Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:17 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi detalii din dosarul morții doctoriței Loredana Chircu, de la spitalul Heka, - „Nu știm unde este cadavrul“

ro

05 May, 2021 00:00 11537 Marime text
  • „Chiar și pentru ipoteza în care s-ar aprecia că există dovada unei voinţe exprese a persoanei decedate cu privire la propriile funeralii, instanţa reţine că potrivit Codului civil trebuie să se respecte voinţa soţului care însă trebuie să fie în concordanţă cu apartenenţa confesională a persoanei decedate. Or, în cauză apartenenţa confesională a defunctei-creştin ortodoxă – presupune înmormântarea și nu incinerarea trupului persoanei decedate“, potrivit motivării.


Judecătoria Constanța a motivat decizia prin intermediul căreia a decis suspendarea procedurii de incinerare a trupului Loredanei Chircu, medicul decedat la spitalul Heka.


Loc de veci

În motivarea deciziei de suspendare procedurii de incinerare, Judecătoria Constanța arată, printre altele, că în timpul vieţii, când defuncta nu era căsătorită, a încheiat un contract de vânzare cumpărare având ca obiect vânzarea serviciilor și produselor funerare, respectiv loc de veci la criptă în Cimitirul Municipal Constanța, criptă, servicii cimitir (îmbrăcat decedat, îmbălsămare decedat, înhumare decedat în criptă) și oficiere slujbă religioasă.


Persoană credincioasă

Potrivit certificatului de botez depus de mama doctoriței, defuncta a fost botezată creştineşte, fiind de religie creştin ortodoxă iar din depoziţiile martorilor reiese că defuncta era o persoană credincioasă, mergea la biserică și ţinea post.

Astfel, raportat la probele administrate în cauză, analizate mai sus, Judecătoria Constanța a apreciat că doctorița a făcut dovada voinţei exprimată în timpul vieţii și anume aceea de a fi înmormântată.
 

Apartenenţa confesională a defunctei presupune înmormântarea și nu incinerarea

„Chiar și pentru ipoteza în care s-ar aprecia că există dovada unei voinţe exprese a persoanei decedate cu privire la propriile funeralii, instanţa reţine că potrivit Codului civil trebuie să se respecte voinţa soţului care însă trebuie să fie în concordanţă cu apartenenţa confesională a persoanei decedate. Or, în cauză apartenenţa confesională a defunctei-creştin ortodoxă – presupune înmormântarea și nu incinerarea trupului persoanei decedate“, potrivit motivării.

Totodată, instanţa a mai reţinut că pârâtul – respectiv soțul decedatei - nu s-a prezentat și nu a administrat nicio probă prin care să combată susţinerile reclamantei, respectiv prin care să probeze împrejurarea că defuncta şi-a manifestat dorinţa de a fi incinerată ori că în timpul vieţii şi-a schimbat apartenența confesională.

Decizia Judecătoriei Constanța prin intermediul căreia a decis suspendarea procedurii de incinerare nu este definitivă.


Plângere penală pentru dispariția cadavrului

Contactată telefonic, Georgeta Ibraimof, avocata mamei doctoriției, a declarat pentru ZIUA de Constanța, că la acest moment întâmpină o nouă problemă: nu se știe unde este cadavrul.

„Dacă în cursul zilei de astăzi (nota redactorului: marți, 04 aprilie 2021) nu este înregistrat apelul, hotărârea (privind suspendarea incinerării) va rămâne definitivă. Urmează să de acorde termen în dosarul de fond. Marea noastră problemă este că nu știm unde este cadavrul. Am luat legătura cu societatea care a luat trupul defunctei de la o altă casă mortuară. Au dus trupul până la intrarea în București. Și de acolo a fost predat unui alt serviciu, presupunem, pentru că nu avem de unde să știm. Efectiv, au mutat cadavrul într-o altă mașină. Presupunem, într-o logică firească, că ar fi vorba tot într-o mașină a unei firme mortuare, dar nu știm. (…) Va urma cererea pe fond. Trebuie să spun că vreau înhumarea cadavrului, dar eu nu am cadavrul. Este de noapte minții ce se întâmplă. Mama o să depună azi plângere penală pentru dispariția cadavrului. Nu mai putem aștepta“, potrivit Georgetei Ibraimof.




„Am 30 de ani de meserie și nu am mai auzit așa ceva“

„Am făcut demersuri și în București. Am sunat la multe case mortuare. Sunt peste 300. Am trimis adrese împreună cu soluția instanței de fond, de suspendare a incinerării, la toate crematoriile din țară. Și asta să ne asigurăm că în aceste zile nu va fi incinerată. (...) La nivel național, am verificat practica - dețin o bază legislativă de peste 12 milioane de spețe - doar cu dosarul lui Sergiu Nicolaescu a mai fost o discuție asemănătoare. Am 30 de ani de meserie și nu am mai auzit așa ceva. Așteptăm să se depună plângerea penală. Să lăsăm și parchetul să își facă treaba. Probabil vor exista audieri. Înclin să cred că, într-o logică decentă, trupul este la o casă mortuară, undeva“, a mai declarat, pentru ZIUA de Constanța, avocata Georgeta Ibraimof.
 

Oficial

Amintim că pe data de 25 aprilie 2021, în jurul orei 11.45, polițiștii Secției 3 au fost sesizați cu privire la faptul că, într-o unitate spitalicească privată din municipiul Constanța, s-ar afla o femeie decedată.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că este vorba despre o femeie, de 38 de ani, găsită decedată într-o încăpere a spitalului.

Pe trupul neînsuflețit nu au fost constatate urme vizibile de violență, acesta fiind transportat la morgă pentru efectuarea necropsiei în vederea stabilirii cu exactitate a cauzei decesului.



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.




Citește și

Constanța
Femeie găsită fără suflare într-o cameră a spitalului Heka (video)


Incinerarea doctoriței Loredana Chircu, decedată la spitalul Heka, suspendată! Avem motivarea judecătorilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii