Nici nu au început bine lucrările! Judecătorii analizează cererea de oprire a lucrărilor la Sala Polivalentă din Constanța!
Nici nu au început bine lucrările! Judecătorii analizează cererea de oprire a lucrărilor la Sala Polivalentă
22 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3821
Marime text
- Cererea de oprire a lucrărilor se află pe rolul Judecătoriei Constanța.
- Până în prezent nu a fost stabilit primul termen de judecată.
- Într-un alt dosar, judecătorii analizează azi cererea de suspendare a autorizaţiei de demolare nr. 101/18.10.2019.
Asociatia Clubul Sportiv Metalul Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța, din nou în fața judecătorilor! Recent, oficialii Primăriei Constanța au anunțat începerea lucrărilor la Sala Polivalentă din Constanța, obiectiv ce va fi amenajat în zona Badea Cârțan și care va costa aproximativ 68 de milioane de lei. Echipele de constructori au intrat cu utilajele pe teren pentru pregătirea suprafeței pe care va fi amplasată noua sală de sport. În paralel, Asociația Clubul Sportiv Metalul Constanța a introdus o nouă acțiune în instanță, chemând la bară atât Municipiul Constanța prin Primar, cât și Primarul Municipiului Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța.
Dosarul (12803/212/2020) a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța pe data de 19 iunie, și are ca obiect „ordonanţă preşedinţială“ – „sistare lucrări“. Până în prezent nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
În prezenta cauză, Asociația Clubul Sportiv Metalul Constanța solicită, cel mai probabil, sistarea lucrărilor demarate de Primăria Constanța pentru realizarea proiectului „Sală Polivalentă“.
Proces important azi la Tribunal
De menționat că azi, judecătorii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanța vor avea în atenție dosarul cu numărul unic 2113/118/2020, cauză în care Asociația Clubul Sportiv Metalul Constanța a chemat în instanță Primarul Municipiului Constanţa și Consiliul Local al Municipiului Constanţa solicitând „Anulare act administrativ“ – „Suspendare executare autorizaţie de demolare nr. 101/18.10.2019“.Nu este de trecut cu vederea peste faptul că în ziua în care pe rolul Judecătoriei Constanța a fost înregistrat dosarul 12803/212/2020, cu obiect „ordonanţă preşedinţială“ – „sistare lucrări“, acțiune inițiată, așa cum arătam și mai sus, de Asociația Clubul Sportiv Metalul Constanța, judecătorii Curții de Apel Constanța au stabilit primul termen în apelul cauzei 5998/118/2019, unde părți sunt Asociația Clubul Sportiv Metalul Constanța (recurent reclamant) și Municipiul Constanţa - prin Primar și Consiliul Local al Municipiului Constanţa (intimat pârât).
Primul termen în apel a fost stabilit pentru data de 19 octombrie.
În acest dosar (5998/118/2019), Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa cere anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 258/25.06.2019. Actul anterior precizat vizează aprobarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiţii de utilitate publică şi de interes local „Sală sport polivalentă – 5.000 locuri”, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa, realizat prin Compania Naţională de Investiţii SA.
Foarte important! Această cauză a fost soluționată de Tribunalul Constanța, prin decizia nr. 75/2020 din data de 28 ianuarie 2020, în sensul respingerii acțiunii asociaţiei ca neîntemeiată.
Minuta
„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Constanţa prin primar. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Obligă reclamanta să plătească pârâtului Municipiului Constanţa, cheltuieli de judecată în cuantum de 1029,97 lei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cale de atac care se depune la Tribunalul Constanța. Pronunţată în data de 28.01.2020, prin punerea soluţiei la dispozitia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei“.Nemulțumită de decizie, Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa a contestat decizia Tribunalului Constanța, la Curtea de Apel Constanța. Primul termen în apel a fost stabilit, după cum precizam și mai sus, pe data de 19 octombrie.
Din motivarea instanței
Revenind la decizia Tribunalului Constanța, de respingere a acțiunii promovate de Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa, în motivare, judecătoarea Anca Ramona Pârlăţeanu, magistrat învestit cu soluţionarea cauzei, arată, printre altele, că „reclamanta (n.r. Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa) nu a indicat şi nici nu a argumentat care este vătămarea concretă ce i s-a adus prin emiterea unei astfel de hotărâri de Consiliu Local.„Or, una dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru anularea unui act administrativ în contenciosul administrativ este ca reclamantul să aibă un interes legitim şi să dovedească existenţa unei vătămări cauzate de emiterea respectivului act, aspect care nu a fost dovedit în cauză“, conform motivării.
Mai mult decât atât, instanţa a reţinut că Municipiul Constanţa este proprietarul terenului pe care sunt situate construcţiile reclamantei, iar exproprierea nu vizează decât aceste construcţii, nu şi terenul.
Oportunitate
„Astfel, proprietarul terenului, în virtutea atributelor conferite de dreptul de proprietate, a hotărât ca pe acest teren să edifice o sală de sport, iar din această perspectivă analiza incidenţei art. 10 din Legea nr. 33/1994 în sensul invocat de reclamantă ar viza aspectul dacă obiectivul s-ar putea realiza şi pe alte căi decât prin exproprierea construcţiilor acesteia, ceea ce reprezintă o chestiune ce nu are legătură cu legalitatea actului administrativ, ci, eventual, ţine de oportunitatea organului emitent de a adopta o procedură ca cea a exproprierii printr-o hotărâre, situaţie ce nu (...) analiză a instanţei de contencios administrativ, sesizată cu verificarea legalităţii actului administrativ adoptat“, conform motivării.„Pârâtul, în calitate de organ al administraţiei publice locale, a decis că este necesară efectuarea lucrării menţionate prin aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiţii de utilitate publică şi de interes locală „Sală de sport polivalentă – 5.000 locuri”, în hotărârea atacată. Aşadar, această hotărâre nu este una nelegală, nefiind vorba de un exces de putere“, se mai arată în documentele oficiale.
Ce spune proprietarul clubului, omul de afaceri Valentin Surghie
Așa cum am arătat și în edițiile anterioare, proprietarul clubului, omul de afaceri Valentin Surghie afirmă că “autorizația de demolare nr. 101 din data 18.10.2019 este un act ilegal, pentru că nu există nici un accident tehnic, calamitate naturală sau alt eveniment cu caracter excepțional care să justifice autorizația de desființare în regim de urgență a construcțiilor C1 și C2, clădiri care aparțin bazei sportive ACS Metalul Constanța. Primarul nu putea obține avizele necesare unei autorizații de desființare normale și legale cum procedează orice persoana fizică sau juridică din România și eliberat autorizație în regim de urgență, care se dovedește caz penal.În HCL nr. 258/25.06.2019 s-a descris această intenție de expropriere, dar primarul a invocat faptul că nu va plăti exproprierea propusă chiar de el până când ACS Metalul Constanța nu dovedește ca este proprietar. Primarul a luat decizia de a nu finaliza exproprierea prin despăgubire, pretinzând ca ACS Metalul Constanța nu este proprietar pe clădirile C1 și C2, aparținând bazei sportive.
Sursa motivare: rolii.ro
Citește și
Judecătorii Tribunalului Constanța au de soluționat dosarul Asociaţiei Club Sportiv Metalul. Încep lucrările la Sala Polivalentă de la Constanța
MTS nu a constatat nicio neregulă. Construcția sălii polivalente continuă! La fel și procesul de demolare a unor vestiare și anexe
Făgădău a făcut plângere penală și decis să nu finalizeze exproprierea prin despăgubire a ACS Metalul Constanța. Magistrații au admis apelul și expertiza tehnică depusă de club (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii