Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivarea judecătorilor Cum au fost condamnaţi directorii Babuş, Pilat şi Tărcatu (document)

ro

28 Jan, 2014 00:00 4738 Marime text
Cauza penală în care Constantin Babuş, Ionel Pilat şi Marius Tărcatu, trei directori din administraţia publică locală constănţeană, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare se va afla, zilele acestea, în atenţia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Motivul? Atât Babuş, cât şi Pilat şi Tărcatu au atacat cu recurs decizia Curţii de Apel Galaţi, dată la jumătatea anului trecut, când magistraţii au majorat pedeapsa lui Ionel Pilat de la doi ani, cât primise de la Tribunalul Constanţa, la trei ani de închisoare. Tot în şedinţa respectivă, lui Babuş i-a fost menţinută pedeapsa de 2 ani şi 10 luni de închisoare, iar Tărcatu a rămas cu 2 ani şi 6 luni de închisoare. Dosarul, aflat în prezent pe masa judecătorilor din Bucureşti, a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis cererea de strămutare formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după două achitări succesive pronunţate la Constanţa. În această ediţie, ZIUA de Constanţa redă integral motivarea deciziei judecătorilor din Galaţi în acest dosar cunoscut generic „Mita de la Primărie”.
 
Conform procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Constantin Babuş (în calitate de director al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa), Marius Tărcatu (în calitate de director economic la Consiliul Judeţean Constanţa) şi Ionel Pilat (în calitate de director adjunct în Primăria Municipiului Constanţa) au fost trimişi în judecată, prin rechizitoriul nr. 106/P/2006 din 19 decembrie 2005 al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Conform organelor de anchetă, „inculpatul Babuş Constantin, în toamna anului 2002, i-a pretins lui Burcin Dumitru suma de 20.000 USD, pe care a primit-o în anul 2004, prin intermediul lui Tărcatu Marius, pentru a-i facilita cumpărarea unui teren, iar inculpatul Pilat Cornel l-a constrâns pe Burcin Dumitru pentru a-i vinde un spaţiu comercial la un preţ derizoriu. Împotriva inculpaţilor s-a dispus măsura reţinerii pe timp de 24 de ore, propunerea procurorului de arestare preventivă a acestora fiind respinsă de instanţa de judecată”.
 
Achitări consecutive
 
Portalul instanţelor de judecată informează că, după două achitări consecutive, pe data de 5 mai 2008, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Babuş la 2 ani şi 10 luni de închisoare, pe Tărcatu la 2 ani şi 6 luni de închisoare şi pe Pilat la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare. Pe data de 19 iunie 2013, Curtea de Apel Galaţi a decis menţinerea pedepselor pronunţate de Tribunalul Constanţa privitor la Babuş şi Tărcatu, însă a mărit pedeapsa lui Pilat de la doi la trei ani de închisoare cu suspendare. Cei trei inculpaţi au atacat cu recurs decizia Curţii de Apel Galaţi, fapt pentru care cauza a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Primul termen a fost stabilit pentru data de 30 ianuarie. În această ediţie, ZIUA de Constanţa redă integral motivarea deciziei judecătorilor din Galaţi în acest dosar cunoscut generic „Mita de la Primărie”. Din consemnările judecătorilor ies în evidenţă mai multe pasaje care, în opinia noastră sunt extrem de importante, însă redăm doar unul dintre dintre acestea: „(...) În toamna anului 2002, B.D. a fost chemat la Primărie de inculpatul B.C., care i-a adus la cunoştinţă că cererea sa a primit avize favorabile de la toate direcţiile, care s-au centralizat la direcţia al cărui director era şi, după ce le-a analizat, a întocmit un referat prin care a propus Consiliului Local aprobarea cererii formulate de B.D. Pentru a se realiza însă vânzarea terenului, inculpatul B.C. i-a spus denunţătorului că «trebuie să aducă 20 de bucăţi», acesta din urmă înţelegând suma de 1.000 USD sau 20 de milioane de lei, însă inculpatul a precizat că trebuie să dea mită 20.000 USD”. Continuarea motivării poate fi citită în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Directori, preşedinte şi deputat
 
Constantin Babuş este directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa. El este tatăl lui Radu Babuş, fostul director al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, fostul preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Tineret a PSD Constanţa, actual deputat PSD în Colegiul 5. Ionel Pilat este membru al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi directorul Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa.

Documente atasate:
 
Document #1
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii