă, nu vor semna aceste contracte.“

 
Problema gărzilor se va pune şi la Constanţa abia din luna septembrie, deoarece graficul pentru luna august a fost făcut din 21 iulie şi trebuie respectat, neprezentarea în gardă însemnând abatere disciplinară. Conform legii şi regulamentului de ordine interioară, schimbul de gărzi nu se poate face decât cu acordul şefului de secţie, prin cerere scrisă şi aprobată inclusiv de directorul medical.
 
În Spitalul Clinic Judeţean Constanţa, la fel ca şi în alte unităţi medicale, gărzile sunt efectuate de medicii angajaţi, mai puţin şefii de secţie, ei nu sunt obligaţi să facă gărzi, de medicii care au contract de prestări servicii, respectiv de cei care efectuează în spital numai gărzi, şi de medici voluntari.

În septembrie, va fi jale! Chirurgii şi-ar putea lua concediu!

După ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că vrea să repare modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar, medicii sunt decişi să aştepte luna octombrie pentru a se îndeplini promisiunea făcută de oficiali.
 
Voiculescu, Dragoş Pâslaru, ministrul Muncii, şi sindicatele din domeniu, Federaţia Sanitas din România, Federaţia Solidaritatea Sanitară şi Federaţia Hipocrat, au semnat declaraţia comună în care se arată că oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat din 2016. Lucrurile erau blocate la nivelul salariului din 2009.
 
Alte aspecte avute în vedere sunt flexibilizarea timpului de lucru şi plata sporului de noapte, dar şi considerarea gărzilor ca vechime în muncă.
Se vorbeşte despre un impact bugetar de 100 de milioane de lei pentru salarizarea corectă a gărzilor.
 

„Oferta de salarizare conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat, este un pas important pentru noi, medicii, care nu dorim mai mult decât ce ni se cuvine“, apreciază preşedintele Camerei Medicilor - filiala Constanţa, Delia Dumitrescu.

 


Aceasta mai spune însă că luna septembrie va fi una complicată pentru spitalul constănţean, de vreme ce creşterea plăţii gărzilor este un angajament ferm, care urmează să fie implementat printr-o ordonanţă de urgenţă de îndată ce Executivul va putea emite din nou acest tip de act normativ, până cel mai târziu 1 octombrie. Ca urmare a acestui fapt, cel mai probabil în luna-tampon septembrie, gărzile vor fi efectuate doar de către voluntari şi medicii neangajaţi, care oricum nu sunt în niciun fel afectaţi de modificările legislative.

 

„Cel mai probabil, în septembrie, gărzile vor rămâne în grija medicilor colaboratori şi a voluntarilor, pentru că medicii angajaţi vor rămâne pe poziţii şi nu vor semna contractele de gardă în actuala formă. Cu o organizare bună, aceştia probabil vor face faţă la limită, însă sunt multe secţii unde nu există medici cu contracte de prestări servicii. Este cazul Neurochirurgiei sau al Terapiei Intensive (ATI). Chiar spuneau colegii chirurgi că, dacă nu se va găsi o soluţie care să acopere această lună, îşi vor lua concediu. Pentru că intervenţiile chirurgicale nu pot avea loc fără participarea celor din ATI. Or, la Terapie Intensivă nu există medici colaboratori, nici nu ar avea cum“, a explicat liderul de sindicat.


Tariful orar la norma de bază vs tariful orar pe gărzi

Tariful orar al unui medic primar la ultima gradaţie (gradaţia 5) pentru orele de lucru în norma legală (incluzând aici şi cele 20 de ore de gardă pentru acoperirea celor 140 de ore lunare) este de 34,31 de lei. Acest tarif este valabil de la 1 august 2016. Pentru orele de gardă suplimentare, adică pentru acele ore care se fac după ce medicul a efectuat cele 140 de ore lunar, numite acum şi ore contractate „cu timp parţial“, tariful aceluiaşi medic primar va fi de 18,48 de lei, pentru că asupra lui se va răsfrânge OMS citat mai sus, 42/77/2011, care specifică faptul că tariful se aplică la salariile din 2009.
 
Tariful orar al unui medic specialist la gradaţia 0 este de 21,66 de lei. Medicul specialist la gradaţia 5 (ultima) va avea un tarif orar de 26,97 de lei. Pentru orele contractate cu timp parţial, adică pentru gărzile suplimentare, va rămâne la 14,91 de lei, pentru că se aplică normele din 2011, care aplică salariile din 2009. Aceste exemple sunt valabile pentru angajaţii din „unităţi clinice“; pentru cei din unităţi „neclinice“, tarifele orare sunt şi mai mici.
 
Într-o gardă normală, un medic lucrează cu trei asistente, care au o tură de opt ore şi sunt remunerate conform unui tarif orar la norma de bază. Ca un exemplu, asistentul medical principal, care se încadrează conform OUG 20, va avea tariful orar de 20,45 de lei, mai mare ca tariful orar al medicului care face garda suplimentară. Acesta este un calcul orientativ, diferenţa fiind dată de plata orelor de gardă ale medicilor la salariul istoric din 2009.
 

În ceea ce priveşte evaluarea modalităţilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar, acestea vor fi discutate în cadrul consultărilor cu partenerii de dialog social din procesul de elaborare a Legii Salarizării Unitare.

Ultima oră!

La închiderea ediţiei, Federaţia Solidaritatea Sanitară Constanţa le transmitea medicilor că protestele s-au încheiat şi îi ruga pe aceştia să semneze contractele pentru gărzile suplimentare, astfel încât să se deblocheze situaţia din spitalele din judeţ.
 
„Având în vedere declaraţia comună semnată cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, prin care medicilor care efectuează gărzi le este garantată apariţia unui act normativ care să stipuleze expres plata tarifului orar pentru gărzile suplimentare la nivelul salariului de bază prevăzut de OUG nr. 20/2016, Federaţia Solidaritatea Sanitară, în calitate de iniţiatoare a acţiunilor, anunţă oficial încheierea protestului medicilor care efectuează gărzi.
 
La acest moment, considerăm că ne-am atins atât obiectivele ce vizau asigurarea libertăţii muncii medicilor, cât şi pe cele privind unele reparaţii salariale, succesul obţinut dovedind faptul că a fost un protest inteligent. Rugăm medicii care efectuează gărzi să semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru gărzile suplimentare, participând astfel la asigurarea continuităţii asistenţei medicale.
 
În acest moment, asigurarea gărzilor în unităţile sanitare publice este la fel de importantă ca refuzul semnării CIM-urilor din perioada protestelor, ambele constituind un semnal clar al solidarităţii şi capacităţii de coordonare a medicilor. Pentru a preveni eventualele evenimente neprevăzute care ar putea pune în pericol obligaţia asumată de Guvern, recomandăm medicilor să semneze aceste contracte, în condiţiile actuale, până la sfârşitul lunii septembrie 2016. Această măsură de siguranţă nu este determinată de neîncrederea în cei doi miniştri, care şi-au dovedit buna-credinţă, ci de obligaţia de a păstra o variantă strategică de acţiune pentru evenimente neaşteptate.

Federaţia Solidaritatea Sanitară mulţumeşte celor aproape 5.000 de medici care au sprijinit acest protest prin semnarea petiţiei, pentru capacitatea de mobilizare de care au dat dovadă. Principalul câştig al protestului îl constituie faptul că a creat pentru prima dată bazele unei unităţi de acţiune a medicilor, lansându-i astfel ca o forţă de acţiune de care va trebui să se ţină cont în viitor. În perioada următoare, urmează acţiunile pentru consolidarea acestei forţe“, se arată în comunicatul emis de federaţia din Sănătate.
 
Sursa foto1: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii