Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificările celui mai scurt an școlar din istoria învățământului românesc Nu se mai susțin tezele în semestrul II, iar probele de Bacalaureat au fost inversate

ro

28 Apr, 2020 00:00 4788 Marime text

Ieri, la orele prânzului, vestea că semestrul I al anului școlar 2019-2020 se va termina pe 12 iunie, dar prin continuarea cursurilor asistată de tehnologie, pentru marea majoritate a elevilor, a fost urmată de o conferință de presă, în care ministrul Educației, Monica Anisie, a adus precizări importante.

Așadar, școlile rămân închise până pe 12 iunie, ultima zi a acestui an școlar, și se vor redeschide în luna septembrie, pentru anul școlar 2020-2021. Pentru acest an școlar, elevii vor avea mediile încheiate cu minim două calificative sau note. Nu se vor mai susține teze. În cazuri excepționale se poate face o evaluare excepțională.
Materia neparcursă se va recupera în toamnă. „Ministerul Educației va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi care erau prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar următor”, a afirmat ministrul.
Elevii din anii terminali a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, profesional și postliceal vor putea reveni în unitățile de învățământ pe data de 2 iunie, doar pentru două săptămâni, timp în care sunt prevăzute activități de pregătire pentru examenele naționale, care vor avea loc cu maxim 10 elevi într-o clasă, prezența fiind opțională. „Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților. În această situație, pregătirea elevilor se va face în continuare în sistem online”, a precizat Monica Anisie.
 

Scenarii privind înscrierea la examenele naționale


Examenele naționale și bacalaureatul se vor organiza cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare, respectiv vor fi prevăzute coridoare separate de intrare și ieșire, a căror dezinfectare va fi controlată regulat. Evaluarea Națională se va susține începând cu data de 15 iunie, iar Bacalaureatul va începe cu probele scrise, în data de 22 iunie, și va continua cu probele pentru competențe.
În ceea ce privește înscrierile, în cazul Bacalaureatului acestea erau prevăzute în intervalul 25-29 mai, iar pentru Evaluarea Națională, în intervalul 2-5 iunie și se preconizează fie o înscriere electronică, fie în intervalul 2-12 iunie, dar cel mai probabil se va evita manipularea de hârtii. Urmează ca în zilele acestea Inspectoratul Școlar Județean Constanța să facă publice modalitățile, conform deciziei ministerului.
 
Pentru cei care susțin examenele de certificare pentru învățământul profesional vor fi realizate numai pe bază de proiect, proba practică fiind echivalată.
Studenții își continuă studiile în mediul virtual și susțin examenele online. „Fiecare instituție de învățământ superior, în baza autonomiei universitare va stabili modalitatea și data susținerii acestor examene”.
 
În ceea ce privește examenele pe care le susțin cadrele didactice – Definitivat și Titularizare – acestea se vor desfășura cu respectarea măsurilor de siguranță și ministerul va comunica în scurt timp modalitatea de susținere, dar și calendarele.
 

Citește și:

LIVE VIDEO Klaus Iohannis, declarații în urma ședinței de evaluare - „Școlile rămân închise”

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii