Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:04 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Modul de operare D" Giurgiucanu, Ionescu şi italienii de la Fin.Co.Ge.R.O. împart o parcare sechestrată (document)

ro

03 Oct, 2010 21:41 5507 Marime text
deschidere.jpgRosemberg Imobiliare a cumpărat o jumătate din terenul retrocedat cu 12.650.000 de euro

Retrocedările instrumentate de administraţia Mazăre nu şi-au pierdutîncă ecoul. Spre exemplu,una dintre parcările din staţiunea Mamaia face parte din lotul deterenuri retrocedate de administraţia publică locală condusă deprimarul Radu Mazăre. Un simplu extras de Carte Funciară ne arată şiistoria bucăţiide teren pentru care s-au făcut planuri mari.

parcare_cazino.jpgAşa cum spuneam, în Mamaia, pe bulevardul cu acelaşi nume, la numărul355 A, găsim un „terenintravilan curţi construcţii, în suprafaţă măsurată de 3.696 mp, însuprafaţă din acte de 3.696 mp, cu destinaţia terenuri aflate înintravilan (TDI). În urma dispoziţiei primarului RaduMazăre nr. 1344 din 31 mai 2004 şi a procesului verbal depredare-primire nr. 73651 din 10 iunie 2004, s-a intabulat dreptul deproprietate în favoarea lui Georgică Giurgiucanu asupra cotei indivizede 22,05% şia societăţii Habitatt şi Ambient SA asupra cotei indivize de 50%.Extrasul de Carte Funciară menţioneazăşi contractul de vânzare-cumpărare nr. 3272 din 31 iulie 2006 în bazacăruia se intabulează dreptul de proprietate asupra cotei indivize de27,95% în favoarea lui Georgică Giurgiucanu. Fix la un an distanţă,pe 31 iulie 2007, o jumătate din parcarea deţinută de Giurgiucanu şi deSC Habitat şi Ambient SA este vândută, în baza contractului nr. 3196,către SC Rosemberg Imobiliare SRL, fostă Bio Agri SRL. Pentru„numai" 12.650.000 de euro. Numai că... ghinion: în baza cererii 13957din 28 februarie 2008 se înregistrează în Cartea Funciară a imobiluluiteren, sechestrul pus de DNA, nr. 29/P/2005/15-02-2008,asupra unei pătrimi din suprafaţă. Dar cine sunt eroii noştri,beneficiari ai terenurilor retrocedate?!

Inculpaţii

Georgică Giurgiucanu şi SC Habitat şi Ambient SRL sunt unii dintreactorii principali în filmulretrocedărilor purtând semnătura lui Mazăre. Comunicatul DNA referitorla inculpaţii în acest dosar ni-i prezintă: „Mandatari: GiurgiucanuGeorgică, Săvulescu Emil Dragoş, Tudorache Răsvan Mircea, însarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de complicitate sau instigarela infracţiunile (n.r. infracţiuni asimilate şi în legătură directă cuinfracţiuni de corupţie) săvârşite de persoanele mai susmenţionate (n.r. Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi alţii) şi„Cesionarii cumpărători de drepturi succesorale: Pană Viorel, IonescuValentin Gheorghe, prin firma sa Habitat şi Ambient SA, Borcea CristianşiCamboianu Mihai, Sandu Bogdan Gabriel, prin SC Holland DevelopmentGroup SA, Ene Daniel, Puşcaşi Marius, Puşcaşi Carmen şi CeacîreanuMihai Sergiu, ca persoană fizică şi prin firma sa New Home ConstructSA, pentrucomplicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cuinfracţiuni de corupţie". Cu alte cuvinte, puşi la loc de cinste îndosarul-vedetă al retrocedărilor, Georgică Giurgiucanu şi ValentinGheorghe Ionescu, cunoştinţă veche, şef la Sisteme Internaţionale deAfaceri SA şi fost coleg la Institutul de Marină cu primarul Mazăre, auajutat la ceva ilegal. Sau cel puţin aşa susţine DNA-ul. Rechizitoriulprocurorilor anticorupţie spune că, din terenuri retrocedate, însuprafaţă totală de 12.500.000 mp, Giurgiucanu a rămas cu 22,05%(2.756.250 mp), iar Valentin Gheorghe Ionescu, prin Habitat şi Ambient,cu 50%(6.250.000 mp). Terenul despre care vorbim, parcarea din Mamaia, aajuns la cei doi în urma Dispoziţiei nr. 1344 din 31 mai 2004. Prinactul semnat de Radu Mazăre s-au atribuit 44 de suprafeţe de teren,însumând82.554,10 mp. „În realitate, suprafaţa totală atribuită rezultată dinînsumarea suprafeţelor terenurilor trecute în actele menţionate este de86.736,11 mp", se mai spune în rechizitoriu. Giurgiucanu,alături de Cristian Borcea, Habitat şi Ambient SA (Valentin GheorgheIonescu), Mihai Camboianu şi Emil Dragoş Săvulescu au fost făcuţiproprietari peste averea Movileştilor primind de la municipalitateterenuri învaloare de 19.323.837 de euro. Cum a fost posibil?!

The Italian Job

În rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se vorbeşte despre„modul de operare D"în care sunt învinuiţi, printre alţii, următorii: Radu-Ştefan Mazăre,Nicuşor-Daniel Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, IonMarica, Georgică Giurgiucanu, Dragoş Emil Săvulescu, Mihai Camboianu,Cristian Borcea, Gheorghe-Valentin Ionescu, Basarab Popa, Alin HoraţiuDima şi Maria Mariuţa. În fapt, aşa cum ZIUA de Constanţa a mai arătat,Georgică Giurgiucanu a fost mandatat de Ivonne Aline Buzescu-Movilăsă o reprezinte în problema legată de retrocedarea unor suprafeţe deteren aparţinând familiei sale. Numai că, prin diverse tertipuri,drepturile succesorale au fost cumpărate de „echipa de aur" formatădin Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, MihaiCamboianu şi SC Habitat şi Ambient SA, prin Gheorghe-Valentin Ionescu.Şi aşa, numai „succesuri"! Cumpărătorul jumătăţii de parcare, SCRosembergImobiliare SRL, este una dintre firmele italienilor de laFin.Co.Ge.R.O. S.P.A., societate cu o istorie îndelungată şicontroversată pe plaiurile constănţene. Rosemberg îi are ca acţionaripe Angelo Vastaşi SC Fin.Co.Ge.R.O. Imobiliare SRL şi este administrată de CristinaFlorina Ţicoi. Pe de altă parte, în Fin.Co.Ge.R.O. Imobiliare regăsimFIN.CO.GE.RO. S.P.A., firma mamă din Italia, iar ca administratori peNatala D'Angelo şi pe Romeo Nunzio. Bărbatul este de fapt eminenţacenuşie din spateleafacerilor marca Fin.Co.Ge.R.O în România. Rosemberg a dat 12.650.000de euro pe teren şi intenţiona să construiască în acea zonăun complex turistic hotelier denumit „Le Rose del Lago". Însă,investiţia a fost stopată. Ce se mai poate spune despre italieni? PrinFin.Co.Ge.R.O. S.P.A. au concesionat de la municipiul constanţa, pevremeaprimarului Mihăieşi, două suprafeţe de teren, una în zona strada MihaiEminescu şi o alta în Faleză Nord, pentru dezvoltarea de proiecterezidenţiale. Suprafeţele: 51.870, 79 mp şi 10.620,05 mp. Numaică, Radu Mazăre nu a fost de acord cu modul în care predecesorul său aconcesionat pământul şi s-a judecat cu Fin.Co.Ge.R.O. S.P.A. timp deşapte ani. Până la urmă, Primăria a fost obligată săplătească lucrările edilitare din zonă. Ba, mai mult, cu multăbunăvoinţă, Mazăre a propus Consiliului Local Constanţa să acceptevânzarea prin negociere directă a terenului din Faleză Nord, fix pe„buza"viitoarei şosele de coastă, pe malul mării. Consilierii au votat, însăprefectul Claudiu Palaz a atacat HCLM în contencios-administrativ.

 

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii