Municipalitatea trebuie să întocmească PUZ pentru viitorul parc de 50 hectare de la Constanța!
Municipalitatea trebuie să întocmească PUZ pentru viitorul parc de 50 hectare de la Constanța!
01 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
8576
Marime text
- Prin CU 542 din 31 martie 2022, Municipiul Constanța a solicitat și obținut documentul pentru Construire Parc DN3C
- Municipalitatea trebuie, însă, să întocmească un PUZ pentru continuarea demersurilor
- Studiul de prefezabilitate a fost votat anul trecut de consiliul local
Primăria municipiului Constanța a eliberat un Certificat de Urbanism pentru Municipiul Constanța pentru înființarea unui nou parc la Constanța. Este vorba de vechiul proiect de la marginea orașului, care va „lega” Constanța de Ovidiu printr-un parc imens. Totuși, Urbanismul a decis că certificatul nu poate fi utilizat până nu este întocmit Planul Urbanistic Zonal.
Așadar, prin CU 542 din 31 martie 2022, Municipiul Constanța a solicitat și obținut documentul pentru Construire Parc DN3C din municipiul Constanța, însă nu poate fi utilizat „ Întrucât este necesară întocmirea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), cu respectarea prevederilor din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare”. Parcul ar trebui să fie amplasat în zona delimitată de DN3C, DC89, cale ferată, drumuri de exploatare și proprietăți private – zona de legătură între UAT Ovidiu și Municipiul Constanța.
Pe 30 septembrie 2021, a fost adoptată hotărârea de CLM pentru aprobarea documentației tehnico-economice, faza studiu prefezabilitate pentru „Amenajare parcuri urbane publice noi de mari dimensiuni în municipiul Constanța (unul de cca 40-50 HA și unul de cca 20 HA) în vederea extindetrii suprafețelor de spații verzi din municipiul Constanța, protejarea și gestionarea durabilă a acestora, în scopul creșterii standardelor de viață ale constănțenilor și al conformării la obligația de a asigura suprafața minima de spațiu verde/locuitor”.
Conform studiului menționat anterior, parcul în suprafață de 40-50 hectare se propune a fi amplasat în imediata vecinătate a cartierelor Tomis Plus și Boreal. Au fost identificate mai multe locații situate în zona cuprinsă între limita UAT Ovidiu – bd. Tomis – zona comercială (Centrul Tomis, Dedeman) și drumul național DN 3C. Terenurile sunt situate în extravilanul municipiului și aparțin diverselor persoane fizice și juridice, sunt neconstruite și nereglementate din punct de vedere urbanistic.
Al doilea parc de aprox. 20 hectare se propune a fi amplasat în zona situată între limita UAT Ovidiu – lacul Siutghiol – zona comercială (centrul Tomis – Dedeman). Această locație conține resurse de teren needificate aflate în proces de planificare urbanistică sau deja reglementate pentru viitoare dezvoltări rezidențiale sau mixte.
Întrucât parcurile vor avea o adresabilitate ridicată, pentru întreg municipiul, dar și pentru localitățile vecine, se vor amenaja diversezone:
- Pentru bicicliști – traseu pistă dedicată bicicletă în jurul parcului, trasee separate de cele pentru pietoni pentru a reduce conflictele în trafic și zone de parcare biciclete
- Pentru sportive – zonă pentru atletism, stadion cu pistă de atletism/jogging, terenuri de tenis de câmp, zonă tenis de masa, perete pentru cățărări, zonă de fitness în aer liber, terenuri pentru padel/squash outdoor
- Pentru copii mici și părinți – zonă de loc de joacă cu dotări clasice – tobogane, leagăne, balansoare, zonă cu groapă de nisip, ansamblu de joacă – tip castel/fortăreață, zonă cu dotări interactive pentru stimulare simțuri și învățare, zonă de joacă cu apă
- Pentru elevi/studenți – terenuri multi-sport (basket/mini fotbal/handbal/volei), zonă de Aventura-park – cățărări în copaci, tiroliană, trasee etc.)
- Pentru vârstnici – zonă de socializare cu mese pentru șah, grădină terapeutică
- Pentru cupluri tinere fără copii și alte categorii de vizitatori: teren minigolf, zonă amenajare hamace în aer liber, cinema în aer liber
- Mini grădină botanică, etc.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Procese pe rol. Exproprierea a fost aprobată de Consiliul Local Municipal. A fost emis un nou certificat de urbanism pentru grădina publică din Tomis Nord!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii