Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:44 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moștenirea de milioane de euro de la Constanța a Institutului Pasteur, deținută de un SRL administrat de nașul lui Dragnea Jr., scoasă la licitație de lichidatorul judiciar

ro

25 Jan, 2023 00:00 4988 Marime text
  • Cândva resposabil cu cercetarea în domeniul medical-veterinar în România, Institutul Pasteur devine pe rând după 1989, Regie Autonomă, apoi Societate Națională iar ulterior a fost privatizat de Ministerul Agriculturii
  • Acționarul majoritar al SNI Pasteur SA este A & S Internațional 2000 SRL deținută de familia lui Sorin Paul Stănescu, nașul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin Dragnea
  • La momentul privatizării, Institutul avea un patrimoniul imobiliar imens în mai multe orașe din țară, care au intrat în proprietatea cumpărătorului Institutului, după obținerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate
  • Din aproximativ 890.000 mp de teren la nivel național, sucursala Constanța deține 7.700 mp pe Bulevardul Mamaia la nr. 304
  • La peste 20 de ani distanță, societatea Națională Institutul Pasteur SA este în faliment
  • Prețul de pornire al licitației având ca obiect valorificarea activului este de 6.243.840 Euro la care se adaugă TVA
 
 
Institutul Pasteur a fost înființat în anul 1895 în cadrul Școlii Superioare de Medicină Veterinară, ca Institutul de Vaccin Animal.

În anul 1909 a fost redenumit în Institutul de Seruri și Vaccinuri, iar în anul 1920, la aniversarea centenarului nașterii savantului francez Louis Pasteur, numele este schimbat în Institutul de Seruri și Vaccinuri Pasteur.

La începutul secolului al XX-lea era al treilea Institut de acest fel din Europa.

În primul război mondial a contribuit decisiv la menținerea potențialului combativ al armatei române, prin producția de seruri hiperimune necesare acesteia.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Institutul Pasteur a funcționat în subordinea Ministerului Agriculturii, fiind principalul organism tehnic al autorității veterinare de stat.

În decursul istoriei sale, Institutul Pasteur a avut o contribuție esențială în eradicarea unor boli epizootice la animale (variola ovină, durina, morva, bruceloza, febra aftoasă) și reducerea drastică a incidenței altora (antraxul, tuberculoza, agalaxia contagioasă a oilor, pesta porcină, boala de Newcastle, leucoza enzootică bovină, rabia etc).

Cândva resposabil cu cercetarea în domeniul medical-veterinar în România, Institutul Pasteur devine pe rând după 1989, Regie Autonomă, apoi Societate Națională iar ulterior a fost privatizat de Ministerul Agriculturii. La peste 20 de ani distanță, societatea Națională Institutul Pasteur SA este în faliment.

 
Potrivit www.confidas.ro, Societatea Națională Institutul Pasteur SA care are ca obiect de activitate – prepararea preparatelor farmaceutice are ca asociat cu 99,99% compania A&S Internațional 2000 SRL deținută de familia lui Sorin Paul Stănescu, indicat ca nașul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin Dragnea.

Potrivit aceleiași surse, în acționariatul de la Pasteur SA mai apare și Doina Mariana Stănescu, soția lui Sorin Paul, cu 340 lei aport părți sociale și 0,002% acțiuni. Potrivit Ministerului Finanțelor, în 2021, societatea Națională Institutul Pasteur SA a avut o cifră de afaceri de 241.089 lei, un profit de 1.347.645 lei, datorii de aproape 14 milioane de lei și 2 salariați.

Deschiderea procedurii de insolvență a fost admisă în 2013 cu păstrarea dreptului de administrare prin administrator special.

Pe 12.11.2020 se notifică deschiderea procedurii de faliment în forma generală împotriva debitoarei Societatea Națională Institul Pasteur SA, conform Sentinței Civile nr. 4406 din data de 27.10.2020 pronunțată de Tribunalul București – Sectia a VII-a Civilă, în dosarul nr. 16175/3/2013 cu numirea consorțiului format din practicienii în insolvență VF Insolvență SPRL și CII Cornea Dana Letiția, în calitate de lichidator judiciar.


Cât privește A&S Internațional 2000 SRL, acționar majoritar la SN Institutul Pasteur SA, aceasta a fost  înființată în 1995 și este deținută de Alexandra - Cristina Roșu. Sorin Paul Stănescu este administratorul societății.

Firma a raportat în 2021, o cifră de afaceri de 35,467,054.00 lei, cu un profit de 2,278,557 lei și un număr de 101 angajați în anul 2021.


 
Sucursala Constanța deține 7.700 mp pe Bulevardul Mamaia la nr. 304
 
La momentul privatizării, Institutul avea un patrimoniul imobiliar imens în mai multe orașe din țară, care au intrat în proprietatea cumpărătorului Institutului, care trebuia să obțină certificatele de atestare a dreptului de proprietate.

Din aproximativ 890.000 mp de teren la nivel național, sucursala Constanța deține 7.700 mp pe Bulevardul Mamaia la nr. 304.



V.F. Insolvență SPRL și CII Cornea Dana Letiția, în calitate de lichidator judiciar al societății a scos la licitație publică cu strigare moștenirea Institutului de la Constanța, compusă din teren cu suprafața de 300 mp – lotul 1 și suprafata de 8.247 mp – lotul 2 și construcțiile aferente, identificate cu nr. cadastral 253877 și 253878, intabulate în Cartea Funciara nr. 253877 și 253878 Constanta, pe care se menționează în Cartea Funciară a fi edificate 6 construcții (de a C1 la C6) cu destinația birouri și laborator, atelier mecanic, baracă metalică, magazie lemn și cabină pază, aparținând debitorului aflat în faliment.



Prețul de pornire al licitației având ca obiect valorificarea activului este de 6.243.840 Euro la care se adaugă TVA conform prevederilor legale incidente la data transferului dreptului de proprietate prin act autentic.

Prima licitație a avut loc pe în luna ianuarie a.c., iar alte două sunt programate în luna februarie, pentru valorificarea activelor prin licitație publică cu strigare.

Sursă foto: www.unpir.ro Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Veste bună pentru Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților și lider al PSD!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii