Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:37 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificarea statutului i-ar lăsa fără putere pe social-democraţii din ţară Mazăre - Oprişan, un nou pol în PSD

ro

27 Jan, 2015 00:00 3529 Marime text
În urmă cu o săptămână, Radu Mazăre, liderul PSD Constanţa, declara public faptul că Victor Ponta ar trebui să demisioneze de la conducerea partidului după eşecul suferit la prezidenţiale. Tot săptămâna trecută, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, afirma că Ponta poate rămâne preşedintele PSD doar dacă nu se va comporta ca Adrian Năstase. Tema retragerii lui Ponta de la şefia PSD a fost, aşadar, adusă în discuţie de doi dintre cei mai vizibili lideri PSD din ţară şi vine în contextul în care actuala conducere intenţionează modificarea statutului partidului, astfel încât puterea acumulată de liderii din teritoriu să fie diminuată, iar membrii care au probleme în Justiţie să suporte consecinţele şi pe linie de partid.

Pe fondul tensiunilor din PSD se remarcă însă acest pol Mazăre - Oprişan, doi dintre veteranii cu notorietate ai partidului. În aceste condiţii, „înduioşătoare“ şi poate deloc întâmplătoare a fost prezenţa lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, la Focşani, reşedinţa de judeţ din fieful condus de Oprişan.

 „Este o stare de nemulţumire“


 „Este o stare de nemulţumire, sunt discuţii despre felul în care este gestionată la nivel central această perioadă post-electorală. Nu mi se pare normal ca atunci când pierzi nişte alegeri să dai vina pe alţii“, a mărturisit Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, săptămâna trecută. Totodată, el a ţinut să precizeze că este supărat pentru că e „arătat cu degetul pentru eşecul lui Ponta şi al lui Dragnea“: „O să discut cu organizaţia din Constanţa şi o să luăm o decizie. În ciuda a ceea ce se spune despre mine, eu nu fac nimic de capul meu“, sublinia preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.

 „Sunt nevinovat“

 Întrebat, în urmă cu aproximativ o lună, dacă ia în calcul demisia de la conducerea PSD Constanţa, având în vedere faptul că alegerile prezidenţiale au fost pierdute de social-democraţi (şi) în judeţul Constanţa, Mazăre mărturisea: „De ce să demisionez? Eu sunt anchetat de zece ani, de când a venit Băsescu, mi s-a deschis dosar, de zece ani... Dacă de zece ani oraşul merge, lumea mă votează, ce mă interesează pe mine propunerile unuia sau altuia? Propunerea este la vot (n.r. la alegerile locale)“, declara primarul.

În acelaşi context, Mazăre sublinia că nu conducerea centrală l-a ales primar şi nici lider de organizaţie. „Nu m-au ales nici primar, nici şef de partid, de zece ani sunt anchetat, populaţia văd că m-a ales de trei ori, a fost mulţumită. Poate nu o să mai fie mulţumită peste doi ani, la alegeri, este o altă discuţie, fiecare propune în partid, îşi dă cu părerea, e normal, e un organism viu. Sunt nevinovat, funcţionează prezumţia de nevinovăţie“, explica Radu Mazăre.
Reieşea clar din declaraţiile sale că nu este de acord cu o posibilă schimbare a statutului PSD, care ar presupune două aspecte majore: primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să nu mai fie şi lideri de organizaţii, iar aleşii cu probleme în Justiţie ar trebui să se retragă imediat din partid, pentru a nu afecta imaginea formaţiunii politice.
 
„Ponta va rămâne în fruntea PSD cu condiţia să nu se mai comporte ca Năstase“
 
În aceeaşi notă au fost şi declaraţiile făcute, la o televiziune, de Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea. „Domnul Victor Ponta va rămâne în fruntea PSD cu condiţia să nu se mai comporte ca Adrian Năstase. În acest moment, după ultimele propuneri pe care le-a făcut, împreună cu domnul Dragnea, în dauna bazei PSD, pentru că partidul nostru se bazează cel mai mult pe clasa care trăieşte în comunităţile României (...) în oamenii care cred în noi. Dacă nu vor înceta cu acţiuni sau nu vor înceta să arunce responsabilitatea pentru pierderea alegerilor prezidenţiale asupra primarilor şi asupra preşedinţilor de consilii judeţene, sunt convins că lucrurile se vor schimba în PSD“, explica Oprişan, la Realitatea TV.

 Nicuşor Constantinescu, prezent la Focşani, de Ziua Unirii

 Interesantă a fost, în acest context, prezenţa lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, la Focşani, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor. La eveniment au participat, e drept, mai mulţi miniştri şi o serie de preşedinţi PSD de consilii judeţene. Chiar şi aşa, Constantinescu a preferat să fie alături de Oprişan, fostul său contracandidat din cursa pentru funcţia de vicepreşedinte al Regiunii de Sud-Est - contracandidat care l-a şi învins -, şi nu în judeţul Constanţa, pe care încă îl „cârmuieşte“.

 Ce au în comun Mazăre, Constantinescu şi Oprişan

 Amintim că „Evenimentul zilei“ publica, pe 16 ianuarie, un material despre un bloc de lux din Băneasa deţinut, printre alţii, de Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Marian Oprişan, acesta din urmă prin mama sa, Lucia Gherarde, fostă salariată a Fabricii de Confecţii din Focşani. În cazul lui Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu, este vorba despre imobile în suprafaţă de 184,43 de metri pătraţi fiecare, construite în regie proprie. Imobilul cu pricina este situat pe strada Gheorghe Ionescu-Sieşti.

 Probleme în Paradis

 Prin funcţiile deţinute, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Marian Oprişan conduc atât Primăria, Consiliul Judeţean Constanţa, respectiv Consiliul Judeţean Vrancea, cât şi zeci de primari, consilieri locali şi judeţeni. Altfel spus, sunt oamenii cu pâinea şi cuţitul din judeţele lor. În cazul în care statutul PSD va fi schimbat aşa cum îşi doreşte tandemul Victor Ponta-Liviu Dragnea, funcţiile politice nu vor mai putea fi deţinute concomitent cu funcţiile publice. Deci, ori primar sau preşedinte de consiliu judeţean, ori lider de organizaţie. Radu Mazăre este liderul PSD Constanţa, Constantinescu, prim-vicepreşedinte al aceleiaşi organizaţii, iar Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea.

De menţionat sunt, în acest context, problemele pe care cei trei social-democraţi le au cu Justiţia. Radu Mazăre este cercetat sub control judiciar în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, pentru luare de mită şi fals în declaraţii. În această cauză, afaceristul israelian Avraham Morgenstern este bănuit de dare de mită, în vreme ce senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului, e bănuit de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

În ceea ce îl priveşte pe Nicuşor Constantinescu, doar în cursul anului 2014, el a fost trimis în judecată în trei dosare. Este vorba despre dosarul în care este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal Constanţa, despre cel în care a fost denunţat de omul de afaceri Marian Turbatu, în care este bănuit de săvârşirea a 24 de infracţiuni (complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite) şi, cel mai recent, despre dosarul în care, alături de alte 18 persoane fizice şi juridice, ar fi cauzat un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna CJC şi de peste un milion de lei în dauna statului român.


Nu în ultimul rând, Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, a fost trimis în judecată, pe 5 iunie 2006, în Dosarul „Căprioara“, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals. Despre acest dosar, preşedintele PSD Vrancea a declarat că este primul dosar eminamente politic fabricat în România începând din 2005, „la ordinul direct al lui Traian Băsescu“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii