Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:51 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obligaţiile „inculpatului“ Teodosie! Cum poate scăpa arhiepiscopul Tomisului din „ghearele“ controlului judiciar (galerie foto+video)

ro

21 Oct, 2016 00:00 6292 Marime text
Pe durata controlului judiciar, Teodosie nu are voie să se apropie de ceilalţi suspecţi/inculpaţi din dosar, de martori, de experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia.
 
Cercetat pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a mers, ieri, la Poliţie, pentru prima dată, conform graficului controlului judiciar. Jurnaliştii l-au aşteptat pe Teodosie în faţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, încă de la primele ore ale dimineţii, însă arhiepiscopul Tomisului şi-a anunţat prezenţa în jurul orei 15.00. Nu este pentru prima dată când ÎPS Teodosie este acuzat de către DNA de luare de mită!
 
Pe data de 12 septembrie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au anunţat efectuarea urmăririi penale faţă de Teodosie Petrescu, pe atunci decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi instigare la fals intelectual.
 
Revenind la noul dosar, în cauză, alături de Teodosie mai sunt cercetaţi Stere BecaBogdan Petrişor MalaxaGheorghe Nadoleanu, Ciprian Ioan Ciprian, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Conform DNA, cât se află sub control judiciar, „inculpatul Petrescu Teodosie“ are următoarele obligaţii:
- să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
- să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
- să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
- să nu desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi;
- să nu se apropie de ceilalţi suspecţi/inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia.
 

Măsura controlului judiciar este valabilă 60 de zile, iar ea poate fi prelungită de procurori la finele acestui termen, dacă este necesar.
 
De menţionat că Teodosie se poate adresa instanţei de judecată, unde poate formula o plângere împotriva măsurii preventive.
 
Comunicatul integral al DNA cu privire la acest subiect poate fi citit accesând următorul link:
 
DNA
IPS Teodosie nu are voie să „desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri în cadrul Bisericii Ortodoxe“

 

Aşa cum precizam şi mai sus, nu este pentru prima dată când Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de DNA de luare de mită! Pe data de 12 septembrie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au anunţat efectuarea urmăririi penale faţă de Teodosie Petrescu, pe atunci decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi instigare la fals intelectual.

„400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică“ 

Conform anchetatorilor, „în cursul lunii martie 2009, suspectul Petrescu Teodosie, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluţă Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeaşi arhiepiscopie, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb, să faciliteze înscrierea persoanei denunţătoare ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot“.
 
„Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică“, se mai arată în documentele Anticorupţilor.

„Nu s-a găsit nicio probă care să mă fi incriminat“ 

În decembrie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, arhiepiscopul Tomisului a spus că a fost scos de sub urmărire penală de către DNA. „Nu s-a găsit nicio probă care să mă fi incriminat. Dosarul a fost închis. Am primit şi răspunsul scris“, a mai spus la vremea respectivă Teodosie.

 




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii