Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:13 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicul-preot Ștefan-Alexa Mindea, chemat în judecată de un pacient din Iași. Dosarul, pe rolul Tribunalului Constanța

ro

06 Sep, 2024 17:00 3682 Marime text
Dr. Ștefan Mindea
  • Arhidiaconul Ștefan Mindea, a fost hirotonit preot luni, 08 iunie 2020, la Mănăstirea „Văcăreștii Noi” din comuna Lumina
  • Constantin Donose îl cheamă în instanță pe un celebru medic preot din Constanța, Ștefan-Alexa Mindea, dar și clinicile unde lucrează acesta.
  • Vorbim de dosarul 186/99/2024, ajuns la Tribunalul Constanța pe 3 septembrie 2024, după ce Tribunalul Iași a declinat dosarul la malul mării
  • Dr. Ștefan Mindea a fost educat în Statele Unite ale Americii la Universitatea din Illinois, Champaign-Urbana, unde a studiat biochimia și a fost numit pe lista decanului la absolvire
 
Constantin Donose îl cheamă în instanță pe un celebru medic preot din Constanța, Ștefan-Alexa Mindea, dar și clinicile unde lucrează acesta.
 
Vorbim de dosarul 186/99/2024, ajuns la Tribunalul Constanța pe 3 septembrie 2024, după ce Tribunalul Iași a declinat dosarul la malul mării. Iată soluția instanței din Iași – „Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Iaşi. Declină în favoarea Tribunalului Constanţa competenţa de soluţionare a cererii formulate de reclamantul Donose Constantin în contradictoriu cu pârâţii Mindea Ştefan Alexa, CMI Mindea Ştefan Alexa, SC Diagnost SRL, SC American Neurosurgery Clinic SRL, SC Pozitron Medical Investigation SRL. Fără cale de atac. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 22.05.2024”.
 
Părți în dosar sunt reclamantul Donose Constantin în contradictoriu cu pârâţii Mindea Ştefan Alexa, CMI Mindea Ştefan Alexa, SC Diagnost SRL, SC American Neurosurgery Clinic SRL, SC Pozitron Medical Investigation SRL.
 
Tribunalul Constanța a stabilit ca prim termen 18.11.2024.
 
Conform site-ului Reportar Iași, Constantin Donose îl acuză pe medic de faptul că nu a realizat la timp operația necesară în cazul său. Acesta mai spune că medicul i-a vândut două membrane de colagen la un preț de 165 de ori mai mare decât prețul real din piață. În instanță, ieșeanul cere daune de un milion de lei, recuperarea sumelor date în ultimii 4 ani pe tratamente și pe operație și o rentă lunară de 3.200 de lei din parte medicului care l-ar fi tratat greșit.
 
Medicul constănțean Ștefan Mindea spune că se pune în locul pacientului, îi înțelege suferința, dar consideră că a făcut tot ce putea din punct de vedere medical. Ca orice pacient din România, a aflat că la Constanța operează un medic român repatriat din Statele Unite ale Americii.

„Principala atracție către clinica medicului Ștefan Mindea de la Constanța a fost posibilitatea promovată mult de a înlocui discurile intervertebrale deteriorate cu unele proteze aduse din SUA. La data când eu am aflat despre existența acestei proceduri, rezulta că această tehnică operatorie este unicat în România, Ștefan Mindea fiind singurul care efectuează așa ceva. Am apelat la serviciile acestei clinici medicale, în detrimentul robotului Da Vinci cu care se efectuau operațiile pe coloana vertebrală la Spitalul de Neurochirurgie Iași. La Iași nu era oferită posibilitatea protezării discurilor intervertebrale deteriorate”, spunea Donose în site-ul din Iași.
 

Odată intrat în Clinica Pozimed Constanța, ieșeanul a fost investigat de medicul Mindea. Doar că, spune Donose, superficial: „Pe 18 mai 2018 am făcut un consult de specialitate. Fără a aștepta intepretarea radiologului, medicul Mindea a recomandat tratement cu infiltrație sub ghidaj tomografic 3-5 ședințe,la interval de 2-4 săptămâni. A apreciat că nu se evidențiază probleme care să indice necesitatea unei intervenții neurochirurgicale la acel moment”, mai spune Donose. „Pe 18 mai 2018 am făcut un consult de specialitate. Fără a aștepta intepretarea radiologului, medicul Mindea a recomandat tratement cu infiltrație sub ghidaj tomografic 3-5 ședințe,la interval de 2-4 săptămâni. A apreciat că nu se evidențiază probleme care să indice necesitatea unei intervenții neurochirurgicale la acel moment”, mai spune Donose.

Pe scurt, după ședințele inițiale de infiltrații, i-a spus medicului că tot îl doare. Acesta a mai realizat o investigație RMN, iar la recomandări a notat că ședințele de infiltrații trebuie continuate. „Între vertebre se formau ceea ce medicii denumesc punți osoase - oasele se sudează, iar starea de sănătate era tot mai gravă. În continuare, din cauza reputației medicului și a marketingului său, am avut încredere că îmi știe situația și ia deciziile corecte”, mai declară Constantin Donose.
 
Așa a ajuns să facă naveta Iași-Constanța, unde a realizat, în total, peste 40 de ședințe de infiltrații, în 3 ani. Îi era injectată o substanță indicată la clinică drept invenție personală a medicului Mindea, cu un cocktail de medicamente aduse din SUA.
 
La Iași, în 2022, starea i s-a agravat și s-a plâns unui medic fizioterapeut că durerile sunt tot mai mari. Acesta a recomandat imediat un RMN și i-a spus să se pregătească de operație. După vizionarea CD-ului cu rezultatul, fizioterapeutul și un neurolog i-au spus să se prezinte de urgență la neurochirurg, fiind necesară operația. Pacientul medicului constănțean spune că are îndoieli că medicul Ștefan Mindea a efectuat în cei 4 ani de vizite toate intervențiile specificate. Ieșeanul spune că, dacă ar fi făcut asta, ar fi observat, în atât de mult timp, că vertebrele sunt deja sudate și nu mai poate pune proteze.
 


După operație, la trezirea din anestezie, nu putea mișca mâinile și picioarele, fiind paralizat. „Tot mie mi-a reproșat medicul că am venit prea târziu. I-am explicat că vin de 4 ani la el și că alți medici au avertizat că se formează punți osoase. A văzut că nu poate transfera vina pe mine, mi-a recomandat exerciții de recuperare”, a mai spus Donose. A făcut exercițiile dar pentru mâna dreaptă nu a mai existat recuperare. A rămas în continuare imobilă, după ce o perioadă a avut o permanentă senzație de frig la ea.
 
La un an de la operație, Constantin Donose a căutat explicații pentru faptul că nu putea mișca mâna dreaptă. A cerut o părere de la medicul Marius Dabija, directorul medical al Spitalului de Neurochirurgie Iași. Acesta a studiat dosarul medical și, când Donose i-a spus că a fost operat la coloana cervicală și i s-a implantat o proteză cu scopul de a proteja măduva spinării, l-a invitat să ia loc lângă el, mai scrie ReporterIS.

„Examina CD-ul cu investigația IRM din martie 2023, pe care o solicitase doctorul Mindea Ștefan după trecerea a 6 luni de la operație. Când am pronunțat cuvântul implant, medicul Dabija s-a oprit din studiu, m-a invitat lânga el și mi-a arătat imaginile de pe laptop. M-a întrebat: vezi aici vreun implant, că eu nu-l văd?>. Singurul lucru care se vede și pe imagine sunt două steluțe> care indică o ciupire în două locuri a membranei cordonului medular, în timpul operației făcute de medicul Mindea”, a mai declarat Constantin Donose.

Ceea ce i s-a implantat ar fi fost de fapt două membrane de colagen, ce au fost ulterior resorbite de organism. Pacientul s-a interesat și a aflat că acestea ar costa 372 de lei. I-au fost vândute de medicul constănțean cu 61.587 de lei, de 165 de ori mai scump. Pentru că prețul cerut pentru protezele din SUA a fost plătit de ieșean, dar acesta s-a ales cu membranele de colagen.
„De fapt, am luat o țeapă de marketing. M-am dus la acest medic pentru că în mediul online este foarte apreciat și am sfârșit cu o mână paralizată, nevindecat”, a spus Constantin Donose.
 
Ștefan Mindea spune că înțelege plângerea lui Constantin Donose. „Nu pot discuta în detaliu un caz, pot spune că suferă o recuperare parțială, din păcate. I-am dat deja răspunsuri detaliate în scris referitoare la cauzele stării sale. Este dreptul dumnealui să meargă în instanță. Ceea ce cred eu este că s-a consultat cu neurochirurgi din Iași, iar aceștia i-au spus absurdități, cum că nu nu aș fi făcut părți din operație. Îmi pare rău pentru domnul Donose, eu am făcut ce am putut pentru a-l însănătoși. După ce a discutat cu medicii din Iași, a respins tot ce am spus”, a precizat medicul Ștefan Mindea pentru publicația ieșeană.
 
Cine este dr. Ștefan Mindea?
 
Conform site-ului oficial al medicului, dr. Ștefan Mindea a fost educat în Statele Unite ale Americii la Universitatea din Illinois, Champaign-Urbana, unde a studiat biochimia și a fost numit pe lista decanului la absolvire. Apoi și-a continuat studiile la Northwestern University Medical School, unde și-a obținut diploma de doctor în medicină, absolvind în top 5 din clasa sa.
 
El a rămas la Northwestern University Medical Center atât pentru formarea sa în neurochirurgie, cât și pentru formarea sa de supraspecialitate (fellowship) în chirurgia coloanei vertebrale, concentrându-se pe chirurgia reconstructivă complexă a coloanei vertebrale și chirurgia prin tehnica minim invazivă. La Northwestern, Dr. Mindea, recunoscut ca fiind cel mai bun neurochirurg (rezident) între colegii săi, a fost selectat ca și rezident șef și a absolvit în 2008.
 
Dr. Mindea a fost apoi recrutat pentru a se alătura facultății Centrului Medical al Universității Stanford (California, SUA) din Departamentul de Neurochirurgie de către Dr. Gary Steinberg. În timp ce se afla la Stanford, a fondat prima secție de chirurgie spinală minim invazivă și a fost coordonatorul acesteia. Dr. Mindea a fost unul dintre cei care au adoptat și dezvoltat tehnica ULTRA Minim Invazivă în tratamentul chirurgical al sportivilor de nivel înalt și profesioniști.
 
Tehnica ULTRA minim invazivă este o tehnică micro-endoscopică bazată pe abordarea coloanei vertebrale prin incizii minuscule fără a compromite mușchii spinali și folosind o tehnologie specializată pentru a aborda patologiile precum hernia de disc, stenoza spinală sau stenoza de canal lombar, spondilolistezis (spondilolisteza) și alte patologii în moduri în care țesutul nu este traumatizat și recuperarea este scurtată semnificativ. Dr. Mindea a fost, de asemenea, co-director al secției de Oncologie a Coloanei Vertebrale la Centrul Medical al Universității Stanford alături de Dr. Jon Park. A lucrat intens cu sistemul Cyberknife pentru a trata o gamă largă de tumori cerebrale și tumori ale coloanei vertebrale alături de Dr. John Adler, dezvoltatorul Cyberknife.
 
Dr. Mindea a publicat lucrări în 6 cărți de neurochirurgie și a publicat 32 de lucrări în calitate de autor şi co-autor în diverse reviste de specialitate. A prezentat peste 200 de lucrări de specialitate la diverse congrese naționale și internaționale.
 
Medic preot
 
Arhidiaconul Ștefan Mindea, a fost hirotonit preot luni, 08 iunie 2020, la Mănăstirea „Văcăreștii Noi” din comuna Lumina, județul Constanța. Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a sfințit paraclisul „Sfânta Treime” al mănăstirii Văcăreștii Noi, apoi a oficiat Sfânta Liturghie în cadrul căreia a avut loc și hirotonia, informa Arhiepiscopia Tomisului printr-un comunicat de presă.
 
În 2019, părintele diacon Ștefan Mindea a primit din partea Preasfințitului Părinte Ignatie al Hușilor distincția Crucea Episcopală „pentru lucrarea foarte intensă desfăşurată în slujba vindecării semenilor”.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Din SUA, la Constanţa, pentru a ajuta oamenii! „Simt mâna lui Dumnezeu”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii