O nouă reţinere în învăţământul universitar din Constanţa. Cine sunt profesorii care au intrat în colimatorul procurorilor
O nouă reţinere în învăţământul universitar din Constanţa. Cine sunt profesorii care au intrat în colimatorul
05 Oct, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
7323
Marime text
Gabriela Lilios nu este primul cadru universitar din Constanţa care are probleme cu legea! Gheorghe Ţarălungă, profesor universitar doctor, fost decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“, a fost „turnat“ de o fostă studentă cum că ar pretinde şi ar primi bani de la studenţi pentru a-i promova la examene. Emilian Anatoli Costache, fost lector la Universitatea Maritimă Constanţa, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă.
Gabriela Lilios, profesor universitar în cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, a fost reţinută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la mărturie mincinoasă, instigare la favorizarea făptuitorului.
Conform DNA, „în cursul anului 2016, inculpata Lilios Gabriela, cadru universitar, cu intenţie directă, printr-un intermediar, a determinat o persoană să facă afirmaţii mincinoase, contrare adevărului, cu ocazia audierii sale în calitate de martor în dosarul nr. 1081/118/2015, privind pe inculpaţii Țarălungă Gheorghe şi Faloutsos Evangelos (comunicat nr. 358/VIII/3 din 25 februarie 2015), aflat pe rolul Tribunalului Constanţa. Precizăm că, prin rechizitoriul întocmit de procurori, inculpatul Țarălungă Gheorghe a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de luare de mită, săvârşite în calitate de profesor universitar la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa“.
Tot potrivit celor de la Anticorupţie, „declaraţia martorului respectiv, dată în cadrul şedinţei publice din data de 17 august 2016, a fost contrară propriilor afirmaţii făcute în cursul urmăririi penale şi aspectelor pe care acesta le cunoştea, avea scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală şi de a induce în eroare instanţa de judecată, toate aceste împrejurări fiind de natură a uşura situaţia juridică a inculpatului Țarălungă Gheorghe“.
Gabriela Lilios a fost prezentată Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu a respins propunerea de arestare şi a dispus ca cea în cauză să fie plasată sub control judiciar. Decizia a fost atacată de procurori la Curtea de Apel Constanţa.
„Dispune ca, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata să respecte următoarele obligaţii: - sa se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; - să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; - să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art.215 alin.2 C.p.p.. Impune inculpatei Lilios Gabriela ca, pe timpul controlului judiciar: - să nu depăşească limita teritorială a mun.Constanţa decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura; - să nu se apropie de persoanele împlicate în procesul penal care îl vizează pe inculpatul Ţarălungă Gheorghe“, potrivit minutei judecătoreşti.
Cu privire la acest dosar, purtătorul de cuvânt al Universităţii „Ovidius” Constanţa, Valentin Vanghelescu, a declarat că „speţa în care este cercetată profesoara Gabriela Lilios nu ţine de activitatea dânsei de la universitate“. „Se analizează situaţia acesteia de către conducerea Universităţii «Ovidius» din Constanţa, momentan nu s-a luat nicio hotărâre în această privinţă”, a mai declarat Valentin Vanghelescu.
Gheorghe Ţarălungă, profesor universitar doctor, fost decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“, a fost trimis în judecată de şeful DNA Constanţa, Sorin Constantinescu, şi „turnat“ de o fostă studentă, care a absolvit cursurile Facultăţii de Farmacie din cadrul instituţiei de învăţământ superior. Ea a fost cea care le-a declarat magistraţilor că Ţarălungă ar pretinde şi ar primi bani de la studenţi pentru a-i promova la examene.
În faţa judecătorilor a ajuns, într-o altă cauză, şi Tiberius Dănuţ Epure, fostul rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. El a luat trei ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere, pe o durată de cinci ani, ce reprezintă termen de încercare, pentru luare de mită şi pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
În luna aprilie, Emilian Anatoli Costache, fost lector la Universitatea Maritimă Constanţa, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă.
Citeşte şi
-
Un lector şi mai mulţi studenţi, trimişi în judecată - Iată care sunt infracţiunile reţinute în dosarul presupusei corupţii de la UMC!
-
Rechizitoriu - Trimitere în judecată Gheorghe Ţarălungă, fost decan în Universitatea Ovidius din Constanţa (rechizitoriu)
-
Exclusiv - Tiberius Dănuţ Epure, fostul rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, CONDAMNAT DEFINITIV
-
DIICOT, percheziţie în biroul rectorului UMC - Cornel Panait - „Universitatea nu are nicio legătură cu ancheta procurorilor“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii