Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor - „Eu votez DA la referendum!". Şi ce dacă! N-a fost destul Constănţenii, absenţi. Turiştii au dus judeţul în topul prezenţei ridicate

ro

01 Aug, 2012 02:41 2282 Marime text
DESCHIDERE_Rezultate_vot.jpgPotrivit unor surse, din centralizarea efectuată de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa în colaborare cu Direcţia Judeţeană de Statistică, la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, pe listele suplimentare din judeţul Constanţa au votat aproximativ 96.000 de persoane. Amintim că prezenţa la vot a fost, la Constanţa, de 56,2%, adică 353.584 de alegători.

Judeţul Constanţa se numără printre acele judeţe în care mobilizarea pentru referendumul de demitere a preşedintelui a fost una în forţă, susţinută din timp şi cu resurse importante. Deloc surprinzător, de vreme ce vorbim despre un judeţ-fief PSD, în care atât primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, cât şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, au fost reconfirmaţi în funcţie la alegerile din 10 iunie. De menţionat este că judeţul a intrat în atenţia presei naţionale pentru că, între orele 17.00 şi 23.00, s-a înregistrat un real „asalt" asupra secţiilor de votare, iar listele suplimentare au fost „sufocate" de turişti, dar şi de cetăţeni din judeţul Constanţa care au votat în secţiile de pe litoral. Căci aici s-a dus, de fapt, marea luptă: în secţiile organizate în localităţile de pe litoral, cetăţenii cu drept de vot fiind tentaţi de tot felul de oferte, de la reduceri la intrarea în parcul acvatic, până la mese gratuite.

Studiu comparativ

rezultate_comparative_2.jpgSă amintim însă care a fost prezenţa la vot pe 29 iulie, în judeţul Constanţa, în diferite momente ale zilei. La ora 10.00, conform informaţiilor furnizate de BEJ Constanţa, la urne se prezentaseră 11,74% dintre cetăţenii cu drept de vot. La aceeaşi oră, la alegerile locale din 10 iunie se prezentaseră 10,18%.

La ora 14.00, în ziua referendumului, prezenţa la vot era de 25,83% în judeţ, mai mică decât prezenţa înregistrată la aceeaşi oră la scrutinul din 10 iunie, anume de 29,76%. La ora 17.00, prezenţa ajunsese la 33,10% în judeţul Constanţa, semnificativ mai mică decât cea care s-a înregistrat la aceeaşi oră pe 10 iunie, anume 40,54%.

După ora 17.00, în secţiile de votare din judeţul Constanţa s-a creat ceea ce putem numi îmbulzeală, căci la ora 23.00, ora închiderii urnelor, prezenţa estimativă era de 58,23%. După centralizarea tuturor secţiilor de votare din judeţ - 566 de secţii, cu 35 mai multe faţă de cele organizate pentru alegerile locale -, rezultatul final dat a doua zi, la ora 10.00, de BEJ Constanţa, a fost de 56,2%. Aşadar, unul dintre cele mai mari scoruri înregistrate în topul urban al judeţelor din ţară.

Cum (NU) poate influenţa un vot

Ceea ce este însă mai puţin cunoscut e faptul că din numărul total al persoanelor care au votat duminică în secţiile din judeţul Constanţa, mai exact în cele de pe litoral, foarte mulţi alegători au fost turişti şi persoane din judeţ, dar cu domiciliul în alte localităţi decât municipiul Constanţa. Potrivit unor surse, din centralizarea efectuată de BEJ în colaborare cu Direcţia Judeţeană de Statistică, la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, pe listele suplimentare din judeţul Constanţa au votat aproximativ 96.000 de persoane. Amintim că prezenţa la vot a fost, la Constanţa, de 56,2%, adică 353.584 de persoane. În procente, numărul turiştilor care au votat pe listele suplimentare înseamnă 27,12% din cei 353.584. Un procent deloc de neglijat. Dacă scădem numărul acestora din numărul total al alegătorilor de duminică, rezultă faptul că doar 257.950 de constănţeni au ieşit la vot la referendum, ceea ce înseamnă doar 40,96% din numărul total al persoanelor înscrise pe listele electorale permanente (n.r. 629.800). Sub 50%, deci! QED! Şi asta în pofida oricărei mobilizări şi a oricăror mesaje venite din partea mai marelui judeţului, social democratul Nicuşor Constantinescu. Amintim că preşedintele CJC n-a ezitat să-şi popularizeze, în campanie, opţiunea exprimată la referendumul din 29 iulie. Astfel, el şi-a făcut reclamă la vot pe bulevardele Constanţei, pe care au fost amplasate bannere pe care scria „Eu votez DA la referendum!". Ei bine, se pare că locuitorii judeţului Constanţa au adoptat atitudinea lui „şi ce dacă!".

Menţionăm şi că BEJ nu a dat publicităţii rezultatele referendumului pe municipiul Constanţa. Sunt voci potrivit cărora acestea nu ar fi tocmai unele care să-i facă cinste lui Mazăre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii