„Mi-aş dori să ajung să schimb bordurile“ Decebal Făgădău, nemulţumit de cum arată Mamaia - „O extensie a Satului de Vacanţă“
„Mi-aş dori să ajung să schimb bordurile“: Decebal Făgădău, nemulţumit de cum arată Mamaia - „O extensie
01 Aug, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5163
Marime text
În şedinţa de Consiliu Local Municipal din luna iunie, aleşii au stabilit, printr-o hotărâre, că municipiul Constanţa nu va mai avea un reprezentant în cadrul comisiei de monitorizare a fondurilor provenite din taxa de promovare a staţiunii Mamaia şi a Satului de Vacanţă. Fapt care a dat mâna liberă Asociaţiei Litoral - Delta Dunării de a dispune de aceşti bani după bunul plac. „Responsabilitatea utilizării fondurilor din taxa de promovare va reveni integral Asociaţiei Litoral - Delta Dunării“, declara, la şedinţa precedentă, Decebal Făgădău, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa.
Nici despre felul în care arată oraşul, Decebal Făgădău nu se declară mulţumit. Interesant este că primarul interimar a început să vadă şi mai ales să vorbească despre toate aceste lucruri abia recent, de când a preluat prerogativele de la primarul demisionar, Radu Mazăre. „ Într-adevăr, aspectul oraşului mă deranjează. Şi sunt nemulţumit, dar trebuie să spun că înţeleg obiectiv şi cauzele. Reducerile bugetare, faptul că noi nu am fost nesăbuiţi să aruncăm banii pe panseluţe, cum au făcut în Bucureşti, şi am preferat o politică bugetară prudentă ne-a permis să încheiem anul cu excedent, la fel ca acum doi ani, ca acum trei ani, să nu avem arierate şi să nu fim catalogaţi ca un oraş cu risc bugetar“, a fost explicaţia pe care a dat-o Făgădău pentru acest lucru. Trebuie amintite aici contractele pe care municipalitatea le-a avut de-a lungul anilor cu Pomacost SA, contracte care au scos milioane bune din bugetul local, destinate firmei care planta nu doar panseluţe, dar punea şi gazon, arbuşti şi altele.
Totuşi, lăsând panseluţele deoparte, viceprimarul cu atribuţii de primar a explicat că şi-ar dori să îmbunătăţească aspectul Constanţei. „Oraşul arată prăfuit, iar bordurile nu sunt acelea pe care ni le-am dorit. Toată lumea se teme de acest cuvânt - bordură -, dar el vine să definească o linie foarte clară şi dă o notă de siguranţă şi de civilizaţie. Da, poate suna ciudat, dar mi-aş dori să ajung să schimb bordurile, asumându-mi tot paralelismul cu Videanu“, a conchis Decebal Făgădău.
Făgădău - „Nu mă veţi vedea niciodată nici pe scenă, nici pe un car alegoric“
În cadrul şedinţei de Consiliu Local de vineri, Decebal Făgădău a afirmat că nu este mulţumit de cum arată astăzi staţiunea Mamaia. Asta după ce înainte a fost „urecheat“ de alesul local Vasile Chirondojan pentru că, anul acesta, Carnavalul nu va mai defila pe faleza staţiunii, având alt punct de plecare decât piaţeta de la Perla. „Reuşiţi de fiecare dată să mă surprindeţi cu cât de puţină administraţie locală cunoaşteţi!“, i-a replicat Decebal Făgădău acestuia, amintindu-i faptul că, la şedinţa precedentă, s-a stabilit faptul că Primăria nu se va mai implica în evenimente de acest gen. „A fost un moment de recul în care toată lumea avea aşteptări şi aştepta de la cineva să facă aceste evenimente. Rolul Primăriei nu este acela de a iniţia aceste evenimente, ci de a facilita organizarea de evenimente. Pe mine nu mă veţi vedea niciodată nici pe scenă, nici pe un car alegoric. Cred că de promovare trebuie sa se ocupe firme specializate pe promovare. Dacă putem înţelege că cei care trebuie să determine soarta staţiunii Mamaia sunt cei care îşi desfăşoară activitatea în staţiune, atunci cred că putem merge mai departe. Dacă nu, mă tem că aşteptările dânşilor nu pot fi urmate şi de o acţiune din partea noastră“, a explicat primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău.Întâlnirea cu agenţii economici din Mamaia, programată la final de sezon
Deşi aleşii locali se spală acum pe mâini de responsabilitatea promovării, municipalitatea constănţeană rămâne totuşi cea care încasează controversată taxa de promovare a turismului în staţiunea Mamaia, fapt pentru care e greu de înţeles de ce fuge de răspundere. Precizăm că, pe 23 iunie, la ceas de seară, agenţii economici din staţiunea Mamaia şi din Satul de Vacanţă au avut o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei şi cu cei ai Asociaţiei de promovare a Turismului Litoral - Delta Dunării. Potrivit unor surse care au luat parte la discuţii, agenţii economici din Satul de Vacanţă i-au reproşat atunci Corinei Martin, preşedinta Asociaţiei de Promovare a Turismului Litoral - Delta Dunării, modul în care au fost gestionaţi banii colectaţi în urma încasării acestei taxe. Întâlnirea trebuia reluată luna următoare, adică în luna iulie, însă aceasta nu a mai avut loc. „Noi am organizat o primă întâlnire cu agenţii economici din staţiunea Mamaia şi din Satul de Vacanţă. Va spun că am de gând să fac, în luna august, o a doua întâlnire, astfel încât, în cele din urmă, să ajungem la un dialog“, a explicat Decebal Făgădău, vineri, la finalul şedinţei de Consiliu Local.„Cifrele au crescut în mod real cu 15% faţă de anul trecut“
Cât despre felul în care arată staţiunea Mamaia în acest sezon estival şi despre unele reproşuri care i-au fost aduse pentru că Primăria nu mai organizează Carnavalul Carelor Alegorice, primarul Decebal Făgădău a ţinut să explice: „Primăria nu mai obligă. Cum am primit o solicitare, am răspuns favorabil, lucru care mi-a atras chiar şi neplăceri. Vom face o promovare a evenimentelor, vom crea acel calendar dinamic şi vom susţine orice eveniment ce are ca obiectiv extinderea duratei sezonului. Un bun exemplu este triathlonul de anul acesta, la care vor participa, însumat, peste 1.000 de oameni din afara ţării“. „În momentul de faţă, sunt mulţumit de cifre, de cifrele de business. Dincolo de temeri, în staţiunea Mamaia, cifrele au crescut în mod real cu 15% faţă de anul trecut“, a ţinut să adauge Făgădău.„Trebuie construit un regulament al staţiunii Mamaia“
Viceprimarul cu atribuţii de primar spune însă că nu este mulţumit de cum arată, în general, staţiunea Mamaia. „De modul în care arată promenada nu pot spune că sunt mulţumit. Sunt chiar total dezamăgit de modul în care agenţii economici au înţeles să transforme staţiunea într-o extensie a Satului de Vacanţă. Practic, s-au mai liniştit lucrurile în Satul de Vacanţă şi au invadat staţiunea. De aceea, azi (n.r. vineri), la 14.30, voi avea o întâlnire cu mai multe instituţii ale statului şi cu colegii mei de la Poliţia Locală, cei care păstoresc din punctul acesta de vedere staţiunea Mamaia, şi le voi transmite plenar această nemulţumire a mea. Văd tot felul de tonete de popcorn sau de porumb fiert care se mută dintr-o parte în alta“, a explicat Făgădău. „Îi înţeleg şi pe colegii mei: îi amendează o dată, îi amendează a doua oară. Dar asta nu înseamnă că, dacă nu comunicăm aceste lucruri, ele nu se află în atenţia noastră. Poneii nu au fost autorizaţi, au fost confiscaţi cred că zece ponei până acum. Încercăm să facem cu regulamentul şi cu cadrul pe care îl avem acum o administraţie a prezentului. Dar lucrul cel mai important şi care trebuie construit cu cei din staţiunea Mamaia este un regulament al staţiunii. Pentru că să stai, să nu te implici şi să aştepţi ca cineva să facă promovarea, cineva să facă infrastructura, cineva să finanţeze evenimentele, cineva să facă toate astea şi tu să fii beneficiar nu cred că este o atitudine care se va regăsi în viitorul staţiunii Mamaia“, a ţinut să transmită, vehement, Decebal Făgădău.Nici despre felul în care arată oraşul, Decebal Făgădău nu se declară mulţumit. Interesant este că primarul interimar a început să vadă şi mai ales să vorbească despre toate aceste lucruri abia recent, de când a preluat prerogativele de la primarul demisionar, Radu Mazăre. „ Într-adevăr, aspectul oraşului mă deranjează. Şi sunt nemulţumit, dar trebuie să spun că înţeleg obiectiv şi cauzele. Reducerile bugetare, faptul că noi nu am fost nesăbuiţi să aruncăm banii pe panseluţe, cum au făcut în Bucureşti, şi am preferat o politică bugetară prudentă ne-a permis să încheiem anul cu excedent, la fel ca acum doi ani, ca acum trei ani, să nu avem arierate şi să nu fim catalogaţi ca un oraş cu risc bugetar“, a fost explicaţia pe care a dat-o Făgădău pentru acest lucru. Trebuie amintite aici contractele pe care municipalitatea le-a avut de-a lungul anilor cu Pomacost SA, contracte care au scos milioane bune din bugetul local, destinate firmei care planta nu doar panseluţe, dar punea şi gazon, arbuşti şi altele.
Totuşi, lăsând panseluţele deoparte, viceprimarul cu atribuţii de primar a explicat că şi-ar dori să îmbunătăţească aspectul Constanţei. „Oraşul arată prăfuit, iar bordurile nu sunt acelea pe care ni le-am dorit. Toată lumea se teme de acest cuvânt - bordură -, dar el vine să definească o linie foarte clară şi dă o notă de siguranţă şi de civilizaţie. Da, poate suna ciudat, dar mi-aş dori să ajung să schimb bordurile, asumându-mi tot paralelismul cu Videanu“, a conchis Decebal Făgădău.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- fara nume 31 Jul, 2015 23:59 Ttotoare si piste
- fara nume 31 Jul, 2015 23:57 Dar trotoarele cand vor deveni urban europene asa cum admira toti cand merg in " vacanta Dar piste de biciclete pe cifre de buget european , pe cand ?