UPDATE. Ce spune conducerea unității medicale Medicii rezidenți din Spitalul Județean Constanța trag un semnal de alarmă în legătură cu gărzile și avertizează că vor refuza să le mai acopere!
UPDATE. Ce spune conducerea unității medicale : Medicii rezidenți din Spitalul Județean Constanța trag un
16 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
3795
Marime text
- Rezidenții din cadrul SCJU atrag atenția medicilor șefi de secție din Clinicile Medicală 1, Medicală 2, Gastroenterologie, Nefrologie și Oncologie, managerului și directorului Medical că există numeroase zile în care nu au fost încă desemnați, până la data prezentei, medici de gardă pentru linia 2
- Aceștia mai afirmă că numărul de paturi alocat, conform legii, fiecărei linii de garda este cu mult depășit
- În cazul SCJU Apostol Andrei o linie de gardă acoperă 70 de paturi, iar numărul de paturi cumulate al secțiilor Medicală 1 și Medicala 2, Gastroenterologie, Nefrologie și Oncologie este de 215 paturi
- Rezidenții insistă pentru extinderea responsabilității întocmirii graficelor de gardă la nivelul medicilor șefi de secție din secțiile corespunzătoare Liniei 2, respectiv Gastroenterologie, Nefrologie și Oncologie
- Printr-un memoriu, medicii rezidenți transmit că până la soluționarea problemei, nu vor mai efectua gărzile de pe linia 1, în zilele în care nu există medic corespondent pe linia 2
UPDATE:
Punctul de vedere oficial al conducerii SCJU cu privire la situația reclamată de medicii rezidenți:
„Situația se regăsește și în alte unităti medicale, nu doar la SCJU Constanța.
Medicii sunt nemultumiți de plata gărzilor care este la nivelul anului 2018, în vreme ce volumul de muncă este din ce în mai mare. Traversăm o perioada mai dificilă, având în vedere faptul că nu s-au mai făcut angajări și întâmpinăm greutăți în a asigura gărzile dar şi turele de noapte în cazul asistentelor şi al personalului auxiliar.
Există în acest sens un memorandum trimis la Ministerul Dezvoltării, pentru angajarea de personal (medici, asistenti, fizicieni, personal auxiliar).
Momentan, la nivelul SCJU Constanţa este asigurată continuitatea actului medical dar în cazul in care acest lucru nu va mai fi posibil, se va întruni Consiliul Medical și împreuna cu conducerea Spitalului, se va lua cea mai bună decizie", a transmis Biroul de presă al SCJU în urma unei solicitări a cotidianului ZIUA de Constanța.
Știrea inițială:
Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar conform OMS 870 din 2004 prevede cum se organizează și efectuează gărzile în spitalele din România.
Astfel, la Cap II, art.22 se menționează faptul că la nivelul spitalelor, continuitatea asistenţei medicale se asigură prin serviciul de garda iar numărul liniilor de gardă prin care se asigură continuitatea asistenţei medicale se determină pe tipuri de unităţi sanitare, în timp ce repartiţia pe specialităţi clinice se face de conducerea fiecărei unităţi publice cu personalitate juridică.
La art.33(1) din Regulamentul mai sus menționat se vorbește și despre medicii rezidenţi, care în perioada de pregătire în specialitate vor fi incluşi obligatoriu în linia de gardă, în unitatea sanitară în care efectuează stagiul de pregătire, dublând medicul de gardă şi efectuând garda în cadrul numărului de ore de gardă obligatoriu, respectiv 20 de ore.
„Medicii rezidenţi, începând cu anul III de rezidenţiat, pot fi incluşi în linia de gardă, pe specialităţi, la aprecierea şi pe răspunderea medicului şef de secţie, numai în situaţia în care în spital sunt organizate două linii de gardă în aceeaşi specialitate, efectuând atât obligaţia de 20 de ore de gardă, cât şi gărzi în afara programului normal de lucru.
Medicii rezidenţi, începând cu anul III de rezidenţiat, vor putea fi incluşi în linia de gardă numai în specialitatea în care sunt confirmaţi ca medici rezidenţi”, se stipulează la art.22.
Am făcut aceste precizări, deoarece în ultimele luni, au existat mai multe nemulțumiri din partea rezidenților din anii terminali care activează în cadrul SCJU Constanța.
Ultimele care datează de la începutul acestei luni au fost puse pe hârtie de către o parte dintre aceștia și transmise conducerii unității medicale și șefilor de secții din spital.
„Rezidenții și specialiști incluși în linia de garda în cadrul Clinicii Medicală I, atragem atenția pe aceasta cale că, în luna octombrie 2023, există numeroase zile în care nu au fost încă desemnați, până la data prezentei, medici de gardă pentru linia 2. În această situație numărul de paturi alocat, conform legii, fiecărei linii de garda este cu mult depășit (în cazul SCJU Apostol Andrei o linie de gardă acoperă 70 de paturi, iar numărul de paturi cumulate al secțiilor Medicală 1 și Medicala 2, Gastroenterologie, Nefrologie și Oncologie este de 215) + UPU (n.r. urgența). De asemenea, insistăm pentru extinderea responsabilității întocmirii graficelor de gardă la nivelul medicilor șefi de secție din secțiile corespunzătoare Liniei 2, respectiv Gastroenterologie, Nefrologie și Oncologie. Până la soluționarea problemei, ne rezervăm dreptul de a lăsa neacoperite gărzile de pe linia 1, în zilele în care nu există medic corespondent pe linia 2. Rugăm să dispuneți urgent măsurile necesare pentru reintrarea în legalitate”, se arată în memoriul întocmit de mai mulți rezidenți la începutul lunii octombrie.
Nu întâmplător ne-am referit la Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, deoarece la art.23 statuează modul în care se determină numărul liniilor de gardă, pe tipuri de unităţi sanitare, în funcţie de numărul de paturi aprobat prin ordinul de structură, după cum urmează:
a) spitale universitare - o linie de gardă la 40 de paturi;
b) institute şi centre medicale clinice care desfăşoară asistenţă medicală de urgenţă în profil cardiologie, cardiovascular şi cerebrovascular şi spitale clinice de urgenţă - o linie de gardă la 60 de paturi;
c) spitale clinice judeţene de urgenţă, spitale judeţene de urgenţă, spitale clinice judeţene şi spitale de urgenţă - o linie de gardă la 70 de paturi;
d) spitale clinice, spitale judeţene şi spitale de pediatrie şi obstetrică-ginecologie - o linie de gardă la 80 de paturi;
e) institute şi centre medicale clinice, spitale municipale şi orăşeneşti - o linie de gardă la 90 de paturi;
f) institute şi centre medicale clinice de specialitate, spitale clinice de specialitate, spitale de specialitate - o linie de gardă la 150 de paturi;
g) spitale comunale, centre medicale altele decât cele clinice, sanatorii - o linie de gardă pe unitate, indiferent de numărul de paturi.
Conducerea SCJU spune că situația este una generalizată la nivel de țară
Directorul general al Spitalului Clinic de Urgență Sf Apostol Andrei Constanța, ec. Ionuț Ionescu spune că situația cu care se confruntă unitatea medicală de la Constanța este una generalizată la nivel national.
Iar pe fond, problemele vin, o dată din faptul că legea permite medicilor care sunt și profesori universitari să opteze dacă doresc sau nu să efectueze gărzi iar în al doilea rând, cadrele medicale sunt nemulțumite deoarece gărzile se plătesc la nivelul anului 2018.
Cum un răspuns complet privind situația din cadrul SCJU și măsurile care vor fi luate la nivel de director medical și șefi de secții vom reveni în momentul în care Biroul de presă al Spitalului va da curs solicitării noastre pe acest subiect.
La data redactării acestui material, biroul de presă al SCJU ne-a asigurat că în acest moment la nivelul unității medicale este asigurată continuitatea serviciilor medicale.
În vara acestui an, mii de medici au cerut ca plata gărzilor să fie calculate funcţie de salariul actual
În contrapartidă, Guvernul a modificat parțial normele date la final de iunie a.c. în materia unor indemnizații suplimentare pentru personalul medical ce efectuează gărzi.
Astfel, printr-o ordonanță, medicii rezidenți au dreptul la plata unor indemnizații de 250 sau 500 de lei pentru gărzile efectuate în baza contractelor cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă.
Totodată, noua ordonanță prevede că toate aceste indemnizații nu sunt luate în calcul la determinarea limitei de 30% pentru suma totală a sporurilor și indemnizațiilor acordate personalului medical.
Pe 31 august a.c., în Monitorul Oficial a fost publicată o altă ordonanță ce modifică aceste indemnizații și adaugă unele noi listei deja existente la nivelul Anexei II din Legea salarizării bugetarilor. E vorba de OG nr. 42/2023 care modifică prevederile aduse în iunie prin OUG 63, începând cu luna august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar salarizat potrivit Anexei II din Legea salarizării bugetare beneficiază „de o singură” indemnizație lunară stabilită în cuantum brut, după cum urmează (până acum nu se specifica unicitatea indemnizației):
a) 500 de lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă;
b) 1.000 de lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin două gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă;
c) 250 de lei pentru medicii rezidenți care efectuează lunar o gardă în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă; vechile prevederi nu includeau și medicii rezidenți în categoria celor ce primesc aceste indemnizații;
d) 500 de lei pentru medicii rezidenți care efectuează lunar cel puțin două gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă;
e) 500 de lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin două gărzi;
f) 500 de lei pentru tehnicienii de radiologie și imagistică licențiați, asistenții medicali de laborator clinic licențiați, asistenții medicali licențiați în balneofiziokinetoterapie și recuperare, asistenții medicali dentari licențiați, asistenții medicali de profilaxie dentară licențiați, asistenții medicali licențiați în nutriție și dietetică, asistenții medicali, moașe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor, precum și cei asimilați acestora; prevederea nouă este mai clar formulată decât cea anterioară și sunt incluse persoanele asimilate;
g) 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 de lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepția celor prevăzute la lit. a—e).
Vom reveni.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Licitații Constanța Acord de aproape 1,3 milioane de euro între Spitalul Județean și Fresenius Medical Care Romania SRL. Ce se achiziționează? (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii