Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:23 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemulțumiri la Colegiul „Tomis“. Ce imobile îi ia Consiliul Local Constanța. S-a ajuns în instanță. Ce spune directorul colegiului (document)

ro

26 Jan, 2019 00:00 5643 Marime text
Colegiul Tehnic „Tomis“ Constanța a chemat în instanță Consiliul Local al Municipiului Constanța, care a lăsat unitatea de învățământ fără sală de sport și internat.
 
Pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat, pe data de 23.01.2019, dosarul nr. 466/118/2019, Secția de contencios administrativ și fiscal, materia - contencios administrativ și fiscal, obiectul - anulare act administrativ HCL nr. 359/27.09.2018, stadiul procesual - fond. Colegiul Tehnic „Tomis“ Constanța este reclamant, iar Consiliul Local al Municipiului Constanța - pârât. Deocamdată nu a fost stabilită prima ședință a magistraților.
 
Proiectul de hotărâre pentru modificarea anexei HCL 335/2011 privind transmiterea unor imobile aparținând domeniul public al municipiului Constanța din administrarea RAEDPP Constanța în administrarea unităților de învățământ preuniversitar de stat a fost votat pe data de 27 septembrie 2018. Potrivit acestuia, mai multe imobile aflate în administrarea unor unități de învățământ din municipiul Constanța (Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan“, Colegiul Național „Mihai Eminescu“,  Grădinița cu Program Prelungit „Perluțele Mării“, Grădinița cu program prelungit „Vaporașul Magic“, Colegiul Tehnic „Tomis“, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul“, Școala Gimnazială 6 „Nicolae Titulescu“) au ajuns în administrarea Consiliului Local. Ulterior, imobilele au fost transmise din administrarea Consiliului Local Constanța în administrarea unor unități de învățământ: Școala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu“, Școala Gimnazială nr. 5 „Nicolae Iorga“, Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“).  
 
Potrivit modificărilor votate de aleșii locali, au fost retrase din administrarea Colegiului Tehnic „Tomis“ Constanța: cantina (P+subsol), în suprafață construită de 735 mp; internat P+3 - parțial, în suprafață de 70 mp; sală de gimnastică (P), în suprafață construită de 525 mp, dar și un teren în suprafață de 6.976 mp. Ulterior, Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“ a primit, în administrare, imobilul situat pe bulevardul Tomis nr. 531 și care a aparținut Colegiului Tehnic „Tomis“.
 
„Sunt profesor în această unitate de învățământ de 39 de ani. Colegiul Tomis este a patra unitate de învățământ, după Colegiul Național Pedagogic, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ și Colegiul Național „Mihai Eminescu“, ca prima școală de arte și meserii din Dobrogea, înființată de către primarul de atunci. Și tot din 1930, funcționăm în aceeași locație în care suntem și astăzi. Patrimoniul nostru este compus din două corpuri de liceu, sala de sport, care este legată organic de școală, este în continuarea construcției, și două internate. Unul este închiriat Liceului Internațional de Informatică și cel de-al doilea este internatul P+3 plus cantină.
 
În 2002, s-a înființat RAEDPP-ul, care a preluat toate imobilele unităților de învățământ, iar potrivit Legii 1/2011, RAEDPP ne-a dat înapoi toate activele, mai puțin internatul din față, pe care l-am obținut în 2016 și de unde am recuperat, vara trecută, 75.000 de euro, din care jumătate i-am dat Primăriei Constanța, conform HCL 310/2016.
 
Și iată, pe 27 septembrie 2018, am văzut această modificare pe site-ul Primăriei Constanța. Pe mine nimeni nu m-a chemat la discuții, așa cum era normal, ca director și ca președinte al Consiliului de Administrație. Ar fi trebuit să fie consultați și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, și membrii comisiei de analiză și verificare a bunurilor date în administrația unităților de învățământ. În acest moment, în internat sunt 86 de elevi. Acest internat nu aparține în totalitate Colegiului Tomis. Pe circa 40% din imobil se află Seminarul Teologic Ortodox „Dionisie Exiguul“. Ei au barat holurile, hidranții din pe partea noastră, iar panourile electrice - pe partea lor. Acum, cei 86 de copii intră în internat pe scara de incendiu.
 
În altă ordine de idei, lucrurile sunt alambicate, eu însă am căutat, mereu, să am o bună vecinătate. Din venituri proprii, am investit, numai în anul 2018, în internat și cantină peste 70.000 de lei, din venituri proprii. Am reabilitat instalația din subsol, hidroizolația la internat, pe partea noastră, am refăcut instalația de apă și canalizare din cantină. Toate cele 22 de camere din internat, holurile și grupurile sanitare sunt zugrăvite. Am plătit întotdeauna datoriile în ceea ce privește utilitățile. La cantină, am reabilitat cu faianță grupurile sanitare, am pus obiecte sanitare noi, chiuvete, aducțiunea de apă. Primăria Constanța nu ne-a ajutat niciodată cu bani în acest sens“, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, Mihail Cornel Dumitrașcu, directorul Colegiului Tehnic „Tomis“ Constanța.

 
„Cât privește sala de sport, vreau să spun că vestiarele, grupurile sanitare și dușurile sunt la colegiu. Cred că elevii de la Școala nr. 30 (unitatea școlară care a primit în administrare sala de sport - n.r.) vor intra pe ușile mari. Unde se vor dezbrăca nu știm. De la școala lor până la intrarea în sala de sport sunt circa 800 de metri. Colegiul rămâne fără sală de sport. Nu am primit nicio motivare! În momentul de față, avem 996 de cursanți. Este adevărat, avem doar șase clase la zi. Unde, când și cum vor face educație fizică și sport elevii de la Colegiul Tehnic „Tomis“? Cum e posibil să facă așa ceva? Școala nr. 30 are sală de sport. Dar au desființat-o, că să facă săli de clasă. O altă întrebare este: ce va face o școală generală cu un internat? Ce vor face acolo?“, mai spus directorul Colegiului Tehnic „Tomis“ Constanța.
 
Reprezentanții Consiliului Local care fac parte din Consiliul de Administrație al unității de învățământ nu au ajuns niciodată la ședințe. „Nu a venit nimeni, niciodată, la colegiu“, mai spune directorul Colegiului Tehnic  „Tomis“ Constanța.
 
„Mă mai întreb ce va face Școala nr. 30 cu o suprafață de teren de circa 7.000 de mp? În anul 2008, s-a dat Hotărârea de Guvern nr. 655, prin care s-au alocat colegiului nostru, prin Programul Campus, 7.500.000 de euro. Proiectul prevedea demolarea celor șase ateliere vechi și magazii, în suprafață utilă de 811 mp, făcute în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, care fuseseră reabilitate. S-au făcut toate studiile posibile, PUZ, PUD, studiu de fezabilitate, certificat de construcție. Proiectul prevedea construirea unui imobil pentru noile ateliere, reabilitarea internatului P+3, a cantinei, dar și construirea unei spălătorii. Lucrurile s-au desfășurat 3 ani, timp în care s-a făcut o infrastructură cu apă rece, canalizare, scurgere, hidranți. Din 2010, au încetat lucrările. Nu știm de ce. Nu pot să spun unde sunt banii. Nu știm nimic. Dar din punct de vedere legal nu există o hotărâre de Guvern care să spună că lucrările se sistează și se pune la loc ceea ce am dăunat. În acest moment, este clar că noi am rămas cu o pagubă în curte. Atelierele au fost construite de generațiile colegiului“, a mai punctat directorul Colegiului Tehnic  „Tomis“ Constanța.
 
În secțiunea „Documente“ puteți consulta proiectul de hotărâre privind modificarea anexei HCL 335/2011 ce viza transmiterea unor imobile aparținând domeniului public al municipiului Constanța din administrarea RAEDPP Constanța în administrarea unităților de învățământ preuniversitar de stat.
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii