Mii de constănțeni cer prelungirea termenului Bomba cu ceas pentru contribuabilii constănțeni! Amenzi de 900 de lei pentru nedepunerea declarația de impunere pentru stabilirea taxei de salubrizare până la 31 martie (DOCUMENTE)
Mii de constănțeni cer prelungirea termenului: Bomba cu ceas pentru contribuabilii constănțeni! Amenzi de 900
14 Mar, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
6353
Marime text

- Potrivit articolului 16 din Regulamentul de instituire a taxei de salubrizare, Consiliul Local Municipal a decis ca până pe 31 martie a.c. inclusiv, toți contribuabilii Constanței, persoane fizice și juridice care dețin în proprietate sau concesiune spații rezidențiale sau nerezidențiale, trebuie să completeze o declarație de impunere
- Dispoziția nu este opțională, având în vedere faptul că în același Regulament sunt prevăzute amenzi pentru neconformare
- Sancțiunile cu amendă de la 100 lei la 400 lei sunt pentru depunerea după 31 martie a declarației de impunere iar cu amendă de la 400 lei la 900 lei sunt sancționați cei care nu depun declarația sau documentul conține informații eronate
- Aproape 6.000 de constănțeni cer printr-o petiție online clarificări urgente privind obligația depunerii declarațiilor pentru taxa de salubrizare
- În cazul în care aceste clarificări oficiale nu vor fi transmise prompt și în mod transparent către cetățeni, se solicită prelungirea corespunzătoare a termenului-limită, pentru ca toți contribuabilii să beneficieze de timpul necesar conformării cu noile prevederi clarificate
- Această ultimă solicitare, vine și în contextul în care, cei care au încercat să ajungă la ghișeele SPIT au aflat că nu se mai pot face programări decât abia în luna aprilie, adică după expirarea termenului limită
Consiliul Local municipal Constanța a adoptat anul trecut pe lângă hotărârea prin care au fost stabilite impozitele și taxele pentru anul 2025 și Regulamentul de instituire a taxei de salubrizare, vezi secțiunea „documente”.
Potrivit articolului 16 a acestui Regulament, Consiliul Local Municipal a decis ca până pe 31 martie a.c. inclusiv, toți contribuabilii Constanței, persoane fizice și juridice care dețin în proprietate sau concesiune spații rezidențiale sau nerezidențiale, trebuie să completeze o declarație de impunere.
Dispoziția nu este opțională, având în vedere faptul că în același Regulament sunt prevăzute amenzi pentru neconformare.
Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii, infracțiuni:
a) depunerea peste termen a declaraţiei de impunere/rectificative pentru stabilirea taxei de salubrizare prevăzută la art. 4;
b) nedepunerea declaraţiei de impunere/rectificative pentru stabilirea taxei de salubrizare prevăzută la art. 4;
c) depunerea declaraţiei de impunere/rectificative pentru stabilirea taxei de salubrizare prevăzută la art. 4 cu informaţii eronate.
Sancțiunile cu amendă de la 100 lei la 400 lei sunt pentru depunerea după 31 martie a declarației de impunere iar cu amendă de la 400 lei la 900 lei sunt sancționați cei care nu depun declarația sau documentul conține informații eronate.
Contravenţiile se constată de către personalul Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local.
Contravenţiilor prevăzute în prezentul capitol li se aplică dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit Regulamentului, contribuabilii sunt împărțiți în două categorii:
- Utilizatori casnici, respectiv persoane fizice, care beneficiază în mod direct de una sau mai multe activități specifice serviciului de salubrizare pentru deșeurile municipale;
- Utilizatori non-casnici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale/familiale, persoane fizice ce exercită profesii libere, precum și asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, care beneficiază în mod direct de una sau mai multe activități specifice serviciului de salubrizare și care nu au încheiat contracte cu operatorul de salubritate pentru deșeurile municipale.
În cazul utilizatorilor casnici:
- titularului dreptului de proprietate (în cazul proprietății exclusive);
- unuia dintre coproprietari (în cazul proprietății comune);
- titularului dreptului de concesiune/închiriere/folosință asupra unei clădiri aflată în proprietatea publică sau privată a Municipiului Constanța.
De asemenea, în vederea înregistrării fiscale, utilizatorii casnici și non-casnici au obligația de a completa și de a depune, la SPIT Constanța, declarația de impunere/rectificativă pentru stabilirea taxei de salubrizare, în termen de 30 de zile de la data dobândirii acestei calități.
Declarația de impunere/rectificativă se regăsește pe site-ul instituției www.spit-ct.ro, secțiunea DOCUMENTE DECLARARE/TAXA DE SALUBRIZARE PF/PJ, dar și la birourile de Registratură/Informații ale agențiilor și poate fi depusă prin intermediul platormei online de impozite și taxe e-Tax SPIT, prin e-mail pe adresele oficiale ale instituției sau la ghișeele SPIT, în baza unei programări prealabile.
Aproape 6.000 de constănțeni cer printr-o petiție online clarificări urgente privind obligația depunerii declarațiilor pentru taxa de salubrizare
Având în vedere că autoritatea locală a stabilit termenul-limită de 31 martie 2025 pentru depunerea declarațiilor privind taxa de salubrizare, sub sancțiunea aplicării unor amenzi contravenționale, 5.800 de constănțeni au semnat o petiție online prin care solicită Primăriei Municipiului Constanța și Serviciului Public de Impozite și Taxe să clarifice urgent următoarele aspecte:
- Este necesară depunerea unei noi declarații pentru contribuabilii care au depus deja declarații anterioare și nu au suferit modificări în ceea ce privește situația generatoare a obligației fiscale?
- Care sunt criteriile exacte care stabilesc obligativitatea depunerii acestei declarații suplimentare?
- Care va fi modalitatea practică în care SPIT Constanța va aplica sancțiunile în cazul în care contribuabilii, aflându-se într-o situație neclară din punct de vedere juridic, nu depun aceste declarații?
„Solicităm să emiteți aceste precizări oficiale în timp util și să asigurați informarea corespunzătoare a tuturor contribuabililor, astfel încât să se evite aplicarea discreționară a sancțiunilor”, se arată în textul petiției.
În cazul în care aceste clarificări oficiale nu vor fi transmise prompt și în mod transparent către cetățeni, se solicită prelungirea corespunzătoare a termenului-limită, pentru ca toți contribuabilii să beneficieze de timpul necesar conformării cu noile prevederi clarificate.
Această ultimă solicitare, vine și în contextul în care, cei care au încercat să ajungă la ghișeele SPIT au aflat că nu se mai pot face programări decât abia în luna aprilie, adică după expirarea termenului limită.
Potrivit SPIT Constanța, declarația mai poate fi depusă prin intermediul platormei online de impozite și taxe e-Tax SPIT sau prin e-mail pe adresele oficiale ale instituției.
Puteți consultata Regulamentul de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare, aprobat prin HCL nr. 413/2024, în secțiunea „documente” a materialului dar și pe site-ul SPIT, secțiunea Transparență Decizională/Proiecte acte normative adoptate.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Cozi interminabile la sediile SPIT din Constanța, la primele ore ale dimineții, pentru depunerea declarațiilor de salubrizare
Cum arată declarația pentru stabilirea taxei de salubrizare care trebuie depusă de toți constănțenii până la 31 martie 2025. Ce amenzi riscă cei care nu depun documentul (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii