„O scrisoare pierdută“, în regia lui Sorin Rugină (document)
„O scrisoare pierdută“, în regia lui Sorin Rugină (document)
14 Oct, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6290
Marime text
Cine încearcă discreditarea Universităţii „Ovidius“? Bună întrebare! O scrisoare a rectorului Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (UOC), prof. univ. dr. Sorin Rugină, adresată comunităţii academice, a ajuns în presă. Nu e nici prima şi cu siguranţă nici ultima dată când presa îşi face treaba cu abnegaţie. Că de aceea e presă. Sursele de informare nu sunt dezvăluite de multe ori nici în instanţă, când se ajunge la proces, darămite la o pocnitură din deget a unui rector de provincie! La fel de bine l-am provoca şi noi pe domnul Sorin Rugină să facă publice numele responsabililor din Ministerul Educaţiei care l-au avertizat în legătură cu antecedentele profesorului Gheorghe Ţarălungă, la momentul cooptării sale în echipa de conducere a UOC! Oare vă veţi repezi să recunoaşteţi aceste discuţii? Puţin probabil. Povestea scrisorii care a creat atâta nelinişte în zona de confort a rectorului care se joacă de-a candidatura pentru un nou mandat, în aşteptarea pensiei, este simplă. Dacă e nevoie, facem şi o demonstraţie.
Scrisoarea a pornit către adresele de mail ale facultăţilor în cursul zilei de duminică, cel mai probabil, pentru ca, în jurul orei 21.48 a aceleiaşi zile de 11 octombrie, să fie postată pe pagina oficială de Facebook a Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius“. Taman de aici îşi putea lua informaţia presa. Cu siguranţă, la o privire mai atentă, veţi putea observa că respectiva scrisoare a fost share-uită de mai mulţi utilizatori ai reţelei de socializare. În ce cheie să privim însă insinuarea rectorului făcută prin intermediul unor materiale apărute în presa locală referitoare la trădări şi trădători??? Suntem parcă-ntr-un film prost care se termină aşa cum a început.
Cu totul parcă circumstanţial sau nu, în acest scandal putem observa că este târât colectivul de cadre didactice al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, căruia, discret, prin pixul jurnalistic, i se atribuie aşa-zisa trădare. Şi dacă ei sunt trădătorii, de ce nu li s-a cerut un punct de vedere, de ce nu li s-a cerut o anchetă internă? Asta-i bună! Fiindcă e limpede că tot acest joc al trădării este unul inventat şi are vechi antecedente, încă din timpul în care rectorul „ancheta“ profesorii ca să-i determine să recunoască că ei sunt responsabili cu scurgerea de informaţii din universitate. Totuşi, l-am întrebat pe decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, cum comentează acuzaţiile atribuite indirect facultăţii sale, în scandalul, practic, fără fond, generat de apariţia în presă a scrisorii rectorului Rugină. „Nu putem genera o anchetă internă în urma unor supoziţii făcute de un jurnalist al unui mijloc de informare mass-media. Este responsabilitatea respectivului jurnalist. În plus, scrisoarea domnului rector a fost publicată în mediul virtual, fiind astfel la dispoziţia tuturor, inclusiv a presei“, a afirmat Plopeanu.
Rectorul vrea un nou mandat. Ce-l recomandă?
Fondul problemei din universitate stă chiar în scrisoarea rectorului. Cu referire sau nu la alegerile din 2012 sau din 2014, Rugină îşi dă cu firma-n cap recunoscând că în UOC există şi acţionează grupuri de interese şi decani compromişi care-şi fac propria lege. Ce n-a spus rectorul în scrisoare este faptul că, deşi ne aflăm în 14 octombrie, iar anul universitar a început în urmă cu fix două săptămâni, în majoritatea facultăţilor din universitate nu se cunosc planurile de învăţământ, normele didactice, orarul, sălile, grupele etc. Cu toate acestea, Sorin Rugină informează prin intermediul presei că-şi doreşte un nou mandat alături de echipa sa!Care echipă… poate ar trebui să-l ajutăm pe domnul rector să-şi dea un refresh:
Cuget Liber, 23 iulie 2014 - „Admiterea la Universitatea «Ovidius». Măsuri de securitate fără precedent la probele scrise! (…) Prima admitere corectă după mai mulţi ani“„«În acest an, avem o admitere corectă, spre deosebire de admiterea din vara lui 2012 şi 2013, când fostul rector a încălcat aceste elemente de corectitudine, transparenţă şi siguranţă, prin neincluderea unor proceduri în regulamentul de admitere, aşa cum rezultă din rapoartele de anchetă ale organelor statului. Subiectele de examen au fost atunci vândute cu mult timp înainte de data susţinerii probei scrise, iar comisia de admitere a facultăţii nu şi-a îndeplinit atribuţiile în conformitate cu atribuţiile legale», a mai spus prof. univ. dr. Gheorghe Ţarălungă“.
Gazeta de Năvodari, 23 iulie 2014 - „Noi proceduri pentru examenul de admitere la Ovidius“
„Pentru admiterea 2014, la iniţiativa rectorului Universităţii «Ovidius» din Constanţa, prof. univ. dr. Sorin Rugină, cu sprijinul cadrelor didactice de specialitate, au fost elaborate:
Procedura de stabilire şi distribuire a subiectelor tip grilă pentru concursul de admitere la studii universitare de licenţă, pentru sesiunile iulie, septembrie 2014;
Procedura de corectare a tezelor tip grilă pentru concursul de admitere la studii universitare de licenţă, pentru sesiunile iulie, septembrie 2014;
Procedura de stabilire, distribuire şi evaluare a subiectelor scrise pentru concursul de admitere la studii universitare de licenţă, pentru sesiunile iulie, septembrie 2014.
Prof. univ. dr. Gheorghe Țarălungă, preşedintele Comisiei tehnice de admitere la Facultatea de Farmacie, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, decanul Facultăţii de Medicină, şi conf. univ. dr. Aureliana Caraiane, decanul Facultăţii de Medicină Dentară, detaliază, în cele ce urmează, procedurile de admitere din acest an, precum şi noutăţile privind organizarea probelor scrise.
(…) Tot în sensul asigurării unei securizări cât mai bune a concursului, trebuie menţionată colaborarea excelentă cu poliţia universitară şi cu toate celelalte structuri de pază angrenate în acest proces, începând cu paza şi supravegherea pe timpul nopţii şi continuând cu cea din timpul desfăşurării concursului.“
Cazul Ţarălungă vă mai spune ceva?
Gheorghe Ţarălungă, (fost cadru didactic la UOC, al cărui rechizitoriul întocmit de procurorii DNA îl puteţi citi AICI), era, în vara anului 2014, prezentat drept un om providenţial pentru universitatea constănţeană. Faptele vorbesc, de vreme de rectorul Rugină l-a numit, faptic şi public, garantul anticorupţiei şi preşedintele Comisiei tehnice de admitere la Facultatea de Farmacie, facultatea cu cele mai multe probleme de imagine, ca urmare a scandalului de corupţie care a culminat cu arestarea şi ulterior trimiterea în judecată a fostului rector Dănuţ Tiberius Epure. Că s-a ales praful de garantul anticorupţiei echipei Rugină ne-am lămurit cu toţii. Acelaşi Rugină care, la momentul reţinerii şi apoi al arestării profesorului Ţarălungă, a inventat bulina anticorupţie şi s-a spălat pe mâini printr-un comunicat de presă, sec, şi ăla dat după câteva zeci de ore bunicele, probabil după ce a realizat că „mortul“ dus la DNA nu se mai întoarce înapoi...Ne întoarcem la scrisoarea trimisă corpului universitar şi admitem că referirile rectorului vizează procesul electoral de acum patru ani. Nicio problemă, lucrăm cu materialul clientului.
Iată cum sună scrisoarea rectorului Sorin Rugină:
„Reforma structurală autentică a universităţii va fi desăvârşită de viitoarea conducere. Aceasta trebuie să fie formată din cadre didactice bine pregătite profesional, cu trecut academic «nepătat» (promovare şi conduită etică), cât mai puţin implicate în precedentul «proces electoral» ce a avut şi consecinţe penale. Să nu uităm niciun moment acest aspect! Nu este suficientă «cosmetizarea» imaginii instituţionale, ci este necesară însănătoşirea reală a mediului academic, prin eliminarea corupţiei la orice nivel şi promovarea valorilor morale autentice.Este un proces de durată, dar este singura şansă de a supravieţui decent, cu fruntea sus, în «concertul» actual al universităţilor naţionale şi de pretutindeni. Iată suficiente motive pentru care, în procesul electoral care va începe în curând, trebuie să se implice toţi cei ce cred că pot contribui la însănătoşirea vieţii noastre academice, la reinstaurarea respectului faţă de lege, faţă de sine şi faţă de colegi.
Vă invit aşadar, dragi colegi, pe toţi cei care vă consideraţi competenţi, independenţi faţă de «grupurile de interese» şi mai ales cu disponibilitate pentru acest efort general care ne aşteaptă, să candidaţi cu încredere la toate eşaloanele conducerii.
Sunt convins că interesele de grup care au primat în trecutul proces electoral, precum şi presiunile exercitate în «controlul» voturilor, vor fi eliminate de dorinţa fiecărui membru al corpului academic de a vota liber, conştient şi responsabil, pentru un viitor sigur şi prosper!“, notează rectorul Sorin Rugină în scrisoarea pierdută pe Internet.
Abia acum vine adevărata întrebare, la care va trebui să răspundă public autorul acestor rânduri de mai sus:
Ce aţi întreprins, domnule rector, pentru a corecta derapajele colegilor dvs. care au contribuit la vicierea procesului electoral de acum patru ani, când susţineţi că au fost aleşi directorii de departamente şi membrii consiliilor facultăţilor prin presiuni, şantaje, voturi fotografiate etc., în afara faptului că aţi refuzat constant să prezentaţi raportul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei, ca urmare a verificărilor efectuate în cadrul UOC?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Vivat Academia, profesor 14 Oct, 2015 14:33 Universitatea Ovidius a ajuns bataia de joc a echipei conduse de acest rector care una a promis si alta a facut. Orice comentariu este de prisos, doar DNA ne mai poate salva.