Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:57 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noua miliarde duse pe apele Siutghiolului

ro

15 Nov, 2007 00:00 1368 Marime text
1195068648.jpg

Pentru realizarea studiului de fezabilitate a oraselului lacustru de pe lacul Siutghiol, Primaria a platit aproximativ noua miliarde si jumatate de lei # Si asta, in ciuda faptului ca, la numai doua luni dupa licitatie, Ministerul Mediului a introdus lacul in programul Natura 2000, iar planurile lui Radu Mazare au esuat

Chiar daca, inca de la inceputul acestui an a primit semnale cum ca Ministerul mediului intentioneaza sa includa lacul Siutghiol in programul Natura 2000, primarul Radu Mazare si-a facut damblaua si a organizat o licitatie pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru oraselul lacustru. La sfarsitul lunii august a acestui an, firma House Consult SRL Bucuresti a castigat licitatia pentru "elaborarea studiului de fezabilitate aferent obiectivului Oraselul Lacustru pe lacul Siutghiol statiunea Mamaia". Si, pentru acest proiect, Primaria a acordat nici mai mult nici mai putin decat opt miliarde, fara TVA. Cu alte cuvinte, cam noua miliarde si jumatate de lei, dusi pe apa Siutghiolului. Planul lui Radu Mazare de a extinde viata de noapte a statiunii Mamaia pe Siutghiol s-a inecat odata cu aprobarea, la sfarsitul lunii octombrie, a HG 1284, prin care lacul a devenit zona protejata, intrand in programul Natura 2000. Si asta dupa ce Mazare s-a razboit o buna bucata de timp cu fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu. Pedista a fost considerata de catre primarul constantean, principala vinovata pentru esuarea planurilor sale marete. Asa ca, in ciuda faptului ca vanturile venite dinspre Ministerul Mediului nu ii erau tocmai prielnice, Mazare a pus, totusi la cale studiul de fezabilitate pentru mult-doritul orasel lacustru.

Fost director la ANL, castigator la licitatie

Firma bucuresteana care a castigat licitatia pentru realizarea proiectului, SC House Consult SRL Bucuresti este condusa de Radu Briban, fostul director general adjunct tehnic din cadrul Agentiei Nationale pentru Locuinte, de pe vremea ministrului pesedist, Miron Mitrea. Briban detine firma impreuna cu sotia sa, Gabriela-Maria. SC House Consult SRL Bucuresti a fost infiintata, potrivit datelor furnizate de site-ul Registrului Comertului, in aprilie 2005 si are ca obiect principal de activitate, arhitectura, ingineria si serviciile de consultanta tehnica legate de acestea. In anul infiintarii, societatea avea un singur angajat. Cu toate acestea, la numai doi ani dupa aceea, a reusit sa puna mana pe un contract "baban" cu Primaria Constanta. "Asta pentru ca am avut cea mai buna oferta tehnica, dar si din punct de vedere al pretului", explica Radu Briban. Acesta a mai precizat faptul ca firma pe care o conduce a venit cu solutii viabile, ce pot fi realizate foarte usor din punct de vedere tehnic. "Noi nu am adus ipoteze, ci solutii reale de realizare a oraselului lacustru si a pasarelei. Proiectul are termen maxim de elaborare 60 de zile, iar anuntul pentru licitatie l-am gasit pe site", a subliniat fostul adjunct de la ANL. De asemenea, Briban a mai precizat ca nu l-a cunoscut pe primarul Mazare inainte de organizarea licitatiei.

Clocitul, mai important decat teleski-ul

Odata cu introducerea lacului in programul Natura 2000, lui Mazare i-au mai "picat" si alte proiecte, cum ar fi prea-laudatul Grand Prix pe apa. Cum Siutghiolul a devenit arie protejata, concursul de ambarcatiuni nu se va mai putea tine anul viitor. Si asta dupa ce, anul acesta, competitia i-a costat pe constanteni aproape un milion de euro. O alta placere care, prin decizia Guvernului ii va fi interzisa primarului Radu Mazare va fi si teleski-ul. "Este un tembelism crunt ceea ce s-a intamplat. S-a emis o hotarare de Guvern si atat Lacul Siutghiol, cat si Marea Neagra, cu exceptia portului comercial, au fost introduse in zona strict protejata acvafaunistica pentru cuibaritul si clocitul pasarilor. Este o lovitura foarte grea data orasului Constanta, statiunii Mamaia, litoralului romanesc, pentru ca in aceste zone strict protejate este interzisa orice fel de constructie, orice fel de investitie alta decat cea cu scopul de a proteja pasarile clocitoare", si-a spus of-ul Mazare in ultima sedinta de Consiliu Local.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii